Реклама / Ads
4| 4947 |18.03.2011 НОВИНИ

Миков: Парите от контрабанда отиват в черната икономика

.
Симеон Дянков
По време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че в три насоки са взети мерки срещу контрабандата на цигари.
 

Една от мерките е засилване на митническия контрол и предоставяне на споделени компетенции между митниците и МВР. Изградена е система за движение и контрол на акцизни стоки в съответствие с европейските директиви.Дянков посочи, че е засилено сътрудничеството с митническите агенции на съседните страни - Турция, Сърбия, Румъния, Македония. Изградена е комуникационна връзка с обслужващите звена. Финансовият министър каза също, че е проведена и среща с компаниите от тютюневия бранш на българския пазар, от които се искат допълнителни идеи как да се борим с контрабандата.

Неудовлетворен от отговора на финансовия министър, депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков попита Дянков какви са приходите от облагането на цигари за първия и втория месец на годината. По думите на Миков парите от контрабанда на цигари отиват не в сивата икономика, а в черната икономика. Според него мерките са неефикасни и има 700 млн лева дефицит за първите два месеца.

В отговор Симеон Дянков заяви, че Агенция „Митници" е събрала със 114 млн лева повече от предишната година, което означава, че мерките работят. Той добави, че най-важната стъпка е била направена и на Консултативния съвет при президента е бил представен план и е предоставен на министъра на правосъдието.

Според бившия премиер Сергей Станишев ръстът на контрабандата е много сериозен и е резултат на много грешки в данъчната политика. Рязкото покачване на акциза според него е довел до увеличената контрабанда. По думите му в бюджета са били заложени повече приходи с 1 млрд лева, но в момента се очертава дефицит само дотук от 700 млн лева, който до края на годината може да нарасне на 1,3 млрд лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5182 |17.03.2011 Губим част от европарите за селско стопанство? . 47| 5576 |16.03.2011 М. Миков: Хората вече са на улицата и все повече ще излизат . 13| 4609 |14.03.2011 Технически трудности ни спъват в усвояването на европарите . 10| 4758 |13.03.2011 М. Миков: Правителството бръкна дълбоко в джобовете ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads