Реклама / Ads
21| 20684 |07.04.2020 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Бойко, направи финансов съвет, но не от твои мижитурки и „мухлясали“ професори

.
Методи Андреев
Бойко, понеже си слаб и е слабо твоето управление, направи спешно финансов съвет. Но не от мижитурките на твоята администрация. Намери смели, интелигентни и образовани хора. А не „мухлясали“ професори, които са преподавали „Планова икономика“ и сега по неволя преподават „Пазарна икономика“. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още сподели той:
 

Г-н Андреев, европейски лидери коментират, че предприетите мерки за борба с коронавируса трябва да се реципрочни на заплахата. Такива ли са те у нас?

 

Всичко започна внезапно и правителството, не само нашето, трябваше да решава нещата в ход. Никой нямаше готова формула за това как да се действа. Нормално е в началото на една криза правителството да греши. Важното е крайната цел да се постигне. Категоричен съм, че мерките, които бяха приложени от нашето правителство в началото на кризата бяха добри. Трябваше хората да разберат, че социалната изолация е най-важната, че става дума за опасен вирус и че няма как да се събираме на едно място. Сега, когато сме седмици наред в криза, виждаме разликите в нивата на тези, които ни управляват и тези, които управляват другите държави по света.

 

Каква разлика откривате Вие?

 

Продължавам да не разбирам защо не може да се ходи в планините, като например Витоша. Досега времето беше лошо, валеше сняг и температурите бяха минусови. Беше добро решение да се попречи на хората да ходят в планината, защото студът намалява имунната защита. От днес времето се затопля. Защо след като хората разбраха, че не трябва да се събират на групи, да не могат да ходят на Витоша?! Подчертавам да се разхождат, а не да сядат на пейките и да ползват беседките. Просто да се разхождат. Същият проблем има и с парковете на София. Лекарите нали казват, че  слънцето генерира витамин Д и убива вирусите. Именно в тези нюанси се разбира какво управление имаме ние. Да забраняваш е лесно, за това не се иска кой знае какъв интелект. Със силова намеса успяха в началото на кризата да дисциплинират народа. Но не такива са нещата по отношение на интелигентните мерки, свързани с прогнозиране на края на тази ковид-криза. България, слава Богу, не е Италия, САЩ, Германия. Но виждаме, че в други държави, които са в много по-тежка ситуация от нас, мерките не само се разхлабват. Много важно е да се види какво мислят и планират техните национални лидери. Тръмп казва: „Зная, че е тежко и че много хора ще загубят живата си. Но Америка е създадена да работи. Тя трябва да работи, за да изтегли световната икономика“. Същата позиция заема австрийският канцлер. Същото говори и германският канцлер, където виждате, че ситуацията е далеч по-тежка. Хората мислят за разхлабване на мерките, но не глупаво, а умно, със стратегия.

 

Да не пропуснем да споменем силните думи, които отправи английската кралица към народа на Великобритания. Много хора по света бяха силно впечатлени.

 

Да, така е. Но нашият премиер не е със синя кръв. Той е от Банкя и както разбрахме всички е ял филии със свинска мас. Но той е нашият лидер. Хубав или лош в условия на криза - той е. И неговият успех е и наш успех. Тези неща ги говоря, не за да го уязвя. Аз не харесвам управлението му. Публично съм го заявявал. Не харесвам стила на управлението му, заиграването с олигархията, корупционните практики, които подчертавам, ние няма да забравим, въпреки кризата. Подчертавам много дебело-няма да ги забравим. И това, че в момента той показва мускули, всъщност той показва своя страх да излезе и да каже това, което казват другите лидери.

 

 Какво точно очаквате да направи?

 

Да поеме своята отговорност. Това е много важно. Вижте какво казва английската кралица: „Трябва да сме спокойни. Вероятно предстои още да преживеем, но по-добрите дни ще се върнат. Отново ще бъдем с нашите приятели и с нашите семейства. И тогава ще се гордеем, че сме били заедно. А какво казва нашият министър-председател? Че след две седмици ще бъдем в Ада. Вижте, г-н Борисов, някои хора ще отидат в Ада и без тази ковид-криза поради прекалено заиграване с олигархията, поради корупционни практики, поради лъжи, поради кражби и т. н. Но не сте вие човекът, който в този момент трябва да говори по този начин. Вие трябва да излъчвате спокойствие, увереност. Че даже и да не знаете изхода от кризата, трябва да изглежда, че я знаете. Защото надали другите народи и техните управления знаят какво да направят в момента. Искам да предам един приятелски съвет към Бойко.

 

Слушаме ви.

 

 Бойко, ясно е, че ти не си смел човек. Ясно е, че на теб ти се отдават страшно много репресивните методи. Те бяха необходими и правилни в началото на кризата. Но Бойко, понеже си слаб и е слабо твоето управление, направи спешно финансов съвет. Но не от мижитурките на твоята администрация. Намери смели, интелигентни и образовани хора. А не „мухлясали“ професори, които са преподавали „Планова икономика“ и сега по неволя преподават „Пазарна икономика“. Намери хора, които са доказали на практика своите икономически знания и са убедени привърженици на пазарното стопанство. Направи час по-скоро от тях финансов съвет. И им дай задача-да намерят онези интелигентни мерки при нашата много бедна икономика и бедна държава, които ще ни измъкнат от кризата. Защото парите, които се дават, трябва да отидат там, където са най-необходими.  И друго да му кажа на нашия премиер. Бойко, тебе от власт няма да те свалят твоите олигарси. Ще те свалят от власт тези фирми, които имат до 9 работника и съставляват 93% от българската икономика. Понеже по време на твоето управление, ти и твоят финансов министър, нищо не направихте за създаването и заздравяването на средната класа. Сега сте в огромен дълг към малките и средни фирми, защото именно те са най-уязвени. Вие правихте всичко възможно, за да ги смачкате, да ги натоварите с непосилни лицензи, с непосилна бумащина, с бюрокрация. За разлика от любимите  ви олигархични фирми, които печелеха огромните обществени поръчки. Те и днес продължават да ги печелят с огромен преразход на национален ресурс. Така че сега е време, Бойко, да разбереш, че това, което си правил, не е било добро в условия на криза. Защото дойде време на изпитания. Но сега ти си ни премиер. Аз искам ти да успееш, Бойко. Защото иначе това означава, че ние не сме успели. Седни и премисли много внимателно мерките. Какво трябва да се премахне от тях.

 

В този ред на мисли да ви попитам какво мислите за КПП-та по градовете?

 

Точно и за тях ми е мисълта. Защо изобщо са необходими?! Има КПП-та при които не можеш да обърнеш колата си, ако не те пуснат. Направиха полицаите на луди. И ги изложиха на риск да се заразят. Бойко, махни ги тези КПП-та. Хората разбраха, че едно от решенията за справяне с кризата е социалното дистанциране. Дотук отличен 6.

 

А после?

 

Оттам нататък не смея да слагам оценка. Премиерът не ни дава хоризонт. Той ни говори, че след две седмици ще бъдем Ада. Аз питам дали това е говоренето по време на криза?!  Нали прокуратурата гони точно такива хора, които разпространяват неверни слухове и създават паника. Добре, верен ли е слухът, който разпространява нашият премиер, че след две седмици ще бъдем Ада?! Аз няма да бъда в Ада, г-н Борисов. Ако ти мислиш за Ада, си е твой личен проблем. Това е проблем на твоето управление. Това, което се случва всеки ден у нас, е умопомрачително. На нас ни е необходим свеж, интелигентен и креативен финансов съвет, в който да влязат включително и противници на това управление.

 

Смятате ли, че Борисов ще се вслуша в съвета ви?

 

 Бойко това го може - да намери тези хора и да ги покани. Да ги остави да си свършат работата. Защото с неговите мижитурки няма да стане. Никога не съм имал доверие на този Горанов. Не зная средния и малкия бизнес колко доверие му имат?  Та този Горанов да ми обяснява как щял да спасява средния и дребния бизнес, това е все едно да говорим как нацистите ще спасяват евреите. Българският среден и малък бизнес бе подложен на холокост по време на управлението на Бойко през последните три мандата. Америка, Германия и Италия са силни заради стабилната средна класа. Америка не е стабилна заради Бил Гейтс и Форд. Всички тези хора са израснали в семействата на средната класа. Затова Тръмп казва, че ще помогне именно на средната класа-на средния и дребен бизнес. Колко пъти по време на управлението на Бойко, се е говорило за среден и дребен бизнес?! Колко? Говори се за големи обществени поръчки, за огромни мастодонтски строежи. Лошо няма. Така трябва да бъде.

 

Къде виждате тогава проблем?

 

Фундаментът на една държава е средната класа и това никога не трябва да се забравя.  У нас, за съжаление, средният и дребен бизнес се мачка. Сега трябва се мисли как ще излезем от кризата, а не когато дойде време да излизаме. Гледам го и главният прокурор, завалията, с неговото милиционерско образование. Станало престъпление в село Трилистник. Обрали един дядо. Полицията си е свършила работата, като  задържала двама роми за престъплението. Г-н главен прокурор, колко кражби стават в България на ден? Затова ли ще ходиш сега по селата, да те видят, че ти съществуващ?! Г-н главен прокурор, вземи прочети интересния документ, който изкара д-р Стойчо Кацаров. Това е държавен документ, приет от МС за действия по време на пандемия. Прочети го този документ, г-н главен прокурор, какви са мерките, които с които  държавата трябва да е готова - предпазни мерки, маски, облекла, дезинфектанти, апарати. Хората са го написали това нещо отдавна. И се поинтересувай, г-н главен прокурор, защо в България, след като има такъв документ, държавата и кои държавни органи не са се съобразили с тези предписания?!   Виж „Държавният резерв“ ли е виновен, министерство на земеделието ли?! Това е твоята работа. В Трилистник полицията си е свършила работата, няма какво да правиш там. Няма смисъл да правиш популистки акции. Това е смешно, а и жалко.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17492 |06.04.2020 Доц. Мангъров пред Фрог: Никой не ме е заплашвал, изкривяват се думите ми, за да бъда вкаран в конфликт, който не съществува . 18| 13870 |31.03.2020 Йонко Чуклев: Кризата поставя три огромни възможности пред България . 15| 8931 |29.03.2020 Натан Мержи от Франция пред Фрог: Никой не вярваше, че вирусът ще убива . 22| 10941 |28.03.2020 Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ пред Фрог: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads