Реклама / Ads
13| 6138 |22.08.2015 НОВИНИ

Миков: Битката за Шипка е преломна в Руско-турската война, дала на България свобода

.
Михаил Миков
В тези августовски дни си спомняме с почит и преклонение за едно име славно и безгранично, което олицетворява безсмъртен подвиг на българския народ – Шипка, това написа председателят на НС на БСП Михаил Миков във Фейсбук. „Битката за Шипченския проход е преломен момент в Руско-турската война, дала на България свобода след вековно иго.
 
Тя е доказателство за героизма на българите, готови да заплатят с живота си за своята държавност, както и за солидарността на братски народи, оставили костите на своите войници далеч от дома, заради справедливата кауза на българската свобода”, категоричен е той.

Миков добавя, че съхраняването на историческата памет и опазването на историческите паметници на България е основна грижа на държавата ни. Той заявява, че чрез изграждане на правилно отношение към тях всяко следващо поколение ще знае, че дължи поклон пред храбростта и саможертвата на своите предци, участниците в Българското опълчение. „Означава също, че независимо от настроенията и отношенията в своето съвремие, българите ще запазят дължимото уважение към историята си и на този ден ще си спомнят за подвига на всички онези войници на близки и далечни народи – руски, румънски, финландски..., които проляха кръв на Шипка за свободна България”, категоричен е лидерът на социалистите. Михаил Миков изразява и своята убеденост, че всеки опит в противоположната посока е обречен.

 

Пълен текст на обръщението:

 

Уважаеми сънародници,

В тези августовски дни си спомняме с почит и преклонение за едно име славно и безгранично, което олицетворява безсмъртен подвиг на българския народ – Шипка. Битката за Шипченския проход е преломен момент в Руско-турската война, дала на България свобода след вековно иго. Тя е доказателство за героизма на българите, готови да заплатят с живота си за своята държавност, както и за солидарността на братски народи, оставили костите на своите войници далеч от дома заради справедливата кауза на българската свобода.

С ключово значение за изхода на този жесток и кървав бой са датите 22 и 23 август. Отменената османска атака на 22-ри дава възможност на защитниците да укрепят отбраната и печели време за приближаването на подкрепленията. В решителния бой на следващия ден българските опълченци показват, че когато няма оръжие, има воля, когато патроните липсват, камъните и дърветата се превръщат в муниции, когато живите воини остават все по-малко, телата на мъртвите им другари политат срещу врага.

Съхраняването на историческата памет и опазването на историческите паметници на България е основна грижа на държавата ни. Чрез изграждане на правилно отношение към тях тях всяко следващо поколение ще знае, че дължи поклон пред храбростта и саможертвата на своите предци, участниците в Българското опълчение. Означава също, че независимо от настроенията и отношенията в своето съвремие, българите ще запазят дължимото уважение към историята си и на този ден ще си спомнят за подвига на всички онези войници на близки и далечни народи – руски, румънски, финландски..., които проляха кръв на Шипка за свободна България. Убеден съм, че всеки опит в противоположната посока е обречен! Защото и днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек, от урва на урва и от век на век!

Ние няма да забравим подвига на Шипка!

Поклон пред паметта на героите!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7454 |22.08.2015 138 г. от боевете на Шипка. Президентът се включва в честването . 2| 4779 |17.08.2015 Миков: Българският миньор ежедневно понася риска за живота си . 0| 4723 |15.08.2015 Рали затвори пътя Шипка - Казанлък . 12| 4905 |07.08.2015 Миков: За млекопроизводителите ни компенсации от Европа няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads