Реклама / Ads
1| 4320 |28.11.2018 НОВИНИ

Мика Зайкова: С 380 лв. обричаме майките на бедност

.
Мика Зайкова Източник: БГНЕС
С 380 лева при тази инфлационна обстановка, която се развива в момента, защото светът върви към рецесия, а не към ръст на икономиката, ние обричаме майките на изключителна бедност. Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова в коментар за размера на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст през 2019 година.
 

„Не мога да си представя как управляващите искат да върнат майките обратно на работа, след като не са осигурили елементарни условия дете на година и няколко месеца да бъде отглеждано в институция или в детска ясла. А половината България живее в София, а останалата половина - в пет-шест големи града, където няма детски ясли“, коментира още Зайкова пред БНР.

 

Според експерта страната ни се намира в „изключителна демографска катастрофа, а не криза“, тъй като освен, че „не се раждат деца, младото поколение и особено по-образованото напуска страната и ражда децата си на друго място“, както и произвежда чужд БВП“.

 

„Вторият голям проблем са българските пенсионери“, добави Зайкова, според която „от 1 юли с 5,7 ще се увеличи тяхната пенсия“, но „до тогава инфлацията не само ще е изяла предишното увеличение, ами и ще ги направи бедняци и ще стигне до ниво увеличение. Това означава, че българските пенсионери реално няма да имат никакво увеличение поради инфлационната обстановка“.

 

„Продължаваме да правим фундаментална грешка - да разрешаваме проблемите на бедността чрез пенсиите“, подчерта бившият министър по труда и социалната политика Иван Нейков:

 

„Не може да се върви по този начин. Пенсиите не са инструмент за намаляване на бедността, а са резултат от осигурените - от осигурителната политика, дейност и намерение на всеки един отделен човек. Когато в резултат на някакви причини - на безработица, на ниски заплати, на лоши работодатели, човек получава ниска пенсия, която не му стига да поддържа един нормален стандарт на живот, тогава имаме друга система - системата за социално подпомагане“.

„Или когато не ми стигнат 200 лева пенсия, а прагът на бедността е 350, примерно, тогава тези 150 лева трябва да дойдат не от пенсия, защото не аз не съм направил осигуровки за 350 лева пенсия. Тези 150 лева трябва да дойдат от системата за социално подпомагане“, обясни с пример Нейков.

 

„Вероятно през 2019-а ще виждаме това, което виждахме през 2018-а - двете Българии“ едната на тези, които управляват и другата - на тези, които са управлявани. Малък е шансът да се срещнат мненията им по въпроса справедливо ли е това, което парламентът прие сега като бюджет на НСИ“, добави бившият социален министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3970 |05.11.2018 Спаси София: Тротоарът при Министерство на икономиката е поредният абсурд в столицата . 0| 4244 |31.10.2018 Обидни думи накарали ученик да забие химикал в скулата на свой приятел . 1| 3507 |30.10.2018 16-годишен заби химикалка в скулата на съученик . 0| 3501 |25.09.2018 30% е делът на сивата икономика по разчети на КНСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads