Реклама / Ads
2| 4504 |21.07.2010 НОВИНИ

М. Миков: Институциите да не си прехвърлят топката

.
Михаил Миков
Ако се оправдаваме със съда няма да бъдем разбрани от Брюксел, а в България няма да се постигат резултати, предупреди Миков.
 

Ако има лоша новина от четвъртия доклад на ЕК, тя е, че той не е последен, коментира по БНТ ексминистърът на вътрешните работи Михаил Миков. България трябва да прочете внимателно доклада и да помисли как да излезе от тази процедура на партньорство и взаимодействие, добави той и съобщи, че още през 2009 година били очертани усилията, а сега се констатирал напредък. Въпреки че докладът е окуражаващ за правителството, институциите трябва да работят съвместно, препоръча той.

Правителството прехвърля вината на съдебната система
, а прехвърлянето на топката между институции е лошо за България, защото води до противоречиви сигнали за Брюксел, обяви Миков, според когото това можело да се харесва в България, защото магистратите не били най-популярните фигури, но не се харесвало в Европа.

В доклада имало и нови теми - борбата с корупцията и организираната престъпност и обществените поръчки. Голямата тема с евросредствата се връщала с нов запис, този за обществените поръчки. Страшно било, че преди 10 дни се публикува мащабно изменение на Закона за обществени поръчки. ЕК много внимателно следи всичко, което се случва, въпреки окуражаващите сигнали, предупреди Миков. Усилията и на правителството, и на опозицията трябва да бъдат за излизане от процедурата на проверка и да бъдем равноправна европейска страна, препоръча той.

Не може премиерът да казва, че магистратите тежат като воденичен камък на шията на народа, съобщи още Миков. Не можело съдът винаги да е виновен, въпреки че имало такива магистрати, но същевремемнно системата разполагала с достатъчен капацитет, за да се справи сама. Ако се оправдаваме със съда няма да бъдем разбрани от Брюксел, а в България няма да се постигат резултати, завърши той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4389 |21.05.2010 Престъпниците се интегрират по-бързо от институциите . 4| 4679 |13.05.2010 М. Миков: Главният прокурор заема политически позиции . 15| 4736 |06.07.2009 М. Миков: Да ви е ясно, че избрахте дясно управление . 1| 4801 |17.05.2009 М. Миков: Отвличанията са в полза на застрахователите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads