Реклама / Ads
6| 4494 |20.03.2015 НОВИНИ

Михаил Миков: Трябва да бъдем последователни и критични

.
Миков със заместника си Стоилов
„Ние трябва да бъдем искрени, последователни и критични към онези процеси, които ни заобикалят- точно толкова, колкото сме самокритични към нас.” С тези думи председателят на БСП Михаил Миков се обърна към всички присъстващи на провелата се конференция на Обединението на левите социалисти в БСП в централата на партията.
 

„Нека да си кажем искрено - бъдещето няма да бъде лесно, защото преходът се оказа неуспешен за мнозинството от българските граждани. 70% от тях се самоопределят като бедни или заплашени от бедност и само 1% се определят като богати”, заяви лидерът на социалистите. Според него този проблем е заложен и пред БСП и пред тези, които се обявяват, че защитават интересите на левите хора. „Да накараме хората да повярват в левите политики не е никак лесна работа, не само защото има недоверие в политиците и политиката, от което страда и БСП, но и защото обществото на 21 век трудно може да се върне към онези ценности, които произтичат от интересите на хората”, обясни Михаил Миков. Той изрази мнение, че в тази посока трябва да се работи много. „Защото едно е да артикулираме политики, а друго е да бъдем радикални в тяхното отстояване и хората да повярват, и да изпитат необходимото възмущение от несправедливото устройство на света”, подчерта той.

 

„Убеден съм, че сте силно идейно подготвени и имате желание да говорите на другите.  Тогава, когато го направите убедително, те ще повярват на лявата идея, която ще съществува и след нас”, каза в заключение Михаил Миков пред събралите се социалисти.


„Днес БСП трябва да изпише на знамето си - ПРОМЯНА, РЕШИТЕЛНОСТ, МОРАЛ. Промяна, за да променим себе си, за да се промени България; Решителност - за да изпълним обещаното и Морал – за да върнем доверието към партията и към политиката.” Това бе посланието, което зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов отправи по време на провелата се конференция на Обединението на левите социалисти в БСП в централата на партията. По думите му социалистите имат силата да го постигнат и защото през последните 2-3 години лявото крило в партията е дало силен тласък за идейното и политическото развитие на БСП. „От коректив на нейната политика, то стана генератор на идеи и предложения за политиката на БСП, която обаче засега не е достатъчно решителна, последователна и необратима. Това налага Обединението на левите социалисти да продължи своята работа, да привлича нови, особено млади хора, към БСП, а в бъдеще – да спомогне за обединяване на левите сили в България”, категоричен бе той пред събралите се социалисти.

 

„Нужни са леви реформи, преди всичко, защото се отнасят до интересите на огромното мнозинство от народа срещу олигархичната власт, обслужваща само няколко процента. Те са леви, защото са насочени към ограничаване и изкореняване на големите неравенства, на потискащата бедност, на високата безработица, на ширещата се неграмотност, високата престъпност и корупция”, това послание отправи Стоилов пред събралите се.

 

Социалистът каза също, че реформите са леви, не просто, защото укрепват държавата, а защото възстановяват пазара и регулират неговото действие. „Стимулират реалната икономика за сметка на спекулациите на финансовия капитал, изискват национална и европейска инвестиционна програма за национална и европейска реиндустриализация, иновации и модернизация на икономиката”, поясни Янаки Стоилов и посочи курса на реформите: „Отговорът на днешните проблеми е в замяната на плоската с прогресивна политика – за стимулиране на заетостта и производството, за данъчното облагане, за разпределянето на земеделските субсидии и за мерките за социална закрила. Необходима ни е активна социална политика, а не само политика на социално подпомагане. Необходима е нова социална, а не корпоративна държава.”

 

Янаки Стоилов категорично заяви пред събралите се социалисти, че БСП през годините на прехода е била социален коректив – на власт или в опозиция, защитник на републиканизма и на парламентаризма в българския политически живот. „Тя бе измежду основните национални фактори за приемане на България в Европейския съюз”, каза той и подчерта, че сега сме изправени пред нови проблеми, които отново налагат  дълбоки промени. Според него в резултат на прехода, България е загубила икономическия си потенциал, като огромни групи от населението са преживели социална декласация и всички обществени сфери вече са комерсиализирани за сметка на упадък на духовността.        

 

Янаки Стоилов изтъкна, че  за първи път от десетилетия насам България се намира пред осезаеми заплахи. „Това са ислямският екстремизъм, който достига до Европа като тероризъм, и острото противопоставяне между Запада и Русия, намиращо израз във войната на територията на Украйна”, коментира Стоилов. По думите му България трябва да внимава много да не се окаже въвлечена и в двете войни. „Затова, без да поставяме сега под въпрос нашето членство в НАТО, ние не бива да подкрепяме използването на България за разполагане на допълнителни военни центрове и въоръжение, което би означавало не повече сигурност, а повече заплахи за нашата национална сигурност. Затова БСП като национална партия се противопоставя както на опитите за етническо и религиозно капсулиране, така и срещу насаждането на етническо и религиозно противопоставяне”, подчерта той.

 

Зам.-председателят на БСП коментира и управлението на четворната коалиция, начело с ГЕРБ, като посочи, че се имитират реформи, с които се опитва да се прикрие дясната неолиберална политика. „Това е правителство на политическата сделка, на „живот назаем”, на икономическата стагнация и на сервилната външна политика. Управлението не допринася за преодоляване на последиците на кризата и не осигурява развитие на страната”, коментира социалистът. Той бе категоричен, че сега стремежът за получаване на външна подкрепа е за сметка на отстояването на национални позиции в ЕС и НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4864 |20.03.2015 Симеонов: Трябва да има задължително гласуване за местните избори . 18| 4784 |20.03.2015 Миков: Бедността става все по-голяма . 42| 5140 |19.03.2015 Миков: Президентът заблуждава . 20| 5117 |17.03.2015 Михаил Миков на среща със Сергей Наришкин: Санкциите срещу Русия имат лошо отражение върху икономиката на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads