Реклама / Ads
7| 4407 |22.12.2014 НОВИНИ

Михаил Миков: Несправедливо се ползват земеделски земи

.
Михаил Миков по време на дискусията
„Земеделието е основен национален ресурс и има много какво да се направи там”. Това заяви на среща с Клуб на аграрниците социалисти председателят на НС на БСП Михаил Миков. Според него едно от нещата, които най-много тормози хората е несправедливото ползване на земеделските земи.
 
Той заяви, че проблемите в селското стопанство са въпрос колкото на законови разпоредби, толкова и на корупционни практики на национално и на местно равнище. По думите му само законопроектите и приемането на нови закони само по себе си не помагат.

„Трябва да се създадат финансови и икономически регулации, за да се затвори ножицата на интересите. Важен е въпросът дали има държава, която да ги приложи, за да се изпълнява наистина закона”, категоричен бе Миков. По думите му именно това са най-големите проблеми на българското земеделие: икономически, отсъствие на държавност, отсъствие на воля за промяна, тесни връзки между големите играчи и политическите фактори, които могат да влияят и отчаянието на хората живеещи по селата. Лидерът на БСП подчерта, че трябва активно да се работи с тези хора и да се поддържа връзка с тях и на време да се хващат проблемите.  Според него само така една партия може да играе ролята на посредник и проблемите на хората да намират решение със законодателни инициативи. ”Така хората ще разберат, че се прави нещо, за да се защитят техните интереси. Трябва да се търси решение, което по-лесно ще се приеме и разбере от едрото земеделие и обществото”, каза още той.

Миков заяви, че сред основните рискове, пред които е изправена България са затварянето на руските пазари за българските и европейските хранителни стоки и това, че  трябва да се развива преработващата индустрия в страната и да се откриват нови ниши за експорт – Китай, Близкия изток, страните от бившия социалистически блок. Той заяви и че БСП ще подкрепи Селскостопанската академия финансово и като статут. По думите  му основните проблеми пред развитието на земеделието са: разрушената инфраструктура, натискът върху местната власт и прозрачността при усвояването на евросредствата.

На срещата от страна на левицата присъстваха и Светла Бъчварова и Явор Гечев. На нея бяха обсъдени и състоянието на селскостопанския сектор в България, проблеми в него, нормативната база, която е нужна за решаването им, необходимите държавни инициативи в сектора, ролята на арендаторите, както и състоянието на левицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4174 |22.12.2014 Миков: Скромният ръст на БВП крие неувереност на кабинета . 7| 4041 |21.12.2014 Миков: Очертава се намерене за реваншизъм . 10| 3937 |20.12.2014 Миков: Разделихме се с илюзията, че Плевнелиев е обединител . 14| 4164 |18.12.2014 Миков: Плевнелиев да не участва в ощетяването на бедна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads