Реклама / Ads
2| 4480 |23.09.2015 НОВИНИ

Миков: Абсурдни конституционни промени на безпринципно мнозинство

.
Михаил Миков
Днес при тези разисквания отбелязваме около 40 дни от ритуалното погребение на предишния законопроект. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков по време на обсъждането на промените в Конституцията на първо четене в частта за съдебната власт, предаде Фокус.
 
"Той съдържаше повече неща, отколкото внесеното им обсъждане днес. Беше погребан в парламентарните архиви. След като онзи законопроект беше погребан, кое дава основание на вносителите да смятат, че той е жизнеспособен? Може би събраните подписи, може би пазарлъкът за гласовете. Ние от БСП лява България няма да участваме в това мнозинство не само, защото сме в опозиция, а защото сме последователни и аргументите срещу приемането на законопроекта са много повече от тези клишета за реформи. Това е говорене за политическа воля, което е омръзнало на българските граждани", заяви Миков.

По думите му,  характерно за днешната промяна е, че тя се прави от едно несигурно мнозинство. "Никой не може да поеме повече отговорност от народните представители, които подкрепят с гласа си един законопроект. Ако Венецианската комисия ви каже, че това не съответства на разделението на властите, тогава арменския поп ли ще питате?", запита Миков.

Той бе категоричен, че трябва да се поеме ясна отговорност и не да се чака някой извън тази зала да каже дали това, което се прави съответства или не. "За нас от БСП е абсурдно да се определя според професионалния признак едната и другата група във ВСС. Неслучайно не казвам колегия. Колегията е присъща за органите на съдебната власт, а ВСС не е правораздаващ орган. Абсурдно е да се търси професионален профил. Убива се съдържанието на ВСС като орган за управление на съдебната власт", заяви Миков. Той подчерта, че предлаганите промени за механични. "Те в крайна сметка ще доведат до смяна на ВСС, но по никакъв начин няма да гарантират по-добро функциониране на управлението на съдебната власт. Щ
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4331 |22.09.2015 Миков: Независимостта е сред най-големите предизвикателства за българската държава и днес . 3| 4363 |17.09.2015 Миков: Пожелавам на софиянци по-добър и справедлив живот, повече вяра, надежда и любов! . 2| 4246 |15.09.2015 Миков: Сезиране за корупция с анонимки е неприемливо . 3| 4202 |15.09.2015 Михаил Миков: Нека изпратим с усмивка децата си на училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads