Реклама / Ads
14| 5320 |05.10.2014 НОВИНИ

Миков: Като в шансон "НЕ СЪЖАУЯВАМ ЗА НИЩО"!

.
Михаил Миков
Макар, че все още няма окончателни резултати решихме да отговорим на големия обществен интерес. Искам да благодаря на българските граждани, които с гласа си подкрепиха платформата и полоиката, която предлагаше БСП на тези избори, убедени, че политиката, която предлагаме е необходима на българските граждани.
 
Все още не е ясно колко партии влизат в НС, но е ясно, че 43-то НС ще бъде силно фрагметирано. Днес се задава въпрос , дали БСП ще участва в коалиция. Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в този парламент. Това повелява ние да бъдем конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя всички отговорни решения в законодателството. Трябва да видим как ще започнат разговорите по еветнуално съставяне на правитилество. Отговорността е на ГЕРБ. Поздравявам ги с победата. Ще участваме в разговори по национални приоритети, но не може да става дума за скрити разговори за подялба на властта. Българските граждани отново не дадоха активна подкрепа за политическите платформи и партии, които кандидатскваха за тяхната любов. Това крие рискове за излизане от кризата на недоверие от партиите, институциите. За нас най-важно е да бъдем автентични представители на Лава България, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Едва ли мога тази вечер за обсъдя необходимите промени, но всички членове на областните и общиски съвети са на мнение, че трябва да има промени.  Спрямо АБВ са възможни два варианта, в зависимост от това, дали ще са в парламента или не. Не случайно направих уговорка в началото, че приемам резултата такъв, какъвът  е . дали ще сме втори или трети заваси от преброяването. Това няма да промени доверието, което полячихве от българите. Що се отнася до процентите смятам, че това не е тенденция, а оценка за участието ни в предишния мандат, за отношениуята ни с нашия партньор и за онези публични сигнали, които сме дали към българското общество. Много пъти сме плащали цена, но няма цена, заради участието във властта да измениш на тези, които са те подкрепили с гласа си. Много ще се разваме да подкрепяме политики, в които присъстват основни въпроси от нашата предизборна платформа. Те са национално необходими. Зад тях застанаха половин милион български граждани. Не мисля, че ще ни се отрази добре, ако ни чакат нови и нови избори. Проблем е упражняването на властта и ние изпитваме тази цена. Нека всички да преспиват и да гледат резултатите. Има един основен резултат, а той е , че трудно се постига стабилност, когато никой не отстъпва. Резултатите ще бъдат анализиран, но обективният резултат е такъв, че на този етап заявяваме тази позиция, допълни той.

Дали бихме подкрепили кабинет на ГЕРБ? Първо нямаме такава покана. В началото доста ясно заявих позицията. Разбирането за мнозинства в НС приключи преди 25 години. Сега има политическа отговорност и ясни политики и трябва все по-често да се връщаме на тази плоскост. Политическите платформи се изместват от лични симпатии и недай боже от задкулистни договорки, които са голям проблем за България. Когато нещата се поставят на партийна основа, личностните конфликти могат да бъдат загърбени. Такива взаимоотношения се преекспонират, заяви Миков.

 

Според него полотиката не е нещо, за което човек трябва да изпитва съжаление. Както се пее в един френски шансон: "Не съжалявам за нищо", допълни лидерът на БСП.

Аз няма как да избягам от своята отговорност на председател на БСП. Аз ще поема тази отговорност. Този въпрос е риторичен. Въпросът,  дали ще я поема не стои. Отсътвието на парламентарно мнозинство в 42-то НС е тежка отговорност. Управлението беше тежко, но продължаваме напред. Резулатите ги виждаме тази вечер. Резултатът е такъв, какъвто е. На мекия, на твърдия електорат, защо да се извинявам?!  С тая Германия, от 10-15 дни се говори само за Германия. Този въпрос за широка коалиция не знам защо се задава към нас. Ние няма да получим мандат. Всеки разговор в нашата партия,  дори по най-остри въпроси, минава през нейните органи. Трето-опитът ни в управление от такъв тип парламентарни съюзи, винаги трябва да се обуславя от усещането на гражданите за  полотическата последователност и за тежеста, която  можем да имаме в нея, допълни той.

 

АБВ трябва да заявят левия си характер, да се доказват, включително и в НС. Засега те са структура, в която  се определят като ляво-центристка формация, не личи много лявото. Що се отнася за коалицията, мисля, че достатъчно отговорни сме всички. Разбор не е подходяща за политиката.  БСП не се разпада. БСП има сериозната амбиция да бъде представител на левите хора в страната. Не бива никоя пратия да се разглежда като бетон. В голямата ни история има различни периоди, в които са се събирали широки и тесни социалисти. Надживели сме много други партии, които са били във властта, но не заради гражданите. Това е богатството на политическия плуразилзъм. Виждате колко „уъ“-та има в тези думи, пошегува се Миков.

 

Не навсякъде преференциите бяха приемани като възможност за подобряване на партията. Увлякоха се някои другари, изгуби се акцента на кампанията на някои места. Това ги натовари , страдаха, боледуваха, състезаваха се.  Аз самият гласувах преференциално.  Политиката е нещо, което трябва да отговаря на интересите на хората. Позагубили сме компаса, но той ще се намести във времето.

БСП излезе с тежки поражения от това управления. Имаше, обаче политика към възрастните, към младите. Това не е въпрос, който смятам за неуспех. Възрастните гласуват по симпатия. Не смятам, че полотиката, която беше провеждана в редица свери е неуспешна. Резултатът от изборите, обаче е неуспешен. Не съм уверен сега,защото съм учил аритметика. Дори и първият не е особено щастлив от резултата си, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6387 |05.10.2014 Сидеров като маршал Жуков: "Атака" опроверга всички прогнози . 9| 4326 |05.10.2014 Миков: Да се обърне внимание на трудещите се, на хората от малкия и средния бизнес . 13| 5242 |05.10.2014 Нана: Политиците станаха като алкохолиците . 6| 4996 |02.10.2014 М. Миков: Натискали хората в гонене на печалби в Горни Лом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads