Реклама / Ads
22| 6569 |16.01.2014 НОВИНИ

Мика Зайкова: Криминализирането за неплатени осигуровки възпитава

.
Мика Зайкова Източник: Нова тв
Текстът за криминализиране на неплащането на осигуровки означава: „Работодатели, спазвайте закона”. Работодателите трябва да лежат в затвора за укриване на данъци, защото това е престъпление.
 

Това каза финансовият експерт Мика Зайкова пред Фокус. Слушах изказвания на някои от лидерите на работодателските организации и техните изказвания са абсурдни - че чуждите инвеститори ще си отидат. Те спазват закона, където и да са.

След като в закона пише, че трябва да се плащат осигуровки, а те се плащат в цяла Европа, чуждите инвеститори ги плащат, заяви Зайкова.

„Само нашите т.нар. назначени бизнесмени предпочитат печалбите или да решават други проблеми, вместо да бъдат осигурени работниците и се стига до пълни абсурди. Работник, който е работил, който счита, че са му внесени осигуровките, защото е работил, се оказва, че не може да използва здравноосигурителната система, защото няма осигуровки или на края на пътя си получава не тази пенсия, която е очаквал”, допълни тя.

За самата мярка за криминализиране, Зайкова посочи, че има възпитателен характер, защото ще накара работодателите да спазват законите в България.

„Всеки работодател е длъжен всеки месец да плаща заплати, и да внася осигуровки, както и всеки работник. Докато работникът не си вземе заплатата, т.е. не му се удържи от заплатата частта от осигуровката, тя няма как да отиде в НОИ. Считам, че основната причина, да има закъснели осигурителни плащания, досега беше в работодателите, а не защото работникът сам не може да си спре осигуровката, освен ако не е самоосигуряващ се.

Когато говорим за работник, се има в предвид човек на трудово правоотношение. Щом има такива отношения, когато му платят заплатата, тогава се отчислява осигуровката. Мисля, че това има дисциплиниращ характер, който да накара работодателите да влязат в крак и това ще има финансов ефект върху осигурителната система”, каза още Мика Зайкова.

На друго мнение е Божидар Данев, председателят на Българската стопанска камара (БСК). Според него няма предвидимост в българската бизнессреда, затова и скоро няма да има инвестиции.

„Това правителство направи и редица положителни стъпки. Една от тях беше ускоряването на връщането на Данък добавена стойност (ДДС), връщането на задълженията на страната. Отделно, правителството прави редица отстъпки на синдикалните организации, които, в никакъв случай, не създават най-благоприятната бизнессреда. Зад всички тези отстъпки, няма никаква икономическа логика и това означава, че няма предвидимост в българската бизнессреда.

Затова няма да има скоро и инвестиции, няма да има създаване на нови работни места, което ще усложнява проблемите в икономиката”, заяви Данев.

По думите му - въвеждане на затвор за работодатели за неплащане на осигуровки е една правна недомислица. „В него има правни абсурди. Не може да искате за 25 минимални работни заплати, укрити или осветена възможност за плащането на тези данъци, такова тежко наказание. Нещо, което е много важно, е - едно е да укриете 25 минимални работни заплати, в едно предприятие със заети 10 души, а друго е - в предприятие със заети 2000 души. От гледна точка на големината, тук има пълна дискриманция и пълна правна несъответственост.

Дълбоко чувствам, че хората, които са правили този материал, нямат необходимата правна грамотност, а са движени от синдикални интереси”, добави Данев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6963 |11.01.2014 Мика Зайкова: Плоският данък прави бедните по-бедни, а богатите - по- богати. . 15| 5422 |22.12.2013 Кадиев предрече размразяване на икономиката . 8| 5320 |21.12.2013 Динамика, манипулация и несправедливост - думите на 2013 г. . 23| 5429 |17.12.2013 Бобева: Икономиката ни е добре, българите сме критични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads