Реклама / Ads
24| 7124 |17.01.2015 НОВИНИ

Миков: България няма бъдеще, ако не инвестира в човешкия капитал

.
Михаил Миков
„БСП твърдо отстоява своите приоритети, които заяви на миналите избори. Срещаме се с хората, с активисти на БСП и предлагаме лява политика, която отстояваме в НС и която ще бъде наш приоритет през този политически сезон.”
 

Това заяви пред радио К2 председателят на НС на БСП и на ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков. На въпрос за възможни местни коалиции с АБВ на предстоящите избори, той отговори, че в момента тя участва в управляващата коалиция, която провежда дясна политика. „Трябва да има ясно разграничение. Каквито и разговори да има, те ще са публични”, категоричен бе той. Миков заяви, че ако АБВ се разграничи от тази политика, БСП ще води разговори и с тях за предстоящите избори, а и всички партии които смятат, че има нужда от нова политика, която е нужна на гражданите на най-бедната страна на Европа. „Държавата трябва да търси изход и от бедността и от демографската криза. Замразяването на социалните мерки е удар и срещу демографската политика”, каза още председателят на БСП. Той подпълни, че България няма перспектива, ако не инвестира в човешкия капитал, така че полагането на труд в страната ни да бъде примамливо за българските граждани.

 

Михаил Миков подчерта, че основни приоритети за лявата политика, водена от БСП са: защита на социалните права- като правото на достъп до образование, където държавата трябва да се грижи за общественото образование; защита на българските производители от монополното присъствие и на търговски вериги, които изсмукват жизнените им сили и възможността им за развитие; България да се включи в групата европейски страни, която търси пътища за нормализиране на отношенията с Русия; решаване на проблемите с достъпа до здравеопазването с активната роля на държавата.  Той изтъкна, че трябва да има  промени и в законодателството, отнасящо се до правосъдието и пенсионната реформа, но те не трябва да се пакетират в общи приказки за реформи. Лидерът на левицата заяви, че когато управляващите поставят въпроси като този за реформа в правосъдната система, те трябва да кажат, дали ще се откажат от реваншистки закони- от типа на Закона за Сметната палата.  Миков подчерта, че няма как управляващите да си решават проблемите с коалиционните партньори като предварително търсят подкрепа от опозицията.  Той заяви, че за подкрепа на инициативи на правителството може да се говори в пленарна зала при внасянето на конкретни предложения.

          

Миков коментира, че трябва да се обърне сериозно внимание и на солидарността на ЕС към България като страна членка, по въпроси като този в бежанците. „Натискът върху малка и бедна България е голям. Правителството трябва да помогне за поставянето на този проблем”, зави той. Председателят на БСП подчерта, че в срещите си по региони хората са споделили опасенията си от новините за предстоящо връщане в страната ни от Европа на бежанци, които са минали през България.

 

Той подчерта, че партньорите на страната ни трябва да обърнат внимание и на случващото се в енергетиката. „Трагичното развитие на „Южен поток” поставя България встрани от големите инфраструктурни коридори. Тук е мястото да видим как нашите и европейски партньори ще помогнат на България да развие поне част геостратегическото си място с големите транспортни коридори”, каза още Миков. По думите му до момента нито правителството предприема действия, нито ЕС показва осъзнатост за мястото на България и интегрирането й в европейската инфраструктура. Той подчерта, че става въпрос основно за коридор номер 4 и изграждането му от Дунав мост до магистрала „Струма”. „Пътят между Монтана и Видин е трагичен и това, че има един прекрасен мост, изграден с европейски средства, по никакъв начин не способства за повишаване на товаропотока, който минава между Босфора, Солун и Европа”, наблегна Миков.

          По думите му отново става актуален въпросът за атонмата електроцентрала в „Белене”, но не онази формула, в която държавата имаше контрол от 51%. Той обаче подчерта, че това не означава пълната липса на държавно участие в проекта.  „След отпадането на Южен поток, с такива проекти може да се запази мястото на България в атомната енергетиката на Балканите, особено като се имат в предвид руско-турските отношения в тази сфера”, допълни лидерът на социалистите.

 

Миков заяви, че днес участва в отбелязването на годишнината от убийството на 17 партизани през 1944г. в Мареш.  Той подчерта, че всяка година на тази дата стотици хора се събират да почетат паметта на тези комунисти, земеделци, безпартийни, които са се борили срещу фашизма.

 

Миков обясни и че на това място всяка година идват все повече млади хора и  ще връчи партийни книжки на над 40 нови членове. В цялата страна върви процес на присъединяване на нови членове. „Това показва, че лявата идея, носител на която е БСП, надживява и най-тежките моменти и след 125 години има отново своите перспективи”, заключи Михаил Миков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5044 |16.01.2015 "Газпром" пак обвини България за "Южен поток" . 4| 4406 |16.01.2015 Лукарски: Няма отстъпление за шистовия газ . 3| 4595 |16.01.2015 Московски окончателно: Няма да се спират влакове . 0| 4342 |16.01.2015 ЧЕЗ подменя електромери в Западна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads