Реклама / Ads
15| 4503 |12.11.2008 НОВИНИ

Металурзите скандираха "Оставка" пред Министерски съвет

.
Ако до понеделник въпросът за "Кремиковци" не бъде цялостно решен, е възможно работниците да преминат към гражданско неподчинение. Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов.
 
И днес работниците на "Кремиковци" протестираха пред сградата на Министерския съвет.
Премиерът се е ангажирал с разследване на източването на комбината и е заявил, че заплатите могат да бъдат изплатени "на парче", т.е - за всяка излязла от завода пратка да се заплаща поотделно, а не както искаха от синдикатите„Металици" и „Металурзи" - наведнъж. Те могат да бъдат изплатени в продължение на 10 дни като Станишев се е ангажирал да търси решение за ускоряване на процеса.
Васил Яначков и Людмил Павлов не останаха доволни и се заканиха протестите да продължат, докато работниците не получат заплатите си, като пак повториха възможността да се стигне до гражданско неподчинение. Протестиращите започнаха да се разотиват.
Междувременно стана ясно, че е започнала реализацията на продукцията на „Кремиковци". Настояваме готовата продукция да остане в завода и да не се транспортира, докато не бъде заплатена. Дотогава тя да бъде в режим на отговорно пазене. Това каза на протестния митинг пред Министерския съвет председателят на ФСО „Металици" към КНСБ Васил Яначков, предаде Агенция „Фокус". „Ние не бихме желали да сме тук, ние бихме искали кремиковските работници да са по работните си места", заяви Яначков.
Синдикатите ще настояват да се даде възможност металурзите да си заработят парите за октомври и ноември - времето, в което бяха организирани редица протести в „Кремиковци".
По думите на Яначков снощи е поискана и информация за необходимите финансови инвестиции за рестартирането на спрените производства. Очаква се днес да бъде получена официална информация за инвеститорския интерес към „Кремиковци". Според Яначков този път преговорите трябва да бъдат отговорни, ясни и открити и на най-високо ниво, а не както досега - „на тъмно".
По-рано днес ръководствата на синдикатите в "Кремиковци" съобщиха пред протестиращите, че има положително развитие на преговорите с банките, към които работниците имат задължения, с идеята за евентуално разсрочване, предаде БТА.
Днес е третият пореден ден от протестите на металурзите, които настояват да получат забавените си заплати.
Вчера военният резерв започна да изкупува продукция на комбината, за да осигури средства за това. Лидерът на КНСБ в предприятието Васил Яначков прогнозира, че до края на седмицата е възможно да бъдат платени заплатите за август и септември.Frognews.bg

kremikovci_.jpg
kremikovci_1.jpg
kremikovci_3.jpg
kremikovci_4.jpg
kremikovci_5.jpg
kremikovci_6.jpg
Снимки: Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6797 |13.09.2008 Арестуваха общинския съветник от Варна Веселин Данов . 14| 4732 |21.08.2008 Министерският съвет изхвърли журналистите на улицата . 32| 12606 |19.07.2008 Поли Карастоянова стана съветник на Симеон Сакскобургготски . 10| 4852 |13.06.2008 К. Паскалев: Застрелват съветници на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads