Реклама / Ads
21| 4127 |13.03.2016 НОВИНИ

Михаил Миков: Управлението се провали в „реформите”, става все по-нестабилно

.
Лидерът на БСП Михаил Миков
Паянтовата конструкция на управляващата коалиция изпитва все по-сериозен натиск и затруднения, ерозията и нестабилността набират скорост. Управляващите се провалиха в най-важните обществени сфери, в които обещаха реформи и подобрения. Не са изключени предсрочни парламентарни избори. Това заяви председателят не БСП Михаил Миков в доклад на заседание на Националния съвет на партията.
 

По думите му в мнозинството се развиват процеси на политическа нестабилност, а управляващата конструкция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт.

„Започнало като невидим резултат на управлението, днес това става все по-видимо и осезаемо за всички. Решенията на разнородната дясна коалиция са проекция на неполитически интереси и се реализират не с политическа подкрепа, а с помощта на аритметиката. Събирането на гласове с всякакви средства и по неполитически начин, а не консолидирането около политики, дава възможност на управляващите да продължат консумацията на властта”, подчерта Миков и припомни примерите с „историческия компромис” за 16-милардния заем и избора на нов просветен министър. 

Според лидера на социалистите усещането за нестабилност в управлението се подсилва от лошата политическа кондиция на отделни участници в него. „Реформаторският блок практически не съществува като единно политическо образувание. В Патриотичния фронт зрее разделение между коалиционните партньори НФСБ и ВМРО. АБВ все повече разколебават привържениците на тезата, че са социален коректив. С редица свои действия и гласувания те сами се определят като част от дясното, което намалява подкрепата за тях”, категоричен бе Миков. Председателят на БСП обърна внимание и на организационните сътресения в ДПС във връзка с напускането на техни водещи политици към политическия проект ДОСТ. 

Спирането на обществени поръчки показва, че парите не достигат

Финансовата нестабилност силно разколебава конструкцията на управлението, подчерта лидерът на левицата, като отбеляза слабата усвояемост на европейските фондове. „Зад рязането на лентички от премиера се крие и откриване на нов обект, и прибавянето на нова тежест за слабата българска икономика и финансово нестабилните ни общини”, смята Михаил Миков. Той посочи, че много от общините имат дългове, които не могат да обслужват, а общият размер на общинския дълг в края на 2015 г. е достигнал близо 1,3 млрд. лв.

„Съотношението дълг/БВП е обезпокоително високо – около 30% в края на миналата година. Темповете на нарастването му са сред най-бързите в Европа. При липсата на работеща икономика и развито производство, перспективата за обслужване му е спорна. Това очертава лоша макроикономическа перспектива”, каза още лидерът на БСП. По думите му спрените процедури за възлагане на обществени поръчки са проекция и на спойката на управляващите, но и на финансовите проблеми на държавата. Освен, че е незаконосъобразно, спирането на поръчките с премиерско вето е индикация, че не достигат парите.

Правителството се провали в гръмко заявените реформи

Управляващите се провалиха в най-важните обществени сфери, в които дадоха гръмки заявки за реформи и подобрения и за които изхарчиха милиарди, без да има ефект от това, категоричен бе председателят на БСП. „Наблюдаваме провал в здравната политика. Моделът на днешното здравеопазване беше заченат през 1999 г. от правителството на Костов. Оттогава насам българите намаляха с близо 2 млн., а бюджетът за здравеопазване нарасна до 4 млрд. лв. Качеството на здравните услуги се влоши и все по-малко българи имат достъп до тях”, посочи лидерът на лявата опозиция. 

Миков обърна внимание, че сегашното правителство е планирало да продължи с рестриктивната политика, като е приело разделяне на здравните пакети на основен и допълнителен, въвеждане на система за чакане до два месеца за здравноосигурени пациенти, разширяване на кръга на лекарствата, за които се доплаща. Той добави и скандалното поведение на здравния министър Москов и кабинета „Борисов 2”, скандалите с турските ваксините, въвеждането на система с пръстови отпечатъци, опитите да се разпродават имоти на болниците. „Тежко е положението и на държавните и общински болници – дълговете им са нараснали прекомерно, което застрашава възможността да изпълняват функциите си. Затова до две седмици ще внесем законодателни предложения, с които да преобразуваме сегашните болници от търговски дружества в държавни и общински болници със специален статут”, разкри лидерът на социалистите.

„През януари внесохме първия вот на недоверие срещу правителството точно по политиката в здравеопазването. Вотът не успя, но само аритметически. Политически и по същество се оказа, че всички наши аргументи бяха потвърдени като състоятелни и правилни”, заяви лидерът на социалистите и подкрепи думите си, като посочи отмяната на разделянето на здравните пакети на „основен” и „допълнителен” от Конституционния съд, отмяната на две наредби на Министерството на здравеопазването – за доплащане на лекарствата и тази, която принуждаваше болните да чакат два месеца за лечение. „ Оттук насетне въпросът за оставката на здравния министър стои с още по-голяма сила”, заключи Михаил Миков.

Образователната реформа усили неравенствата и създаде хаос

„Със Закона за предучилищното и училищното образование се откри пътят неравенството да съпътства децата от най-ранна възраст. Това не е само въпрос на противопоставяне на ляво и дясно, а съставна част на стратегия за борба с демографската катастрофа”, заяви Михаил Миков. Той припомни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ многократно е възразявала срещу новия закон и е предложила ясна алтернатива със Законопроекта за народната просвета.  

„Как българчетата, поставени в неравните условия на субсидирани и все по-богати частни училища, и на все по-бедни и непривлекателни държавни и общински училища ще имат възможност да получат образованието, което да даде перспектива за развитието им в България? Как при наличието на най-различни учебници и учебни програми и планове българчетата ще развият онова хомогенно отношение към държава и народ, което е превело България през векове на робство?”, попита Миков. Лидерът на левицата обобщи, че политиката на управляващите е създала хаос в образователната сфера, засегнала е чувството на национална гордост, и е изкара хиляди българи на улицата. Миков припомни, че социалистите поискаха да се отложи влизането в сила на закон с една година и ако рискът за образованието не бъде преодолян, ще настояват за неговата отмяна.

 

“Данъчната политика на управляващите е провал, а антисоциалната политика, на която бяха подложени българите в годините на прехода и която взе връх в последните години, доведе до сериозни проблеми в демографското развитие на България.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред членовете на Националния съвет на партията на заседание в партийната централа. Левицата предлага алтернатива, която залага на справедливостта и солидарността при разпределението на данъчната тежест и конкретни мерки за преодоляване на демографската криза, която се превръща в катастрофа, стана ясно от думите на лидера на социалистите.

Обещаха да не вдигат данъците, а го правят

„Въпреки обещанията си да не го правят, управляващите системно водят политика на увеличаване на данъците – първо вдигнаха с 10% данъците на работещите бедни, после измислиха данък „вредни храни” и данък „уикенд”, увеличиха и цената на винетките с 50%. Премиерът призова общините да вдигнат местните данъци и такси и много от десните общини го правят. Продължаването на тази политика е провал. В „Левите стандарти” обещахме да не правим това в общините с наши кметове”, заяви Миков. „На тази политиката ние имаме ясна алтернатива – нов, по-справедлив модел на данъчно облагане, който не изключва увеличението на някои данъци за лицата, чиито доходи позволяват те да поемат по-голяма част от тежестта за издръжката на държавата”, обясни председателят на БСП. Той отбеляза, че в кризата въведеният преди 8 години плосък данък се е изродил от средство за стимулиране на икономическия растеж във фактор, който засилва неравенствата и бедността. Миков разкри, че следващата седмица левицата ще внесе отново Законопроект за прогресивното и семейното подоходно облагане. Социалистите са убедени, че прогресивното облагане ще насърчи раждаемостта, ще допринесе за ограничаване на бедността и намаляване на неравенствата, но и за съживяване на потреблението.

Михаил Миков припомни предложенията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за въвеждане на намалена ставка на ДДС за бебешките храни и стоки, както и за някои социални дейности. „Това е средство за осигуряване на минимално ниво на сигурност за бедните в отглеждането на техните деца и за стимулиране на раждаемостта. Обмисляме и предложение за намаление на ДДС за лекарствата с цел по-достъпно лечение за стотици хиляди хора, също стъпка в борбата с демографската катастрофа”, подчерта лидерът на БСП.

Лявата опозиция настоява и за по-силна разпределителна функция на държавата чрез бюджета, която ще позволи по-целенасочена политика за борба с неравенствата и бедността, подчерта Миков – у нас тя е около 37-38%, докато в други държави от ЕС нивата са от порядъка на 45-47%. „Данъчните ни инициативи няма да нарушат финансовата стабилност на държавата, но ще допринесат за подобряването на качеството на живот за хората”, заяви лидерът на социалистите, който е категоричен, че те са наложителни с оглед на демографската катастрофа, но и възможни на фона на обезпечения ресурс от 16 млрд. лева и „свръхсъбираемостта” в бюджета.

Предупреждаваме за демографската катастрофа, десните не правят нищо

От началото на тази година са родени 1 500 деца по-малко в сравнение със същия период на миналата, отбеляза в словото си председателят на БСП. В подкрепа на думите си той изтъкна факти от доклада на ЕК за България от февруари, в който се посочва, че България има един от най-големите спадове на население в света – от почти 9 млн. до малко над 7 млн. в рамките на едно поколение. Очаква се населението да намалее с още 2,3 млн. души до 2080 г., при двойно увеличение на дела на хората на възраст над 64 години. 

„Предупреждаваме многократно за нуждата да се вземат мерки за справяне със ситуацията, но управляващите десни не направиха нищо. По наше предложение НС задължи правителството да внесе краткосрочни и средносрочни мерки за справяне с демографската криза. Срокът – 30 ноември 2015 г. изтече, без управляващите да изпълнят ангажимента си. Миналата седмица на консултации при Президента поискахме и беше прието следващият КСНС да заседава по въпросите на демографската катастрофа”, заяви Миков. Той подчерта, че в същото време левицата е излязла с редица предложения за справяне с демографската катастрофа – размразяване на социалните плащания, въвеждане на прогресивно и семейно подоходно облагане със стимули за раждаемост, намаляване на ДДС върху бебешки храни и върху лекарства, връщане на отменената възможност работещите бедни да възстановяват данъка върху доходите, увеличение на помощите за майки, спиране на вредоносните действия в системите на здравеопазването и образованието. „Всичко това доказва, че управляващите търпят провал и в областта на демографската политика”, подчерта лидерът на левицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4189 |12.03.2016 Михаил Миков: Най-важно за нас е прогресивното облагане, неравенствата в България са убийствени . 11| 4874 |11.03.2016 Миков: Вартоломей I кара българите в Одрин да се черкуват на гръцки . 17| 4830 |10.03.2016 Миков: Москов реформира онова, което баща му Костов измисли . 27| 5806 |09.03.2016 Атанасов: В огледалото Борисов вижда Радан Кънев като алтернатива на управлението си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads