Реклама / Ads
3| 4716 |11.11.2014 НОВИНИ

Миков: Фондът за гарантиране на влогове може да се попълни от БНБ

.
От ляво надясно Мерджанов, Миков, Стоилов
Българската демокрация освен изборна, вече е и напазарувана. Голяма част от българите вече оценяват прехода като неуспешен. Не става дума да реставрираме предишната система, но трябва да отчетем, че това, което е било по време на социализма, е възможно. Преобладаващата част от хората възприемат прехода като провал, защото той не успя да изведе страната на по-високи нива на икономическа стабилност и социална справедливост, каза Янаки Стоилов на пресконференция на БСП.
 

Позицията на президента за прехода не спомага за връщане на доверието на българските граждани в институциите. Употребата на историята за политически резултати никога не е довеждала до добри резултати, заяви Михаил Миков. Той бе категоричен, че БСП ще направи всичко възможно при изработване на правилника на Народното събрание правата на опозицията да бъдат спазени. До края на деня или утре ще внесем законопроект, с който намираме решение по отношение на бюджетния дефицит, така че той да не се превишава при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове, съобщи още Миков.

 

Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2014 – смятаме, че има възможности от резерва на Управление „Банково” да бъдат осигурени средства за допълване на Фонда за гарантиране на влогове. Там, по наша информация, има около 4 милиарда лева, а са необходими далеч по-малко, уточни той. Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове. Има възможности за намиране на ресурси и по този начин. Тук не става въпрос социалистите да посягат, а за създаване на условия за инвестиции от страна на тези фондове в помощ на Фонда за гарантиране на влоговете – едни вземания, които при всички случаи са осигурени и обезпечени от държавата, каза Миков.

 

 Атанас Мерджанов разкритикува предложените от ГЕРБ законови промени в сектор "Сигурност", за които председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че още утре ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. Къде е въпросният консенсус, за който представителите на ГЕРБ, тогава в опозиция, настояваха? Това ли е разбирането на ГЕРБ, след демонстрирането на един месец диалогичен стил – за връщане на ГДБОП в МВР? Това е завръщане на цветановщината в МВР, заяви социалистът. Едно такова действие задължително трябваше да бъде предшествано от дискусия. Това задължително изисква и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, защото тези промени са радикални. Ако искаме национална позиция по темата, си струва да бъде направен опит за диалог с всички партии. Това действие на г-н Цветанов е реваншизъм от първа степен, нищо повече. Има далеч по-належащи законопроекти, които Народното събрание трябва да разгледа тази седмица, каза още Атанас Мерджанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4207 |10.11.2014 Валери Жаблянов: Гарантирането на социалните плащания е приоритет за БСП . 15| 4678 |07.11.2014 Миков: Не подкрепяме евроатлантическата бедност . 5| 4323 |06.11.2014 Миков: Има средства в бюджета за Е-79 . 22| 5682 |30.10.2014 Миков: КТБ е ключ към българската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads