Реклама / Ads
75| 11953 |26.01.2021 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: В битката срещу мафията няма леви и десни. Нужни са компромиси

.
Методи Андреев
В битката срещу мафията няма леви и десни. Нужни са компромиси. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още сподели той:
 

-        Г-н Андреев,  започнаха да се дават прогнози, част от тях спекулативни, за бъдещото управление на страната. Как гледате на тях?

 

-        В момента България е изправена пред една голяма дилема – да продължи ли да ни управлява мафиотската шайка на ГЕРБ в тайна коалиция с ДПС?! Да продължат ли тайните връзки между Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски и Ахмед Доган и те да определят бъдещето на България?! Това са фактите, независимо, че участниците в тази група отричат да имат нещо общо по между си. Българските граждани са изправени пред дилемата дали да ни управлява същата корупционна и крадлива конструкция или да предпочетат друга конструкция, която обаче да бъде подкрепена от партии с не еднаква идеология. Досега повечето хора в България бяхме запленени от битката комунизъм - антикомунизъм. Тази битка продължи доста дълго и тя бележи времето  на прехода.






-        Приключи ли тази битка според Вас!

 

-        Като принадлежащ към групата на антикомунистическата част от българските граждани мога да кажа с неприятно чувство, че ние загубихме тази битката в България.  Фактът, че ни управлява ГЕРБ е достатъчно  доказателство за това. 60-70 процента от тази партия са бивши членове на БКП. Самият Борисов е бивш член, президентът също, бившият главен прокурор също. Ако погледнем в бизнеса, ще видим, че повечето предприемачи са свързани с бившата комунистическа номенклатура и тайните служби на комунистическия режим. Или пък директно са си били роднини с някои от бившите комунистически величия.  Колкото и да е неприятно да го призная, битката комунизъм-антикомунизъм е загубена в полза на бившите комунисти. Сега сме пред съвсем друго изпитание, а то е да ни управлява ли мафията, която представлява симбиоза между сенчести бизнесмени, видни политици и прокуратурата.

-        Отговорът изглежда лесен, не мислите ли?

 

-        За мен отговорът е труден. Защото ако искаме да не ни управлява мафията, то обществото трябва да бъде разделено на друго съотношение. В корупционната структура има и леви, има и десни, бивши комунисти и антикомунисти. Има русофили и русофоби. Мафията няма цвят. Най-ефективният въпрос в случая ще е кой ще даде най-силен отпор на тази мафия. Отговорът е ясен, макар и да не ми е приятен – в битката срещу мафията няма леви и десни, няма комунисти и антикомунисти. Няма русофили и русофоби. Има почтени хора, които искат в България да се върнат парламентаризмът и демокрацията. И други, които искат статуквото да си остане такова, каквото е. Ето това е дилемата.






-        В този смисъл е и  въпросът дали БСП би могла да бъде част от тези реформаторски сили?

 

-        Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов каза, че не иска да има нищо общо нито с ГЕРБ, нито с БСП. Това е изконно право на г-н Трифонов да изказва позиция. Но нека да не бъдем по-католици от папата. В своята история на политическо лице, Слави Трифонов никога не е зал ясна позиция по отношение на много законодателни инициативи относно разрушаване на комунистическото наследство. Той никога досега не е казал своето отношение към този тип законодателство, никога досега не е показал отношение към пострадалите от комунизма, никога не е казвал своето отношение към ДС, не присъствал на първи февруари пред НДК. За разлика от него, моята позиция е безспорна по този въпрос.

 

-        Нека пак да се върнем към БСП. Бихте ли им дали доверие в опитите да се представят като борци срещу мафиотското статукво?

 

-        Труден въпрос с още по-труден отговор. Трябва ясно да се каже, че БСП и техни бизнесмени, създадоха т. нар.  "генералско движение",  повлияло върху годините на прехода. Там бяха видни офицери от ДС, притежаващи огромна информация. Тя бе използвана в полза на партията, която ги приюти. Мутрите, силовите групировки и цялата база на досегашната олигархия са дело на БСП. ГЕРБ и ДПС продължиха делото на своите създатели. Това още повече доказва колко е трудна сегашната ситуация. Все пак през годините в БСП има и някаква промяна, която разбира се мен не ме удовлетворява. Там, обаче има млади хора, правят се  опити да се скъса с червения криминален бизнес. И аз питам, ако ние сме демократи, то можем ли да забраним на нови и млади хора в БСП да бъдат поне почтени в този момент с искането си да се върне парламентарната демокрация? В битката с мафия няма леви и десни. От едната страна са мафиотската крадлива шайка, а от другата – почтените хора с всички свои различия. Те би трябвало да организират общ фронт и политическо обединение с една цел-разгромяване на държавата на Борисов, Пеевски, Доган и Гешев. Ако сега тази битка не се проведе успешно и хората останат затворени в своите принципи, при всички случаи победата ще бъде на статуквото.






-        Не се ли опасявате, че след казаното пред Фрог може да ви нарекат я „продажник“,  я „предател“?

 

-        Питам тези, които от ГЕРБ могат да го кажат- Спас Гърневски, Тома Биков, Георги Марков, макар да е агент „Николай“, Лили Друмева – при своето пребиваване в ГЕРБ дали са внесли един закон или една промяна в закона, насочена срещу неотиващия си комунизъм?! Нека да видим кой какво е направил и кой какво говори. За мен тези хора са се превърнали в пленници на депутатското си кресло. И затова няма да приема от никого критика. Въпросът е на живот и смърт за нашата държава. Ако остане тази шайка да ни управлява, след 7-8 години ще имаме открита диктатура. Затова всички хора, на които демокрацията не им е абстрактно понятие, трябва да направят всичко по силите си, включително и компромис с някои от своите досегашни принципи. Много умело Борисов и компания ще се опитат да ни уверят, че „ни пазят от комунистите“. Как може Борисов, който  е бил комунист, да ни пази от комунистите? По времето на комунизма то е учил в Симеоново - зона табу за всички хора, които по времето на соца нямаха „подходящ произход“. И да не ми се хвали Бойко Борисов с неговия дядо, защото той не е убит по политически причини. Това трябва дебело да се подчертае. Питам го Борисов бил ли е поне веднъж на 1 февруари пред НДК да поднесе букет цветя на убитите от комунистите български граждани? Нито веднъж!

 

-        Смятате ли, че президентът може да обедини хората, които се борят срещу корумпирания модел на управление?

 

-        Не е достатъчно да викаш „Мутри, вън!“. Признавал съм, че харесвам това негово говорене. Но това е лесната част. Той също трябва да направи своя тежък избор – даже и да е русофил, даже и да харесва управлението на Путин, той е президент на държава-член на ЕС и НАТО. И ако той иска в България да има демокрация, той не може да не иска и в Русия да има демокрация.  

-        Защо правите тази връзка?

 

-        Защото „Мутри, вън!“ могат да викат и руснаците. Но нали онези мутри в Русия създадоха българските мутри. Онази кагебейска власт тихо и полека завзе политическата и финансова територия на България. Отгледа си политици, които да бъдат също толкова корумпирани, колкото са и тези в Русия. Визията на Русия за чуждите държави е да има корумпирани режими. Президентът трябва да покаже, че не е функция на най-тъмните сили на БСП, че е демократ не само за пред българите, а по принцип.






-        Визирате липсата му на позиция относно отравянето и последвалия арест на опозиционния лидер Навални?

 

-        Да, важна е неговата чисто човешка позиция – да излезе и да каже – иска ли в Русия руските граждани да живеят демократично. Иска ли да живеят така, както живеят гражданите на западните държави?! От всички посоки трябва да има компромис и доказателство, че ако успеем да формираме реформаторско общество в парламента, то няма да пропадне поради лично его или забежки. Всеки трябва да поеме кръста си и да каже той на страната на мафията ли е или на страната на почтените хора! Тук няма друго делене. Призовавам президентът да се определи дали е демократ. Ако казва „Мутри, вън“, но мълчи за Навални, това е равносилно на това, което прави Борисов. Не е нормално Борисов да иска свобода за Навални, защото е част от важните корупционни стълбове и е защитник на държавната мафия. А Навални се бори точно срещу това. Нека президентът да прати почетна рота на 1 февруари пред НДК – там, където си спомняме за убитите от комунистическия режим български граждани. Това е част от демократичния образ на всеки един човек, който твърди, че е демократ.

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10163 |21.01.2021 Проф. Сербезова пред Фрог: Решенията трябва да се обясняват, защото иначе може да си задаваме грешните въпроси . 11| 9269 |21.01.2021 Росен Миленов пред Фрог: Съдебната власт е затворена за народа и отворена за корумпирани политици и магистрати . 23| 8925 |19.01.2021 Александра Асенова пред Фрог: Обществото ни се е превърнало в рядък социален експеримент на управляващите . 19| 7759 |11.01.2021 Венелин Русанов : Искам да живея в държава, в която определяща е силата на правото, а не обратното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads