Реклама / Ads
2| 5647 |28.11.2014 НОВИНИ

Миков: Един от големите ни дефицити е липсата на пряко прилагане на Конституцията

.
„От 80-90 закона през 1989г.- направихме 360, но това не уплътни Конституцията в действащото законодателство, което е един основен дефицит“. Това заяви по време на представянето на книгата на професор Нора Ананиева – „Конституцията от 1991 г. и незавършената революция“ председателят на НС на БСП Михаил Миков.
 

Като друг основен недостиг той посочи, че не е започнало прякото прилагане на Конституцията. „Стигаме до парадоксални ситуации, като тази с правилника за дейността на НС и изказванията на народните представители – Конституцията изрично подчертава наказателната неотговорност за изказване, а в правилника се въвежда дисциплинарна отговорност за същото“, поясни той. По думите му, ако има достатъчно разумни и достойни хора, записаното от народните представители от VII ВНС може да се уплътни със закони и да стане реалност. Според него това е и причината за неосъществяването на социалната държава, заложена в Конституцията - липсата на законова уредба, която да я развие.

 

Михаил Миков смята, че ако не е било усещането за отговорност на БСП и разбирането, че държава се прави със закони- е нямало да се стигне до създаването на съвременната Конституция на България.

 

На представянето на книгата присъстваха и депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов, Мая Манолова и Валери Жаблянов, както и депутати участвали в VII ВНС, политолози, интелектуалци и журналисти.  В дискусията взеха участие и Снежана Начева, Искра Баева, Димитър Йончев и Стефан Стоилов.

 

Янаки Стоилов: Трябва да създадем нов тип социална държава

 

„Връщайки се и отстранявайки романтизма на приемането на Конституцията, изглежда социалната държава нямаше друга съдба. Ние приехме нашата Конституция в епохата на разрушаване на европейската социална държава“. Това заяви по време на дискусията зам.-председателя на НС на БСП и участник в VII ВНС Янаки Стоилов. „Ние трябва да формулиране задачата за създаване на нов тип социална държава, защото възстановяването й във вида от третата четвърт на XX век изглежда една неосъществима задача“, обясни Стоилов. По думите му Конституцията няма нужда да дава определението на държавата за социална. Според него социална е онази държава, която е способна да решава редица социални и икономически проблеми. „Този въпрос седи на европейско ниво и трябва с български и европейски усилия да се поставят тези въпроси, които днешната европейска левица, самата тя в криза, не е успяла да разреши“, заяви Стоилов. 

 

Нора Ананиева: Имаме основен проблем в политическа култура на управленско равнище

 

„Имаме основен проблем в политическа култура на управленско равнище“. Това заяви по време на дискусията авторът на „Конституцията от 1991 г. и незавършената революция“  и член на VII ВНС професор Нора Ананиева. Тя обясни, че по време на заседанията на VII ВНС никога не е използван такъв речник и език, какъвто се използва сега – лични оскърбления, епитети, вулгарност.  Тя заяви, че е посветила своята книга на тези 313 народни представители, подписали българската Конституция.  Авторът подчерта, че изработването на този основен закон е изисквало да се търси консенсус и разбиране. Тя припомни, че никога не е използван непристоен език. Като обяснение за смисъла на една конституция цитира американски автор, който казва: „Народите в момент на просветление приемат конституции, с които си слагат вериги, които няма да могат да скъсат в момент на лудост“.  Ананиева изказа своите благодарности на колегите си, които са помогнали за написването на нейния труд, за да се знае историята и подробностите около писането на българската Конституция. „Благодаря много на парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, които подпомогнаха издаването на тази книга“, заключи Нора Ананиева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4471 |25.11.2014 Михаил Миков: Настояваме за един учебник по един предмет . 4| 6495 |24.11.2014 Първо във Фрог: Зам.-кметът на Съединение върнал свити 33 000 лв. . 27| 9066 |23.11.2014 Полк. Русатев: Крахът на българското разузнаване ще е обединяването му . 21| 11617 |20.11.2014 Кадиев: Днес подарихме 5 милиона на един хазартен бос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads