Реклама / Ads
3| 4970 |09.03.2009 НОВИНИ

Металурзи искат ДАНС да влезе в "Кремиковци"

.
Петър Димитров се е съгласил да се разследва дейността в комбината от приватизацията му до днес, както и да започнат преговори със социалното министерство за компенсационни програми за съкратените работници.
 

Металурзите от "Кремиковци" проведоха поредния протест днес с искане за изплащане на заплатите им, за осигуряване на компенсации за работниците, които евентуално ще бъдат съкратени и за намиране на инвеститор за комбината. Това каза сутринта Васил Яначков, председател на ФСО „Металици” към КНСБ.
Протестиращите се бяха събрали на митинг пред централната сграда на комбината. В 8 часа тръгнаха на протестно шествие, което премина през „Александър Невски”, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерски съвет и НС.

protest_kremikovci_09_6.jpg protest_kremikovci_09_4.jpg

На срещата в МС икономическият съветник на министър-председателя Сергей Станишев е уверил, че ще съдействат по социалната програма на работещите в комбината. След внасяне на декларацията на протестиращите срещу ликвидирането на завода, обстойно са били прегледани всички искания от точките й. Обещано било - да се водят преговори и да се работи по решаване на проблемите. Според Людмил Павлов, председател на ФСО „Подкрепа” – Кремиковци – на срещата синдикатите са получили уверение, че до края на седмицата най-вероятно ще има решение за съдбата на „Кремиковци”.
Шествието потегли към парламента, за да внесе и там декларация на работещите от "Кремиковци".

По-рано вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров и председателите на синдикалните организации "Металици“ към КНСБ и "Металурзи“ към КТ "Подкрепа“ бяха приети на среща при министър Петър Димитров. Там те представиха декларация с искания, в която се посочва, че половината работници от "Кремиковци“ не са получили заплатите си от месец ноември. Синдикатите настояват за намеса чрез синдика на "Кремиковци“ за преструктуриране на управлението на комбината чрез разработването на алтернативен вариант за запазването на комбината. Те искат още разработването на компенсационна програма, която включва преквалификация, ранно пенсиониране, обезщетение в размер на 30 работни заплати за кремиковските работници, които ще загубят работата си, разработване на алтернативни варианти за спасяването на "Кремиковци“ и незабавна проверка от страна на държавата на всички действия, отнасящи се до "Кремиковци“ за установяване на причините и виновните лица за катастрофата на комбината.

На срещата в МИЕ стана ясно още, че за последните 4 месеца „Кремиковци” е произвел продукция за 42 млн. лева, като 86 на сто от средствата са отишли за работни заплати. За същия период са натрупани задължения в размер на 57 млн. лева, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков. Според него в момента себестойността на продукцията е много висока и това води до още по-големи трудности за предприятието.
Не можем да отречем ангажимента на държавата към „Кремиковци”, като дори и по време на газовата криза направихте всичко възможно предприятието да продължи да работи и не допуснахте неговото спиране. Това каза на срещата си с министър Димитров заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Според него ако до два месеца не се стигне до намиране на оператор и ангажиране с оздравителен план, „Кремиковци” ще бъде обявен в ликвидация.
Задълженията на комбината към НОИ в момента възлизат на 130 милиона лева, като 40 млн. лева са натрупани след обявяване на несъстоятелност на „Кремиковци”, обяви министър Петър Димитров. Дългът на комбината към „Булгаргаз”, е близо 89,7 млн. лева.

Металурзите пристигнаха рано сутринта в понеделник пред "Св. Александър Невски" с над 30 автобуса. По време на шествието до Министерството на икономиката се чуваха освирквания на управляващите и скандиране "оставка". Frognews.bg

protest_kremikovci_09_2.jpg protest_kremikovci_09_5.jpg protest_kremikovci_09_9.jpg protest_kremikovci_09_8.jpg  снимки Вяра Йовева и Неделчо Хазърбасанов

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7305 |03.03.2009 Роднини на Никола Вапцаров искат есхумация на костите му . 21| 5261 |26.01.2009 Искат ефективни присъди за убийците на Мартин Борилски . 15| 4554 |08.01.2009 Опозиционни лидери искат управленска алтернатива . 55| 5790 |21.12.2008 Преизбраха Волен Сидеров за лидер, от Атака не искат коалиция с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads