Реклама / Ads
8| 6910 |24.06.2020 НОВИНИ

Методи Лалов: Съдията по делото КТБ - некомпетентен или зависим?

.
Методи Лалов
Погазването на правото отдавна се превърна в стандарт у нас. Не питая топли чувства към касиера на олигархията Цветан Василев. На мнение съм, че той трябва да носи отговорност за деянията си. Това обаче трябва да стане по установения в Конституцията и законите ред.
 

Затова не мога да имам положително отношение и към съдия Вержиния Петрова, която си позволява да откаже да даде възможност на подсъдим да даде обяснения (познавам Петрова от наказателното отделение на СРС и не мога да кажа нищо добро за професионалната й компетентност; неслучайно тя намери пристан в Специализирания наказателен съд, където, надявам се, случайно й беше разпределено точно делото КТБ).

 

Съгласно чл. 115, ал. 3 от НПК обвиняемият може да дава обяснения във всеки момент на разследването и на съдебното следствие. Това е негово право, което не е поставено в зависимост от никакви условия (на каква фаза се намира процесът; дали и колко пъти е давал обяснения; разпитани ли са или не свидетели по делото или други обвиняеми и др.). Дали, кога и колко пъти обвиняемият ще даде обяснения е негово суверенно право, упражняването на което не е поставено на преценката на прокуратурата и съда.

 

Правото на обяснения е и основно средство за реализиране на правото на защита на обвиняемия, като лице поставено не по свое желание в това процесуално качество. То е и средство за разкриване на обективната истина, тъй като обвиняемият най-добре знае дали е съпричастен, или не към деянието, в което е обвинен.

 

Всеки, който не разбира това, значи не разбира основни положения на наказателното право в правовите и демократични държави. Съдия, който не знае това, е или тежко некомпетентен, или е зависим и пристрастен. И в двата случая такъв съдия няма място в съдебната система.

 

Бившият съди и общински съветник от  ДБ Методи Лалов, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6221 |10.06.2020 Калоян Методиев: На базата на откровено фалшиви социологически изследвания се правят само фалшиви анализи и коментари . 13| 9028 |08.06.2020 Методи Лалов: Една от схемите за ”изпиране на пари” е някой приближен до властта да си купи на кредит имот за милиони . 15| 8988 |05.06.2020 Внезапно почина собственикът на „Агромах“ Методи Бачев . 5| 5405 |03.06.2020 Орден „Св. Св. Кирил и Методий” за бащата на инвитрото - д-р Атанас Щерев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads