Реклама / Ads
6| 7211 |02.04.2020 НОВИНИ

Д-р Михайлов: Това е криза на въображението, на начина, по който възприемаме света

.
Д-р Николай Михайлов
Това е криза на въображението, на начина, по който възприемаме света. Това наричаме сега паника, но тази паника варира. Тези паники са различни, всеки има собствена паника. Има паника от вируса, има паника от паниката.
 

Това коментира пред БНР д-р Николай Михайлов, психиатър и богослов.

 

„Това е реална криза, свързана с неканен и невидим посетител, зъл, който атакува в гръб всички възрасти. Тревогата е обща. Този вирус пробужда архаични страхове, страхове от злото като флуидна субстанция, като нещо, което се разхожда нагоре-надолу и защитата е много проблематична. Това създава настроение на перманентна заплаха и покачва тревожността. Тя се превръща от фонова тревога, с която човек живее, във високостепенна тревожност“.

 

Д-р Михайлов посочи, че тази криза с вируса би могла да даде положителен резултат: 

„Доколкото поставя под въпрос състоянието на съвременния свят, на невероятната лудост, която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение. Икономическият растеж е фетиш, който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството, което не знае друго този неукротим бяс за по-добър живот, разбран в икономическите рамки на потреблението и осъществяването от нарцистичен тип. През тази криза може да се случи чудото на тематазиация на нашата безпътица“. 

 

По думите му „ние не сме фотографи на бъдещето и е най-добре да останем спокойни на собственото си място, за да преживеем тази криза в нейната траектория нататък със здрав разум и с вътрешно спокойствие“.

 

„Една държава в криза се превръща в монархия. В изпитание държавата пробужда някакъв монархически инстинкт, който е на простосмъртните, на управляваните, които имат нужда от една консолидирана власт, която, ако не е с монарх начело, е с нещо като олигархат от компетентни начело“, допълни коментара си психиатърът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5012 |02.04.2020 Проф. Ганчо Ганчев: Не виждам стратегическа визия за това какво ще правим след кризата . 32| 10282 |02.04.2020 БОЕЦ: Това е инфекциозното във Видин. Няма да ни убивате в този концлагер /снимки/ . 2| 4224 |01.04.2020 Калоян Паргов: Грижата за хората трябва да бъде в центъра на всички мерки в кризата . 4| 5740 |01.04.2020 Проф. Л. Деспотова: Силно засегнатите от COVID-19 страни са се отказали от ваксина срещу туберкулоза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads