Реклама / Ads
17| 9311 |31.05.2009 НОВИНИ

И Миков пирувал, но вечерта на кървавия четвъртък

.
Михаил Миков
Вътрешният министър, който вчера уволни по морални подбуди заместника си Румен Андреев за присъствие на рожден ден в деня на националeн траур, предната вечер е почел тържество на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов в резиденция „Лозенец”
 

В деня на кървавия четвъртък, когато на връх Бакаджика 30-годишен автобус „Чавдар” размаза на място 17 души, а още толкова бяха ранени, министърът на вътрешните работи Михаил Миков е пирувал вечерта на рожден ден на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Това разкриха пред Frognews.bg свидетели на светското парти. Пищният купон, който три дни се пази в тайна, е бил организиран в държавната резиденция „Лозенец” в София. На него се е веселил почти целият състав на Вишия съдебен съвет, предприемачи и други представители на правителството, независимо, че кръвта на жертвите на Бакаджика още не е била засъхнала, а тежко ранените са се борили за живота си във ВМА, „Пирогов” и болницата в Ямбол. На банкета присъствал и висш държавен ръководител, твърдят очевидци, които отказват да бъдат цитирани имената им.

"Да, министър Миков е бил на рождения ден в резиденция "Лозенец" на г-н Пенгезов. Занесъл му е цветя и е останал около половин час. Това потвърди пред Frognews.bg шефът на пресцентъра на МВР Диана Янкулова. Тя бе категорична: Това обаче не стига за оставка, колега".

Ден по-късно, в петък, обявен за национален траур от правителството, гръмна грандиозен скандал, че в столичния ресторант „Континентал плаза” шефове на МВР, спортни звезди и бизнесмени празнуват 50-я рожден ден на Венцислав Рангелов, началник на „Контрол на общоопасните средства” (КОС) в МВР. На тържеството е бил засечен и Румен Андреев, заместник на вътрешния министър, шефът на гранична полиция Красимир Петров, началникът на СДВР Николай Янев и др.

Като потенциален участник в празненството бе замесено и името на Михаил Миков, заради засеченото ауди край ресторанта, с което обикновено се движи. От пресцентъра на МВР още същата вечер отрекоха присъствието на министъра и обясниха, че аудито му е на ремонт. Там имало друго ауди на МВР, но с него се возел Румен Андреев. Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев обаче разпрати вчера до медиите снимка на спорната министерска лимузина от скандалната вечер, но не в сервиз, а паркирана до „Континентал плаза”.

Янев настоя МВР да изясни и на чие подчинение е автомобил - СА 0101 АС, както и кои са длъжностните лица от МВР, които могат да се разпореждат за неговото движение. До момента обаче на въпросите няма адекватен отговор.

Петъчният пир по време на траур стана повод вчера Михаил Миков да обяви, че е предложил на премиера Сергей Станишев Румен Андреев да бъде показно освободен от заемания пост в МВР, а малко по-късно министър-председателят съобщи, че е подписал отстраняването му.

"Вчера вечерта министър Миков ми се обади и ме информира, че част от служителите на МВР отбелязват празник, с което аз не съм съгласен, защото не е редно в ситуация, в която цялата нация е в траур, да се случват подобни неща. Аз смятам това за много неуместно от морална гледна точка. Министър Миков е отправил писмено предложение в моя кабинет за освобождаване на заместник-министър Румен Андреев от неговия пост", каза пред медиите в събота Сергей Станишев. От премиера, обаче сигурно е била скрита горещата информация, че и министър Миков е купонясвал още на датата на трагедията, когато траурът вече беше обявен и то в държавна резиденция на юбилей на скандален магистрат, уличен в корупционни договорки.

Източници от МВР коментират, че с освобождаването на Румен Андреев Миков си е измил просто ръцете и си е направил пиар, като борец за морал, прикривайки собственото си участие в гуляй на връх черния ден. Служители на вътрешния министър са бесни и от факта, че в деня на катастрофата министърът се е спотаил в София, въпреки че на Бакаджика тежко е бил ранен негов служител, полицай от Ямбол, който е спасявал хора. Медиите показаха как президентът Георги Първанов стиска ръката на ранения полицай часове след кървавия инцидент, но за Миков драмата не е била повод да тръгне към Ямболско. Все още спорен е и фактът дали Миков е уволнил Румен Андреев, или заместникът му сам си е подал оставката.

Пред Frognews.bg Андреев е категоричен, че сам е подал писмена оставка до премиера, с мотиви да се избегне ненужно натрупване на негативи за МВР. Той показа и специалната покана за юбилея, която получил от шефа на КОС Венцислав Рангелов още преди месец. На нея е упоменато, че на тържеството ще се събират дарения за деца на загинали полицаи.

Frognews.bg припомня, че името на Веселин Пенгезов , на чийто рожден ден се е черпил вътрешният министър в деня на зловещата катастрофа, стана обект на обществен скандал след безпринципния му избор за председател на Софийския апелативен съд. Срещу назначението му в съда вече са заведени две жалби, а апелативните съдии открито протестираха срещу липсата на прозрачност и подмяна на професионалните стандарти при избора на шефа им.

Срещу Пенгезов е имало започнато дисциплинарно производство, заради опит за оказване на натиск върху съдебен състав. Но то е било прекратено по давност. ВСС обаче не е реагирал нито на този, нито на други подобни случаи, въпреки че при всички сигнали е ставало дума за документирани факти, а не за клюки, твърдят магистрати. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5668 |30.05.2009 Станишев и Миков биха шута на зам.-министъра на МВР . 1| 4797 |17.05.2009 М. Миков: Отвличанията са в полза на застрахователите . 13| 5142 |15.05.2009 Спряха окончателно газа за Кремиковци . 8| 5031 |15.05.2009 Днес Кремиковци, утре държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads