Реклама / Ads
19| 4767 |23.08.2015 НОВИНИ

Миков: Има шанс за размразяване с Русия с взаимна изгода

.
Михаил Миков
Пресилено е да очакваме някакво спокойствие, особено когато виждаме мигрантския поток при проблема с бежанците, който съществуваше при действащи правителства. Очевидно надхвърляше границите на една страна и способностите на едно правителство да действа т.е. има големи процеси, в които едва ли можем да се оправдаваме с някакъв политически процес в някоя от съседните страни.
 
Това каза по БНР Михаил Миков, председател на БСП, по повод коментара на Бойко Борисов за съседните на България страни, които според премиера, се намират с ситуация на политическата криза:

Това е опит за създаване на една апокалиптичност, защото и в съседните страни  има функционираща държава, има органи,има и институции, които действа и по никакъв начин не би трябвало това а се отразява сериозно на способността на нашето правителство да действа.

Лидерът на БСП Михаил Миков определи като пропаганден шум проверките по бензиностанциите и констатираните нарушения при продажбите и качеството на горивото: За последните пет години господин Танов е шеф на митниците на четири от тях и изведнъж сега започват едни констатации сякаш някой е паднал от небето. А правителството излиза с пропагандната теза за мафии, истории и приказки – ами да се действа като има такива фактори. В крайна сметка става въпрос за едър бизнес, който обикновено стои зад десните правителства, както и зад нашето. 


Миков коментира и оставката на Алексис Ципрас,като я определи като логичен ход  след противоречивото, според него, поведение на бившия гръцкия премиер по отношение на връзките с Европейския съюз, с финансовите  договорености и дългът на Гърция:

Очевидно той стигна до едно решение, което е временно. В по-далечна перспектива за по-сериозните наблюдатели е ясно, че този дълг трудно ще се връща.  

Михаил Миков обърна внимание  и на тазседмичното изявление на руския президент, в което Владимир Путин изрази готовност за сътрудничество със страната ни по всички въпроси, включително в енергетиката: 

Това изявление само препотвърждава една позиция, която почива на обективните реалности. България е член на Европейския съюз и НАТО. Смятам, че руските политици, включително и президентът, винаги са си давали сметка дори и тогава, когато е договарян Южен поток, дори тогава, когато са договаряни големите проекти. Става въпрос за интереси, които са общи – на Русия, на България и в крайна сметка и на Европейския съюз.

Лидерът на БСП заяви още, че вижда нови възможности пред България по общите енергийни проекти с Русия:

Може би отново се създава възможност за разговори с руската страна по отношение на достъп на България на газови трасета, на газови потоци не само през Турция. Развитието  на процесите в съседна Турция създава нови възможности, от които правителството трябва да се възползва.

Миков поясни, че такива послания са добре дошли, особено след замразяването на отношенията с Русия, което се наблюдава в последната година: Има шанс за размразяване с взаимна изгода като две абсолютно суверенни страни, едната от които член на ЕС. Мисля, че това е и послания към Европейския съюз, не само към България.

Ако се реализират всички тези перспективи, които бяха очертани наскоро – прекратяване на Южен поток, преносна газ през Турция, Гърция, Македония и Сърбия, това би отнело мястото на България като транзитна страна на Балканите при евентуални проблеми с преноса през Украйна. Сега има нова възможност, от която предполагам нашето правителство ще успее да се възползва, подчерта Миков.

Председателят а БСП поясни, че е добре и ЕС да промени позицията си също, защото тя в даден момент ощетява България. Същото е и по отношение за санкциите по отношение на Русия и съответните контрасанкции, които донасят тежки поражение на България, допълни Миков.

Михаил Миков коментира и предстоящите местни избори ще донесат на страната спад на доверието в институциите и в управлението. Това е големият въпрос, който някак си се подминава от битката за спечелване на места със всички средства, обясни председателят на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6120 |22.08.2015 Миков: Битката за Шипка е преломна в Руско-турската война, дала на България свобода . 2| 4750 |17.08.2015 Миков: Българският миньор ежедневно понася риска за живота си . 1| 4498 |13.08.2015 Мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на трима . 12| 4886 |07.08.2015 Миков: За млекопроизводителите ни компенсации от Европа няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads