Реклама / Ads
12| 6215 |31.07.2013 НОВИНИ

А.Михник пред "Шпигел": След законни избори имате законна власт

.
Адам Михник
В интервю за “Шпигел” Адам Михник, полски дисидент и антикомунист, който днес е главен редактор на “Газета Виборча”, коментира събитията в България.
 

Шпигел: Г-н Михник, вече шест седмици хиляди хора протестират в България срещу прогнилата политическа система. Цели двайсет години политическият дебат в Източна Европа все още е белязан от окопни битки и омраза. Каква е причината?

А. Михник: Липсва политическа култура, липсва културата на компромиса. Ние в Полша, пък и унгарците, никога не сме се учили на това. В страните от Източна Европа наистина съществува мощен стремеж към свобода, няма обаче демократични традиции. Над тях все още е надвиснала опасността от анархия и хаос. Демагогията и популизмът са широко разпространени. Ние сме незаконните деца, кoneлeтaтa на комунизма. Нашият манталитет е продукт на комунизма.

Шпигел: Мнозина твърдят, че старите мрежи отново са на власт. Сред хилядите демонстранти в България на улиците са излезли и представителите на една нова, градска средна класа, които протестират срещу политическата класа в страната.

А. Михник: Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните.

Шпигел: В България се проведе само половинчато отваряне на архивите на тайната полиция, в Румъния пък навсякъде все още действат служители на печално известната Секуритате. Как се живее в едно общество, където някогашните извършители (на престъпления – бел. ред.) са по-добре поставени, отколкото техните едновремешни жертви?

А. Михник: Вие казвате това, което навремето повтарях аз за старата Федерална република Германия: “Пълно е с нацисти!”. Но това бяха бивши нацисти. Вярно е, че Румъния беше Оруелова държава, а Секуритате беше навред. Всички страни, които са били под диктатура, се сблъскват със същия проблем – това важи също така за Испания и Португалия. Но това не е достатъчна причина да се въведе антикомунистически апартейд.

Шпигел: Значи смятате, че призивите на Запада да се преосмисли историята са опростенчески?

А. Михник:
Да.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5307 |30.07.2013 Папазов: БДЖ си отива, ако не предоговорим задълженията . 41| 5851 |30.07.2013 От утре по бански пред парламента . 106| 5949 |29.07.2013 ГЕРБ предложи "по-малкото зло" - 200 млн. лв. актуализация . 8| 5932 |29.07.2013 Р. Петков: Белият автобус беше като да изпращаш сватбари пред всички камери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads