Реклама / Ads
21| 5021 |27.01.2016 НОВИНИ

Миков: Мониторинговият доклад е признание за провал

.
Михаил Миков
„Мониторинговият доклад е признание за провал в една политика, която е в основа на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторите. Още по-лошо е, че няма поглед как да се излезе от тази ситуация”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков.
 
Според него не бива всичко да се хвърля върху ВСС, корупцията по високите етажи на властта е много ясно адресирана и високите етажи не са във ВСС. Той продължи, че една от големите грешки е, че през последната една година персоналните битки са попречили на хората, които отговарят за тази сфера, да видят реалните проблеми, реалните въпроси за отчетността на съдебната власт, реалните въпроси на функционирането на институциите в съдебната власт. „Всичко е лично, всичко е на базата на есемеси, всичко е на базата кой кого обича, а така държава и процеси не се управляват”, категоричен бе председателят на БСП.

Миков заяви, че когато се правят истински реформи, те трябва да генерират стабилност. Той продължи, че на президента му е по-лесно, защото той няма законодателна инициатива и не е носител на същинска политика, той би трябвало да изпълнява по-коректно функцията си на обединител на нацията и да представлява страната във външната политика. Лидерът на БСП беше категоричен, че част от спокойствието, което изкуствено се създава в обществото, при сегашната социално-икономическа обстановка, е внушението за безалтернативност. На въпроса на водещата Клара Маринова дали при нови избори не биха се повторили същите резултати, председателят на БСП отговори, че това може и да не се случи и продължи, че на местните избори е имало фалшификации, а това води до разминаване с обществените нагласи.
Дясната политика в здравеопазването цели да намали разходите на НЗОК

Михаил Миков обясни, че от декември миналата година БСП има внесено питане в Народното събрание по отношение на ваксините и имунизацията. Министърът на здравеопазването обаче все не се явява. Той продължи, че през февруари месец влиза нова наредба за доплащането на лекарствата, през април ще влезе разделянето на заболяванията на социално значими  и такива, които не са социално значими. Председателят на БСП категорично заяви, че дясната политика има една единствена цел – да намали разходите на НЗОК, а това, че гражданите ще доплащат от джоба си, въпреки че са осигурени, няма значение.

Михаил Миков заяви още по К2, че проблемите в сферата на образованието са поставени с приемането на Закона за предучилищното и училищно образование, който е сменил името на Закона за народната просвета, който е имал 120-годишна история. Според председателя на БСП тази подмяна на името не е случайна, защото общественият характер на българското образование се подменя. Според него най-разумното нещо би било да се спре прилагането на закона.

Михаил Миков заяви, че членовете на партията са над 100 000, но това не е най-важният въпрос, по-важен е разговорът за алтернативите и за политиките. Той продължи, че ще направи всичко възможно до конгреса събранията да се занимават малко повече с политика, да дадат подкрепа на линията, която ръководството предлага за ясно очертаване на левия профил на БСП, защото апологетите на статуквото на неолиберализма твърдят, че вече няма ляво и дясно. По думите му пред БСП стои предизвикателството да докаже, че е партията, която истински отстоява левите принципи. „Основната цел и задача на конгреса е да покаже, че има лява алтернатива на десните и неолиберални политики. И аз се надявам, че социалистите няма да затънат в баналния въпрос кой ще стане председател на общинския съвет, кой къде. Въпреки, че наблюдавам едно сериозно оживление по това кадрово състезание, което опровергава другата теза, че БСП е зле. Но нека тази индивидуална политическа перспектива да минава през една обща, утвърдена политика, която изразява интересите на голяма част от българските граждани, тогава те ще повярват и на партията, и на нас”, заяви лидерът на левицата.

Относно вота на недоверие Миков подчерта, че взаимодействието с другите партии по него е на принципна основа. Той добави, че от БСП са потърсили подкрепа за вота на недоверие и от други формации, освен ДПС и БДЦ, защото проблемите на първо място са на хората. Михаил Миков не се съгласи, че е ясно, че вотът на недоверие няма да мине, а ако все пак не мине, то тогава по думите му всяка партия трябва ясно да заяви къде се намира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4585 |27.01.2016 Ант. Станков: В доклада едни хора клепат други . 5| 4157 |27.01.2016 Прокурор №1: Докладът на ЕК не е унищожителен . 9| 4328 |27.01.2016 Хр. Иванов: Корупцията по високите етажи на властта - фокус на доклада на ЕК . 33| 9706 |27.01.2016 Проф. Слатински: Евродокладът прави на пух и прах властта, няма харакири

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads