Реклама / Ads
6| 4214 |19.01.2016 НОВИНИ

Миков: Действията на правителството и Бъчварова са неадекватни

.
Михаил Миков
„Ситуацията със сигурността на българските граждани, със зачестилите случаи на тежки престъпления, които скандализират обществото и създават тревожност - на този фон не може да не оценяваме действията на правителството, на министъра на вътрешните работи като неадекватни на ситуацията”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на партията Михаил Миков.
 
По думите му недоверието в институциите е достигнало висока точка, както и усещането за несправедливост, съмненията в безпристрастността, съмненията в това, че в едно силно поляризирано – икономически и социално общество, институциите не работят еднакво за всички граждани.

Председателят на БСП  заяви, че в голяма степен стабилността на държавата се определя от усещането на гражданите дали живеят по-добре, дали имат перспектива в България, дали техните деца имат достъп до образование, дали хората в третата възраст имат достъп до здравеопазване, дали квалифицирания български работник има перспектива за достойно заплащане в нашата страна, дали България ще бъде втора категория член на ЕС. „Това са все въпроси, които ние поставяме и категорично настояваме министър-председателят и правителството на България да се бори за тях, с бюджетни средства, със законодателни инициативи, с прозрачност в отношенията между институциите и да отстоява разделението на властите”, заяви лидерът на левицата.  

             
Михаил Миков коментира актуалната политическа обстановка, като заяви, че има поредица от изказвания, които отново правят опит, вместо да се прочете и приложи Конституцията, да се обсъждат конкретни или абстрактни идеи за нейната промяна. „И днес президентът Плевнелиев направи такова изявление. Поредица от изявления на г-н Местан и г-н Първанов ни карат да смятаме, че има кръгове в българското общество, които упорито не искат Конституцията, която навършва 25 години в средата на годината, в която много ясно са заложени принципите на социалната, на правовата и демократичната държава, да не бъде прочетена и прилагана, а да се търсят всякакви поводи тя да се превръща в универсално оправдание за действие и бездействие, които противоречат на принципите на правовата държава и най-вече на социалната държава”, каза още той. Лидерът на БСП подчерта, че приоритетите на левицата са свързани с уплътняване на конституционните права на българските граждани на законодателно равнище. „Готвените и обсъждани вотове на недоверие попадат в обсега на основни конституционни принципи и текстове, които са нарушени”, каза още той и припомни, че социалистите са внесли искане до КС във връзка със здравеопазването. Попитан за отношението му към промени Конституцията, Миков заяви, че такива не са необходими.

Михаил Миков коментира и подготовката на предстоящия Конгрес на БСП, като информира, че се обсъждат документите на органа. „Сериозно внимание обърнахме и на организационното укрепване на партията, защото политическата дискусия, алтернативите за България трябва да преминат в една ясно функционираща и подредена структура, за да може резултатите от тези дискусии да преминат в решения от там и към политически действия”, каза още лидерът на БСП. В тази връзка той заяви, че действията на организационните съвети в Пазарджик, Хасково, Видин, Златарица, Аксаково се приемат много позитивно по места. „Оказа се, че има значително разминаване на разбирането на някои членове на НС по отношение на организационните съвети и мнението на обикновените социалисти”, подчерта Миков. Той даде пример-  партийни организации не са се събирали 2-3 години, когато е починал партийният секретар и никой не ги е търсил за нищо – хората казват: „добре, че горе се сетихте да дойдете”. По думите му има настроения в страната и в други организации с тежки проблеми, които искат намеса на националното ръководство за провеждане на организационни съвети. „Трябва да концентрираме конгресната дискусия върху политическите документи, алтернативите, вижданията за развитието на България, социалните и икономическите решения, за да може да се приложи този мащаб на Конституцията за социалната, правовата и демократична държава”, завърши Михаил Миков.


 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4822 |17.01.2016 Миков: Историята на Макреш е писана с кръв . 18| 5387 |17.01.2016 Миков: Бедността и демографската криза са убийците на България . 3| 4276 |15.01.2016 Миков: С „журналист” и „бухалки” в едно изречение, натискът върху словото придоби физически измерения . 7| 4164 |15.01.2016 Миков: Срещата с ДПС беше изключително полезна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads