Реклама / Ads
4| 4236 |20.11.2015 НОВИНИ

Михаил Миков: Грижата за мнозинството граждани е грижа за бъдещето на България

.
Михаил Миков
Финансова стабилност в държавата няма, но има алтернатива на Бюджет 2016 „Финансова стабилност в държавата няма. Но алтернатива на вашия бюджет има. Тази алтернатива се нарича преразпределение“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
 

Според него тази алтернатива е в прогресивното облагане, което управляващите отричат. „Тази алтернатива се нарича справедливост“, подчерта той.

„Случват се събития, които ако не променят хода на световната история, то със сигурност ще оставят дълбока диря в нея. Причините за тези събития се коренят в огромните неравенства и огромната бедност, които все повече завладяват света“, каза Миков. Той подчерта, че неравенствата и бедността са истинските проблеми на съвремието ни. „Не магистрали, не обществени поръчки, които се раздават между няколко големи фирми, а неравенствата и бедността, които засягат пряко живота на повече от половината българи“, поясни той. По неговите думи тази седмица правителството е признало, че не се е справило с бюджета за тази година и е поискало актуализацията му. „То направи това някак си скрито, в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета за следващата година“, каза още той. Миков е на мнение, че въпреки милиардните заеми, свръхсъбираемостта, която премиерът гордо отчита с  противоречиви цифри, хората са все по-бедни. „И всеки вижда това по джоба си и по хладилника си. Всеки се сблъсква с бедността, когато изпраща детето си на училище, когато трябва да получи лекарска помощ, когато трябва да се издържа само от пенсията си или минималната работна заплата“, коментира председателят на БСП.

По неговите думи стабилността е привидна, а цената, която плащаме за тази политика на управляващите, е много висока. „Стабилно и устойчиво е само упорството на управляващите, че в България животът става все по-добър като цинична и безотговорна теза на хора, без всякаква връзка с реалността“, допълни той. Миков е категоричен, че днес България е по-задлъжняла от когато и да било. „Задлъжнялостта се увеличава, а новите дългове покриват старите. Това е дългова спирала, която не само, че не гарантира растеж и заетост, а тъкмо обратното - обрича страната ни на години без социален и икономически напредък“, заяви той.

Днес ние трябва да кажем, че алтернатива има!

Миков е категоричен, че алтернатива има и тя не е в това да се субсидират частни училища, а да се подкрепят общинските и държавните, за да бъде даден шанс на всички деца. „Алтернатива е да не се вдига възрастта за пенсия, да не се прехвърлят напред-назад вноските от някой фонд към НОИ или от НОИ към някой фонд“, заяви той. По неговите думи не бива да се гледа на пенсионната система като на тежест за държавния бюджет. „Защото, когато младите са заплашени от бедност, а старите са бедни, тези в активна възраст си тръгват. Днес, в България активната социална политика, мерките за повишаване на доходите и борбата с бедността са залог за бъдещето на нацията ни. А точно тях ги няма в новия бюджет“, допълни председателят на БСП.

Миков подчерта, че в България 43% от хората изпитват остри материални лишения. „Това е 4.5 пъти повече от средното за ЕС, на който ние сме членове“, уточни той. „Грижата за хората изисква увеличение на ниските доходи. Защото това е единствената алтернатива и ние ще настояваме за нея!“, каза още той. Миков е на мнение, че вместо държавата да е наблюдател, тя може да е справедлив разпределител на обществено богатство - веднъж като справедливо определи тежестта на данъчното бреме с прогресивна данъчна система, и втори път като преразпределя събраното през бюджета активно така, че да намалява бедността и неравенствата. „Само нашите десни управляващи все още не са разбрали, че Европа върви по този път, че Европа увеличава разпределения дял през бюджета от БВП, за да отговори на големите изпитания на кризата и да спре социалното разпадане в Европа“, каза още председателят на БСП.

„Ние настояваме борбата срещу бедността и повишаването на доходите да бъдат изведени като основен приоритет, на който да бъдат подчинени всички действия на държавата в областта на икономическата и социалната политика“, подчерта Миков. Според него това трябва да не бъде само за мандата на едно правителство, а като устойчива държавна политика, по която има приемственост. „Защото грижата за мнозинството граждани е грижа за бъдещето на България“, заключи Михаил Миков.

 

Пълният текст на декларацията:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ"

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Случват се събития, които, ако не да променят хода на световната история, то със сигурност ще оставят дълбока диря в нея. Причините за тези събития се коренят в огромните неравенства и огромната бедност, които все повече завладяват света. Примерите са безпощадно ясни - високите нива на бедност и неравенство рушат държавата и дезинтегрират обществото.

Неравенствата и бедността - ето кои са истинските проблеми на съвремието ни. Не магистрали, не обществени поръчки, които се раздават между няколко големи фирми, а неравенствата и бедността, които засягат пряко живота на повече от половината българи.

Тази седмица правителството призна, че не се е справило с бюджета за тази година и поиска актуализацията му. То направи това някак си скрито, в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета за следващата година. То не успя да изпълни бюджета си в годината, в която взе милиардни заеми. Въпреки тези заеми, въпреки свръхсъбираемостта, която премиерът гордо отчита с  противоречиви цифри, хората са все по-бедни. И всеки вижда това по джоба си и по хладилника си. Всеки се сблъсква с бедността, когато изпраща детето си на училище, когато трябва да получи лекарска помощ, когато трябва да се издържа само от пенсията си или минималната работна заплата.

Но правителството явно не изпитва неудобство. То казва: днес имаме „фискална консолидация“, имаме „стабилност на публичните финанси“ и „параметри на бюджетната рамка“. Това са принципи, които би трябвало да се следват от всяко правителство. Тази стабилност е привидна, а цената, която плащаме за тази политика на управляващите, е много висока.

Защото стабилността липсва. Стабилността не може да произтича от наместването на цифрите в графите на бюджета това е само повърхността. Хората все по-добре разбират, че стабилност няма. Стабилно и устойчиво е само упорството на управляващите, че в България животът става все по-добър като цинична и безотговорна теза на хора, без всякаква връзка с реалността.

Днес България е по-задлъжняла от когато и да било. Задлъжнялостта се увеличава, а новите дългове покриват старите. Това е дългова спирала, която не само, че не гарантира растеж и заетост, а тъкмо обратното - обрича страната ни на години без социален и икономически напредък.

Защото бюджетът не може да бъде технология. Бюджетът е инструмент за правене на политика. На предложения от правителството като философия, ние казваме: не споделяме вашата философия, защото тя не е в интерес на мнозинството българи. Има алтернатива на тази философия, има алтернатива на дясната ви политика и бюджетът може да бъде част от нея.

У нас 48% от хората живеят в риск от бедност. Нивото е поне два пъти по-високо от средното в ЕС. Но има и по- страшно. Бедността в страната ни се предава през поколенията. Синът и дъщерята на бедния човек утре най-вероятно ще бъдат на свой ред бедни. Защо? Защото идеологията на управляващите казва, че държава не трябва да има, а всеки трябва да се оправя сам. И, който не успява – сам си е виновен. Това отнема равния шанс. И питаме ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ как ще се оправят онези 57,6 % от българските деца, които от раждането си са в риск от бедност. Как да се оправят, когато съществуването им от най-крехка възраст е сведено до прехраната само? Как да се конкурират с децата на онези, които са дали стотици хиляди левове за частни уроци, скъпи училища и чужди университети?

Днес ние трябва да кажем, че алтернатива има! Алтернативата е не да се субсидират частни училища, а да се подкрепят общинските и държавните, за да дадем шанс на всички деца. Нашата история показва, че в тях може да се получи образование на световно ниво. Алтернатива е да не се вдига възрастта за пенсия, да не се прехвърлят напред-назад вноските от някой фонд към НОИ или от НОИ към някой фонд. Не бива да се гледа на пенсионната система като на тежест за държавния бюджет. Защото, когато младите са заплашени от бедност, а старите са бедни, тези в активна възраст си тръгват. Днес, в България активната социална политика, мерките за повишаване на доходите и борбата с бедността са залог за бъдещето на нацията ни. А точно тях ги няма в новия бюджет.

В България 43% от хората изпитват остри материални лишения. Това е 4.5 пъти повече от средното за ЕС, на който ние сме членове.

Зад студения канцеларски израз „материални лишения“ наднича жестоката реалност за милиони българи. Това значи, че не може да си позволите да се храните редовно с месо, например. На това лишение управляващите отговарят с данък вредни храни. Българите нямат пари за нормални храни, а трябва да ядат „Био“! Грижата за хората изисква увеличение на ниските доходи. Защото това е единствената алтернатива и ние ще настояваме за нея!

Бюджет 2016 г. е продължение и на философията в образованието, която превърна образованието от право - в стока, предмет на спекулации и търговски апетити. Разходите за образование намаляват като дял от БВП и то не само за тази година, но и като прогноза за следващите.

Нашата алтернатива е ясна: и по времето на обсъждането на Закона за предучилищното и училищното образование, и сега ние се обявяваме против ограничаването на достъпа до образование за хиляди българчета и за запазване на безплатния характер на образованието. Защото е хубаво, че има помощ за първокласник, но какво правят децата от бедни семейства – тези 50% от учениците в България.

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Финансова стабилност в държавата няма. Но алтернатива на вашия бюджет има. Тази алтернатива се нарича преразпределение. Тази алтернатива е в прогресивното облагане, което Вие отрекохте предо десетина дни, когато пак го предложихме. Тази алтернатива се нарича справедливост.

Вместо държавата да е наблюдател, тя може да е справедлив разпределител на обществено богатство. Веднъж като справедливо определи тежестта на данъчното бреме и затова е необходима прогресивна данъчна система. И втори път като преразпределя събраното през бюджета активно  така, че да намалява и бедността, и неравенствата. Само нашите десни управляващи все още не са разбрали, че Европа върви по този път, че Европа увеличава разпределения дял през бюджета от БВП, за да отговори на големите изпитания на кризата и да спре социалното разпадане в Европа.

Нашата парламентарна група настоява за размразяване на социалните плащания и за увеличаване на размера, предметния и персоналния им обхват. Тези плащания трябва да бъдат съобразени с прага на бедността и с минимална работна заплата.

Ние настояваме борбата срещу бедността и повишаването на доходите да бъдат изведени като основен приоритет, на който да бъдат подчинени всички действия на държавата в областта на икономическата и социалната политика. И то не само за мандата на едно правителство, а като устойчива държавна политика, по която има приемственост. Защото грижата за мнозинството граждани е грижа за бъдещето на България.

Уважаеми Госпожи и Господа от мнозинството,

Имаме рядък, но може би и последен шанс да разсеем мъглата, в която живеете, и да се изправите пред грозната картина на видимите и невидимите ви резултати от днешното дясно управление на България.

Каквото и да говорите по медиите, хората знаят, че алтернатива има! И тя е ясна. Алтернативна на цинизма е солидарността, на лъжата алтернативна е истината, а на дясното управление – лявото управление за развитие на България!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4178 |19.11.2015 Миков: Няма перспектива пред страната с този бюджет . 13| 4380 |17.11.2015 Миков: Шенген практически не съществува . 22| 4154 |17.11.2015 Миков: Президентът работи срещу интересите на страната ни . 10| 6886 |15.11.2015 Миков: Калоян Паргов трябва да си ходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads