Реклама / Ads
4| 4367 |08.09.2015 НОВИНИ

Миков: Грамотността е достижение, което деградира заради дясното управление

.
Михаил Миков
Да попитаме управляващите защо заложиха правото на образование в полза на частните институции, призова лидерът на социалистите Михаил Миков в Международния ден на грамотността.
 

„Обществото ни ще е стабилно, само ако отстоява последователни позиции по ключови за развитието си въпроси. Искаме повече справедливост, повече солидарност, повече свобода. Искаме достъпно здравеопазване и образование за всички. Това е нашата идея за социалната държава – държава без бедност, без „социално незначими” пациенти, без деца с отказан достъп до системата на народната просвета”. Това заяви във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на грамотността, който тази година е под мотото „Грамотността в полза на изграждането на стабилно общество”.

 

„Грамотността бе едно от достиженията, които деградираха в резултат на дясното управление”, отбелязва лидерът на социалистите. „Призовавам Ви в предстоящата предизборна кампания да не пропускате да попитате всеки представител на партия от управляващата коалиция как и защо допуснаха да заложат правото на образование и на бъдеще на българчетата в полза на частните институции, които извличат търговска печалба?”, казва Миков.  

 

 

Пълният текст на коментара:

 

Скъпи приятели,

 

Отбелязваме Международния ден на грамотността под мотото „Грамотността в полза на изграждането на стабилно общество”. Обществото ни ще е стабилно, само ако отстоява последователни позиции по ключови за развитието си въпроси. Искаме повече справедливост, повече солидарност, повече свобода. Искаме достъпно здравеопазване и образование за всички. Това е нашата идея за социалната държава – държава без бедност, без „социално незначими” пациенти, без деца с отказан достъп до системата на народната просвета.

 

Някога много от тези достиженията бяха факт, а днес споменаването им се смята за популизъм. Грамотността бе едно от тези достижения, които деградираха в резултат на дясното управление. Но днешната власт ни налага решения, които отнемат възможността на много българчета да получат добро образование. Законопроектът за образованието на управляващите води до задълбочаване на проблемите с грамотността. Лобистките промени на правителството имат единствената цел да отклонят част от и без това оскъдния държавен ресурс към частните училища в големите градове за сметка на държавните и общинските училища. Това ще доведе до още по-голямо отпадане на деца от бедни семейства, защото частното образование ще остане все така недостъпно за всички, които не могат да си позволят да плащат многохилядните такси всяка година, а държавните и общински училища ще се закриват и едвам ще връзват изтънелите си делегирани бюджети.

 

Призовавам Ви в предстоящата предизборна кампания да не пропускате да попитате всеки представител на партия от управляващата коалиция как и защо допуснаха да заложат правото на образование и на бъдеще на българчетата в полза на частните институции, които извличат търговска печалба?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4349 |06.09.2015 Миков: Съединението е успех! Постигаме нови, ако уважаваме подвига на народа . 4| 4324 |04.09.2015 Миков: БСП доказа на обществото безсмислието на антикорупционния закон на Кунева . 16| 4685 |03.09.2015 Миков: БСП няма да подкрепи антикорупционния закон . 4| 4428 |01.09.2015 Миков: Не се вижда българската позиция за кризата с бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads