Реклама / Ads
26| 4744 |24.05.2015 НОВИНИ

Миков за 24-ти май: Истинските водачи на нацията винаги са били учителите

.
Михаил Миков
“Днес отбелязваме 1160 години от създаването на първата славянска азбука и 1150 години от Покръстването на българите. Две епохални събития, които по категоричен начин доказват мъдростта и далновидността на нашия народ, осъществил чрез тях своя цивилизационен избор, осъзнал, че без книжнина на собствен език, без образование за всички деца, няма и бъдеще”. Това се казва в поздравителния адрес от председателя на НС на БСП Михаил Миков по случай 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 

По думите му дори и днес този празник напомня, че истинските водачи на нацията ни винаги са били учителите, хората на културата и науката. „Ние като общество им дължим дълбок поклон и сме задължени не само в дните на празниците, но и в ежедневието си, да направим всичко по силите си техният труд да бъде отново въздигнат на полагащата му се висота”, пише още той.

 

Миков изразява тревогата на социалистите за бъдещето на българското училище. Той обяснява, че в Народното събрание се обсъжда проект за нов закон за предучилищното и училищно образование, внесен от ГЕРБ, който разрушава онези традиции на българското образование, които гарантират достъп  до образованието и  равенство на българските деца, независимо от имущественото състояние на родителите. Той предупреждава, че тези законодателни решения ще обрекат нацията ни на още по-тежка духовна криза, на неграмотност и безперспективност и  ще задълбочат икономическата диференциация в обществото, регионалните различия.  „Тревожим се, че училището - вече и "по закон"-  ще произвежда неравенства, вместо да помага за тяхното преодоляване”, се кава още в адреса.        

 

 Миков изразява надежда, че при по- нататъшното обсъждане на закона, именно учителите  ще бъдат защитници на националния интерес. „Без вашата активност и професионална смелост българското училище няма да има перспективно бъдеще”, казва още той. Миков уверява, че БСП и ПГ  „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ ще отстояват и занапред разбирането, че образованието е приоритет на държавната политика; ще правят необходимото българската политика повече да се опира на знанието, да създава условия за развитие,  условия за доброто на всички български граждани.

                 

Пълният текст на адреса:

 

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ,

ДРАГИ ТВОРЦИ И РАДЕТЕЛИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА,

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,  РОДИТЕЛИ,  ГРАЖДАНИ!

 

 

От името на Националния съвет на Българската социалистическа партия, на Парламентарната група "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" и от свое име бих искал да ви поздравя по случай 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Тази година има особен смисъл. Отбелязваме 1160 години от създаването на първата славянска азбука и 1150 години от Покръстването на българите. Две епохални събития, които по категоричен начин доказват мъдростта и далновидността на нашия народ, осъществил чрез тях своя цивилизационен избор. Осъзнал, че без книжнина на собствен език, без образование за всички деца,  няма и бъдеще. И че силата на държавата е и в духовните крепежи, в поддържането и развитието на културната памет, на знанието, в достъпа на всеки гражданин до тях. Тези завети, преминали през епохата на Възраждането,  осъществявани в свободния ХХ век, ние сме длъжни не само да запазим, но и да развиваме съобразно съвременните реалности. 

Във времена, в които силата и волята на българския народ за кой ли път са подложени на изпитание, днешният празник напомня, че истинските водачи на нацията ни винаги са били учителите, хората на културата и науката.  Ние като общество им дължим дълбок поклон и сме задължени не само в дните на празниците, но и в ежедневието си да направим всичко по силите си техният труд да бъде отново въздигнат на полагащата му се висота. Длъжни сме да направим реални стъпки към подобряване социалния статут на българския учител, на българския учен, на българския писател, на човека на изкуството, да осигурим възможности за развитието на българската книга и духовност.

 

Днес ние, българските социалисти, споделяме нашата тревога за  бъдещето на българското училище. В Народното събрание се обсъжда проект за нов закон за предучилищното и училищно образование, внесен от ГЕРБ и подкрепян от коалиционните му партньори от Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт. Този проектозакон разрушава онези традиции на българското образование, които гарантират достъп  до образованието и  равенство на българските деца, независимо от имущественото състояние на родителите. Този проектозакон разрушава и онази вътрешна характеристика на българското училище - да сплотява младите поколения, да бъде територия за социален и духовен опит.

 

Ние предупреждаваме, и то в навечерието на светлия празник 24-ти май, че тези законодателни решения ще обрекат нацията ни на още по-тежка духовна криза, на неграмотност и безперспективност. Те  ще задълбочат икономическата диференциация в обществото, регионалните различия.  Тревожим се, че училището - вече и "по закон"-  ще произвежда неравенства, вместо да помага за тяхното преодоляване. Проектозаконът включва норми,  които ще увеличат броя на отпадащите от образованието деца.  В риск са поставени общественият характер на българското образование и единството на образователната система; утвърждават се елементи, характерни за други култури, за други държави, непригодни за българските условия.     Надяваме се, че при по- нататъшното обсъждане на закона именно вие, учителите, ще отделите "зърното от плявата", ще откроите рисковете,  ще бъдете защитници на националния интерес. Без вашата активност и професионална смелост българското училище няма да има перспективно бъдеще. Ще си позволим да напомним: "Един народ не може да бъде затрит, ако той не се е пригласил сам за това. Не може и да бъде унижен, ако сам не позволи".

 

Уверявам ви, че БСП и ПГ  „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ ще отстояват и занапред разбирането, че образованието е приоритет на държавната политика; ще правят необходимото българската политика повече да се опира на знанието, да създава условия за развитие,  условия за доброто на всички български граждани.

                Уважаеми учители, пожелаваме ви здраве и сили, истинско обществено признание!

  Скъпи ученици, на вас пожелаваме  трудолюбие, любопитство, много смелост, за да е дълъг и светъл пътят ви!

Уважаеми граждани, нека заедно да пазим и подкрепяме българското училище, за да имат поколенията житейски хоризонт, в душата си светлик и национална опора!

                 Честит празник!

 

 

С уважение,

 

 

24 май 2015 г.                                                  МИХАИЛ МИКОВ

София                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА БСП

                                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

                                                                                                       ПГ „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4192 |23.05.2015 Миков посреща 24 май със сънародниците ни в Молдова . 14| 4556 |21.05.2015 Миков зове: Да се върне 10% данък на работещите на минимална заплата . 6| 4660 |17.05.2015 Миков: Честито приемане в ЮНЕСКО . 6| 4465 |15.05.2015 Миков: Искаме яснота за случилото се в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads