Реклама / Ads
26| 4674 |25.08.2013 НОВИНИ

Д. Михалевски: Планират се 5 млрд. лв. за инвестиции, а всъщност са 3

.
Димчо Михалевски Източник: Булфото
Опитахме се да направим анализ защо през последните години е намаляла скоростта на инвестиции в страната. Всяка година се планират над 5 милиарда лева за инвестиции, а реалното изпълнение е малко над 3 милиарда лева.
 

Това каза пред БНР Димчо Михалевски, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България.

По думите му над 2600 строителни фирми са прекратили своето съществуване. Причината - огромната вълна на обжалване на обществени поръчки силно забавя изпълнението на проектите. Намаляват и работните места в строителния бранш. „Пита се как можем да променим условията. Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата”, подчерта Михалевски.

Той заяви, че 8 фирми в първата половина на тази година са акумулирали малко над 60%, а малките фирми са акумулирали малко над 30%. „България се нуждае от големи фирми, но те трябва да получат подкрепата на публичните власти, за да имат експанзия и на съседните пазари. Нашата цел е нормализация на състоянието. Огромна част от фирмите, трудно могат да бъдат възстановени, но все още има десетки фирми. България трябва да има малки, средни и големи фирми. Резултатът е да можем да имаме достатъчно по размер публични инвестиции. Защото се свиха на 1/3 през последните години”, уточни червеният депутат.

За еврофондовете той коментира, че има сериозна промяна, която не е полезна. "Нараства делът на средства за капиталови инвестиции, които идват от Европа. Те вече са над 60%. Това значи, че силно сме намалили националното усилие на генериране на средства на капиталовите инвестиции. Истината е, че в последните години имаме по-малко средства от ЕС. Трябва внимателно да планираме оперативните програми, да ги насочим наистина към полезни дейности и да се опитаме да увеличим скоростта на икономиката, постъпленията в бюджета и тяхното разходване”, смята Михалевски.

По повод изказване на Симеон Сакскобургготски, че в България се демонстрира липса на респект към институциите, той заяви, че основният акцент в това изказване не е бил в полза на правителството, а в полза на това да се види как съхраняваме институциите в страната. „Институциите са гръбнакът на държавността в страната и ако ги подлагаме на постоянно съмнение, всъщност какво правим? Това беше анонсът, с който Сакскобургготски ни съветва да помислим”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 5526 |08.08.2013 Чобанов: Няма как да съберем до края на годината 1.4 млрд. лв. . 21| 5363 |04.08.2013 До 1 млрд. лв. глоба за Столична община, ако прекрати концесията за водата . 39| 5107 |01.08.2013 Мнозинството актуализира бюджета с 1 млрд. дълг . 17| 5437 |31.07.2013 Димчо Михалевски: В бюджета няма перо „внезапни избори”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads