Реклама / Ads
56| 5978 |24.11.2012 НОВИНИ

Ек. Михайлова: Предстои политически избор на главен прокурор

.
Ние сме демокрация, имаме принципите на правова държава и разделение на властите в Конституцията си. Но за един месец във ВСС и КС ние видяхме политически, партизански акции, които разрушават устоите на институциите. Това заяви в предаването "Тази събота" на БТВ Екатерина Михайлова.
 

В продължение вече на близо месец имаме нещо, което може да бъде обяснено по различен начин - не само чисто политически. Конституционният съд досега някак се бе опазил, макар и там да е имало проблеми, но продължаваше да брани облика си на закрилник на Конституцията. Сега обаче видяхме, че той стана арена на политически битки, коментира Михайлова.

Според нея кандидатурата на Петър Стоянов от СДС за конституционен съдия създаде недоволство не толкова заради личността на Стоянов. Проблемът бе, че премиерът каза да се избере един кандидат, който и да е, и той ще бъде подкрепен. Не може да е който и да е. За конституционен съдия изискванията са много високи - за опит, за морал. Той трябва да съхранява правовия ред в държавата. Това е много сериозна позиция, обясни Михайлова и допълни, че при настоящия избор не би си подала кандидатурата и не би участвала, тъй като е ясно, че няма да има състезателност, а всичко ще е договорки.

Изненадах се на толкова острата реакция срещу Петър Стоянов, призна тя. Според мен това бе заради начина, по който се стекоха нещата. Освен това Стоянов бе държавен глава, а ние трябва да си пазим институциите. Ако той влезеше в толкова разкаляното поле на КС, президентската институция би била намесена, и то по един много неприятен начин, заяви Михайлова. Тя обаче уточни, че е наясно, че има вътрешнопартийни проблеми между Петър Стоянов и голяма част от СДС, "но аз стоя настрана от това. Това е въпрос, който те трябва да си решат".

Михайлова заяви категорично, че има дефекти в Българската конституция, които водят до политизиране на някои избори в страната, сред които са изборът на главен прокурор и членове на ВСС. Трябва да променим Конституцията, трябва политическа воля, за да се премахне този порочен модел, който е заложен.

Изборът на главен прокурор ще бъде политически продиктуван, обяви Михайлова, но заяви, че е оптимист за страната, тъй като се вижда силно обществено и медийно недоволство от случващото се. Сетивата ни още не са притъпени, заключи тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6060 |12.10.2012 Костов зове: Не на СРС-та за политически злоупотреби . 2| 5326 |11.10.2012 Турските искания за дипломите-политически и икономически? . 25| 4949 |11.10.2012 Е. Кабаиванов: Българи, не участвайте в политическия цирк! . 10| 7666 |28.09.2012 Лозанов: Да не надценяваме песента на Мишо Шамара, няма политически подтекст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads