Реклама / Ads
2| 20115 |03.11.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Войнишките заплати скачат със 70 лв., офицерските - с 90 лв.

.
Възнаграждения на войниците и сержантите да нарастнат с около 70 лв., а на офицерите – с около 90 лв. Това стана ясно на заседание на Комисията по отбрана, която подкрепи предложения от правителството проект на бюджет. Против бяха депутатите от „БСП за България” и ДПС. Те настояват на Въоръжените сили да се дадат повече пари и ще направят своите предложения между двете четения.
 
Проектът бе представен от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков. Формулата за повишаване на заплатите се разработва от работна група под ръководството на постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев. Според него ще се търси и по-голяма разлика между заплатите за званията. Сега например между редника и ефрейтора тя е един лев. В бъдеще, което ще изисква промяна и на Закона за отбраната и Въоръжените сили, ще се мисли за определяне на възнагражденията на основата на звание и длъжност, а не, както е сега, само за звание.  Предполага се, че така ще се постигне по-голяма справедливост във връзка с натоварванията и отговорността на военнослужещите.

В следващия бюджет базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. От министерството, каза г-н Ластарджиев, е било предложено да се увеличи поне на 460 лв., каквато е минималната работна заплата през тази година, макар че от 1 януари 2018 г. тя ще стане 510 лв., но сумата се оказала доста голяма, за да може да бъде осигурена, пише Otbrana.com

Разходите за отбрана през следващата година се предвижда да бъдат 1, 53 процента от БВП, т.е. с 0, 017 на сто повече в сравнение с тази година. Маруся Гърбачева от Министерството на финансите уточни, че процентът е 1, 55. За уточнение трябва да се знае, че при разчетите на този относителен дял се включват разходите за отбрана не само в бюджета на МО, но и в централния бюджет, които са основно за двата модернизационни проекта за ВВС и ВМС.

За бойните машини на пехотата не са предвидени средства, защото проектът все още не е излязъл от Министерството на отбраната. За това министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще предложи разсрочване на плащанията за новия изтребител, за да има пари за стартиране на проекта на Сухопътни войски. Възможно е, според заместник-министъра, още през декември да се сключи договор за патрулните кораби. Освен това, 26 млн. лв. ще бъдат изразходвани за ремонт на МиГ-29, като скоро се очаква работната група от РСК „МиГ” да дойде за обследване на 15 самолета, след което да се сключи и договор с перспектива да прерасне в проект за модернизация.

С увеличените 113 млн. лв. в бюджета на Министерството на отбраната ще се търси и намаляване на големия некомплект от личен състав. Предвижда се през следващата година да бъдат назначени още 1300 военнослужещи. Според началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, този проблем ще се реши трудно, защото от години бюджетът не се планира на основата на щатния състав на формированията. Ниското заплащане води до факта, че в последния конкурс за набиране на войници за 3 места е имало един кандидат.   
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13695 |02.11.2017 Фрогоко: Лъжа излезе офертата за нови F-16, депутати питат за новия изтребител . 3| 6287 |02.11.2017 Фрогоко: След намеците за корупция съдия Дончева излиза чиста като сълза . 4| 5496 |26.10.2017 Фрогоко: Отпадането на легализацията на дипломите от чужбина – урожай за калинките? . 3| 7418 |25.10.2017 Фрогоко: БГ-пилотите летят 3-4 пъти по-малко от колегите си в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads