Реклама / Ads
1| 7696 |10.09.2012 НОВИНИ

От метрото право в самолета

.
Спирка Сердика Източник: Фрогнюз
Метрото на София ще се устреми към летището още през октомври догодина с две надземни и две подземни станции. Тогава се очаква да започне изграждането на отсечката на подземната железница, която ще свърже бул. "Цариградско шосе" с аеропорта.
 

Тя ще е с дължина 5 км и 4 нови метростанции. За строителството са осигурени 136 млн. лв. от Евросъюза. Срокът за изпълнение е 28 месеца. "Договорите с изпълнителите на две от отсечките на трасето са подписани и изпълнението ще започне", съобщи вчера пред "Труд" шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

Конкурсът за избор на строител на третата отсечка се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. "Вече има едно решение в наша полза, но ще изчакаме да приключат всички процедури по обжалване", каза Братоев.

Жалбите не спирали изпълнението на проекта, тъй като и трите участъка ще се строят независимо един от друг. Затова до месец се планира да започне строителството откъм бул. "Цариградско шосе" и при жк "Дружба". Две от новите станции ще са наземни - при летището и при научно-производствена зона "Искър". Другите две ще са подземни - до бул. "Цветан Лазаров" и до бул. "Искърско шосе".

Трасето на метрото ще тръгне под земята от бул. "Цариградско шосе". При ул. "Неделчо Бончев" влакчетата ще излизат на повърхността. На бул. "Искърско шосе" ще бъде построена и нова жп гара, която ще има връзка с метрото. В началото на следващата година ще започне изграждането и на 2,8 км метро с 3 станции към Бизнеспарка в жк "Младост".

Шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев ще получи званието "Почетен гражданин на София". Решение за това ще вземе в четвъртък градският парламент. Братоев е бил технически ръководител на една от първите метростанции през 80-те години, а е шеф на "Метрополитен" от 1999 г. За почетен гражданин на София са предложени и Петър Митанов, участвал в реставрацията на знакови сгради в София, както и посланичката на Норвегия Тове Скарстейн.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5683 |06.09.2012 Ще паркираме ли безплатно до метрото? . 43| 6989 |31.08.2012 Барозу: Метрото свързва България с Европа . 8| 6088 |29.08.2012 Генерални репетиции в тунелите на метрото . 8| 6317 |21.08.2012 60 хил. лв за купон по откриването на новия лъч на метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads