Реклама / Ads
14| 4176 |18.12.2014 НОВИНИ

Миков: Плевнелиев да не участва в ощетяването на бедна България

.
От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настояваме президентът на републиката да не става съучастник в ощетяването на бедна България. Призоваваме Росен Плевнениев, на основание чл.101 от Конституцията, да върне за ново обсъждане приетия закон за ратификация на споразумението за взаимно съгласие по щета по казуса „Цемеко”. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков.
 

Миков припомни, че вчера Народното събрание ратифицира, без правно основание и без достатъчно информация, споразумение с германското правителство за неоснователно обезщетяване на фирма „Цемеко”. Миков обясни, че става въпрос за сделка между правителствата на България и Германия в полза на една частна фирма без никакво правно основание. „Сделка, която ощетява българските данъкоплатци с 4 млн. лв. и по никакъв начин не издига авторитета на чуждите инвеститори, които идват в България”, обясни той.

 

Лидерът на социалистите отбеляза, че страната ни е в процедура по мониторинг на съдебната власт. „Всички подкрепят и говорят за реформиране на съдебната власт, за да бъде България правова държава, но това не може да става с пример за незаконни действия на правителство и парламент. Очевидно е, че в този случай правото пада жертва на частния чужд бизнес интерес”, категоричен е Миков. Той е на мнение, че ако германската страна защитава нейния бизнес с всички средства, то нищо не може да оправдае сервилността на нашето правителство и парламент. „Грозно е, че в тази афера се въвлича и Народното събрание. Четворната коалиция подчини върховенството на закона на чуждия частен бизнес интерес. Това дискредитира 43-тото НС и способността му да защитава интересите на гражданите”, подчерта председателят на БСП.

 

Според Миков тази афера ще бъде атестат за българските институции, за способността им да защитават национални интереси и интереса на гражданите, за способността да отстояват преди всичко закона и българските интереси, а не тези на чуждите частни компании. „Този атестат ще бъде доказателство за това може ли България да бъде правова държава или ще останат само приказките за върховенство на закона”, заключи Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4115 |16.12.2014 Плевнелиев се мръщи на замразяването на пенсионната реформа . 14| 4661 |16.12.2014 Плевнелиев: Свободата не идва по тръби за газ и петрол . 14| 4329 |09.12.2014 Плевнелиев: Българските ученици са все по-неграмотни . 44| 8478 |06.12.2014 Турски експерт: Газопровод през Турция е невъзможен, ако Гърция участва, ще напусне ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads