Реклама / Ads
117| 5531 |06.08.2013 НОВИНИ

Миков: Никой президент не си е позволявал вето върху бюджета

.
Михаил Миков Източник: Булфото
Ако президентът наложи вето върху Закона за бюджета, това би могло да има сериозни отражения в развитието на отношенията между институциите в България.
 

Това каза в интервю за предаването на БНТ „Денят започва” Михаил Миков - председател на 42-рото Народно събрание. „Никой президент не си е позволявал да налага вето върху Закона за бюджета, макар че винаги е имало възражения. Президентът Първанов, когато бюджетът „Дянков” удряше тежко по социалния статус на българина, направи едно изявление, с което каза, че наистина заслужава да има вето, но абсолютното право на Министерски съвет е да определя политиката и да определя финансирането на политиката чрез Закона за бюджета”, допълни Миков.

Тези, които не са доволни от отсъствието си в парламента, търсят пътища за предсрочни избори. Има една друга опасност – дори утре да има предсрочни избори, някой друг, който не е доволен от изборния резултат, да вкара страната в перманентно напрежение, защото резултатът не го удовлетворява. „Трябва да се анализира и всеки да си дава сметка, че не може да има демокрация, без да има уважение в изборните резултати. Не може в цял свят 100-те дни да са минимум стандарт, в който едно правителство трябва да има шанс накъде тръгва, а само в България да има 10 дни”, каза председателят на Народното събрание.

На въпрос за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, Михаил Миков каза: „Това беше кадрова грешка, но беше поправена бързо. За себе си знам кой го номинира, но не искам да го коментирам, не всичко е за публиката.”

Причината за протестите според него е липса на представителство от страна на десницата, която в момента се опитва да се "изсипе" под формата на реформаторски блок. Друга причина е, че избирателите на ГЕРБ се чувстват излъгани, че въпреки че спечелиха изборите не могат да направят правителство.

Според Миков вече е факт намаляването на тока, а това не можело да се оспори като заслуга на това правителство и парламент. Председателят на НС си спомни, че предшественичката му често изпадала в неудобно положение, когато я питали къде е министър-председателят. "Мястото на ГЕРБ е в парламента, смятам, че постепенно са осъзнали, че мястото на най-голямата парламентарна партия е в парламента, а не в медиите," каза той.

Попитан как ще посрещне есента, когато според д-р Тренчев "ще се появят грозните и гладните", Миков отговори: "Готови сме, защото осъзнаваме, че в България има голям дефицит на социалност. Случаят в "Ораново" показа този сблъсък между хляба и живота. България по конституция е социална държава, нещо което никой не забелязва. Учуден съм, че дори при протестиращите от техните искания изпаднаха исканията за повече социалност. Те искат най вече оставка на правителството. Моралът в политиката минава през изборните резултати и непризнаването им също минава през морала. Утре може да се попита морална ли е приватизацията. Залагането на един субективен критерий крие рисковете утре един, втори, четвърти да ползва това."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 4906 |05.08.2013 Президентът поискал частично вето на бюджета . 51| 5142 |05.08.2013 Михаил Миков: Имаме кадрови грешки, но общественият натиск е здравословен . 20| 5748 |05.08.2013 Чобанов ще брани бюджета от президентско вето . 27| 5182 |02.08.2013 Депутатите отхвърлиха ветото на президента за СРС-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads