Реклама / Ads
24| 5666 |05.03.2016 НОВИНИ

Миков: Лявото е модерно; и Оскарите го показаха

.
Михаил Миков
„Трябва да потърсим новата сила пред левицата. Тя може да дойде именно от вас, от младите”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков на Регионалната младежка среща на Младежкото обединение в БСП в Сливен.
 
Според него партиите, откакто левицата е създадена и до ден днешен, се разделят на две: партии, играещи заради властта и партии, търсещи представителство на интересите на хората. БСП е представител на втория тип партии, която вече 125 години се стреми да бъде защитник на гражданите.

 

Миков коментира, че в последните дни четирима апологети на дясното са предложили манифест, който проповядва, че няма ляво и няма дясно. Той припомни, че до сега АБВ е говорела така, за да обоснове влизането си във властта. По думите му, когато от дясно се говори за промяна на статуквото, трябва да си зададем въпроса “защо?”. Според него това е само за смяна на персонажите, но не и на политиките.

Лидерът на БСП подчерта, че докато това се случва, парламентът е отхвърлил предложението на левицата за повишаване обезщетението за деца от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата, което е щяло да струва на държавата едва 19 млн. лв. „Определящите се като десни гласуваха против това”, обясни лидерът на БСП. Председателят на левицата подчерта, че това се случва в среда, в която спадът в раждаемостта и демографията очертава тежка перспектива пред страната ни. „Обществото ни обаче не реагира на това. То трябва да бъде събудено, да бъде политизирано. Младите хора трябва да помогнат за това”, категоричен бе Миков. Той заяви, че сред основните приоритети на партията са лява идентификация и връщане на доверието в нея, за което БСП ще разчита и на своето младежко движение.


„ГЕРБ се провали в президентската институция. За този провал отговорност носи не Росен Плевнелиев, не Маргарита Попова, а ПП ГЕРБ”, заяви лидерът на левицата и подчерта, че сега от партията на Борисов сами се отказват от двамата си министри, които са издигнали до постовете президент и вицепрезидент. По думите на Миков президентът е излязъл от конституционните си правомощия, заемал е страната на дясната политика, и вместо обединител – е бил разединител на нацията, включително с антируските си позиции.


Председателят на левицата подчерта пред младите социалисти, че лявото е модерно и има своето бъдеще. Като пример той посочи речта на световно известния актьор Леонардо ди Каприо в нощта на връчването на „Оскарите“, която не е била отразена напълно от българските медии. Според него следните думи на носителя на наградата за най-добър актьор за 2015 г. показват неговия ляв политически характер и могат да бъдат стимул за младите социалисти: „Трябва да подкрепим световните лидери, които не защитават големите замърсители и мащабните корпорации, които говорят от името на цялото човечество, местното население и на милярдите хора в неравностойно положение, които ще бъдат най-засегнати от климатичните промени, на децата на нашите деца и на хората, чиито гласове са били заглушавани от политиката на алчността”.

 

Младите социалисти заявиха пред председателя на партията своята готовност да работят за популяризиране на левите идеи и засилване на прекия контакт с хората. Сред обсъдените теми бяха реформата в съдебната система, обстановката по границите, инициативите на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, развитието на левицата и подготовката за Конгреса на партията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4376 |03.03.2016 Миков: Трети март слага край и поставя начало . 18| 7399 |29.02.2016 Миков: Първанов заслужава "Оскар" за ролята му на социалист . 9| 4338 |17.02.2016 Миков: От 1999 г. здравето все повече се превръща в стока . 8| 4689 |15.02.2016 Миков: Вотът на недоверие не е обречен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads