Реклама / Ads
2| 4375 |30.03.2015 НОВИНИ

Миков: Да бъдат публикувани разговорите при президента за КТБ

.
Лидерът на БСП Михаил Миков
„Левицата предлага политика, която е единствената алтернатива на днешното управление и която дава друга перспектива за България – в икономиката, образованието, здравеопазването – за едно по-справедливо общество“.
 
Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред БНР. Той подчерта, че след Конгреса, когато се очертаят левите стандарти като основа за разговори, ще стане ясно дали БСП ще се коалира с други леви партии на местните избори. Миков допълни: „Трябва да бъдем максимално отворени. Смятам, че не трябва да има "забранени“ партии от левия спектър, когато се споделят левите стандарти в местната власт“. На въпрос дали това се отнася и за АБВ, той бе категоричен: „Ако споделят тези "леви стандарти“, защо не?“

На обвинението, че по време на Националния съвет на БСП с промените в Устава на партията се е целяло да се "отстреля“ вътрешната опозиция в лицето на бившия шеф на социалистите Сергей Станишев и улесняване на смяната на председатели на местни структури, Миков обясни, че това е лековато тълкуване и то не отразява сериозността на трите документа, приети от Националния съвет. Той подчерта, че е имало около 40 изказвания по материалите, които са били обсъждани.

„Политическата декларация очертава курса на партията и формира пътя на БСП като основна опозиционна сила и единствената възможна лява алтернатива на днешното управление. Промените в Устава са свързани с организационното укрепване на БСП и са като продължение на приетите политико-организационни мерки отпреди 3-4 месеца, пак от Националния съвет. Сега ми звучи малко странно някои негови членове да заявяват да не се приемат промени в Устава, след като веднъж е гласуван дневният ред на Конгреса преди месец, а и са приети политическите и организационните мерки“, коментира председателят на БСП.

Миков отрече твърдението, че в БСП има два центъра на власт – около него и около бившия лидер на партията Сергей Станишев. Според него това се дължи на неразбирането на функционирането на партията. „Националният съвет и Изпълнителното бюро са тези, които вземат решения. Персонализирането на едно или друго решение подменя смисъла на функционирането на партията“, поясни той.

Председателят на БСП отрече да се е срещал и с банкера Цветан Василев около кризата с КТБ. „Имаше индикации тогава за това, което се случва, и мисля, че аз своята позиция доста ясно я завих и при двете срещи при президента и затова така упорито настоявах тази стенограма да има публичност. Смятам, че тя може да даде отговори на въпроси, които сега се поставят“, каза още той.

Във връзка с твърдението на премиера Бойко Борисов, че в ролята на опозиция той е спасил банковата система в България, Миков отново поиска да бъде публикувана стенограмата от разговорите при президента. „Аз поисках това в писмо, после по Закона за достъп до информацията, но отговорът на този въпрос не е в мен. Той трябва да бъде даден от президента“, уточни той.

По повод идеята да не се правят много критични оценки на участието на партията в управлението на Пламен Орешарски, Миков коментира: „Имаше такъв нюанс в изказването на Сергей Станишев, но Националният съвет прие проекта за политическа декларация. Етапна политическа оценка е необходима на това, което се случваше през последната година и заради което ние получихме такъв урок от хората. Компромисите са част от причините, заради които ние сме в това състояние днес“, заключи Михаил Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4820 |27.03.2015 Миков: Управляващите искат по 408 лв. от 272 000 български семейства . 9| 4576 |26.03.2015 М. Миков: Ще разобличим "биткаджийския" стил на управление . 37| 4929 |22.03.2015 Миков: Дясното правителство задълбочава обедняването . 6| 4492 |20.03.2015 Михаил Миков: Трябва да бъдем последователни и критични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads