Реклама / Ads
11| 5327 |16.06.2008 НОВИНИ

Метин Казак: В ЕС куца комуникацията между гражданите и институциите

.
Проведеният в Ирландия референдум постави на изпитание способността на Европейския съюз да провежда обща интеграционна политика, смята евродепутатът от ДПС Метин Казак.
 

"Евроинтеграционният процес навлезе в трудна фаза след произнасянето на ирландците по новия Договор на ЕС. Според мен най-големият проблем е недостатъчно добрата  комуникация и по-точно посланията, които Европейският съюз отправя към своите граждани", заяви евродепутатът Метин Казак (АЛДЕ, ДПС) в дискусия по БНР за проваления опит за реформа на институциите.

"Референдумът постави пред изпитание способността на Европейския съюз да провежда обща интеграционна политика. Явно ирландското общество не е било убедено в целта на тази реформа и на този договор за продължаването на интеграционния процес в рамките на ЕС", смята още Казак, цитиран от  Българската информационна служба към „Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа" (ALDE).

Според него в Ирландия, давана винаги за пример с 90%-ната усвояемост на европейските фондове, са били подценени страховете от някои тенденции, които са по-скоро глобални, отколкото общоевропейски. Изходът как да продължи реформата в ЕС след съпротивата на ирландците евродепутатът вижда в широките кампании за информиране на хората и в радикалното подобряване на комуникацията между гражданите и институциите на ЕС.

Лисабонският договор предвижда изрично ратификация от всичките 27 държави, за да влезе в сила. Досега документът е ратифициран от 18 страни-членки, включително и от България и Казак намира за необходимо процесът по ратификациите да не спира. И днес външните министри от ЕС в Люксембург, а и в края на седмицата на срещата на Европейския съвет в Брюксел, ще се анализират как да бъде намерен правилен изход и да се избегне кризата в интеграционния процес. Обсъжда се дали да има втори референдум или да се внесе поправка в текста на Лисабонския договор, че той влиза в сила, ако е ратифициран от повечето държави. Метин Казак очаква ирландското правителство да предложи алтернативни варианти за изход от ситуацията.

Как да гледа България на по-нататъшната интеграция в ЕС? Евродепутатът  намира нашата позиция за много ясна. "Ние нямаме разногласия, ние сме категорично "за" продължаването на институционалните реформи и за оптимизирането на дейността на ЕС.  Българското общество е напълно убедено в необходимостта активно да участваме в задълбочаването на евроинтеграционния процес", категоричен е той.

Външнополитическата линия на поведение на България според Метин Казак трябва да е в синхрон с позицията на останалите страни от ЕС и най-вече с държавите мотори на евроинтеграционния процес - Франция, Германия, Испания.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5028 |16.06.2008 Пратихме правителствения доклад в Брюксел, чакаме ответния от ЕК на 23 юли . 9| 6867 |16.06.2008 Пускат пощенска марка от 1938 г. за рождения ден на Симеон . 3| 5734 |16.06.2008 Обявяването на "Кремиковци" в несъстоятелност е най-добър вариант . 0| 4735 |16.06.2008 Груевски и Ахмети формират коалиция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads