Реклама / Ads
0| 4480 |22.07.2015 НОВИНИ

Миков: Предлаганите промени в Конституцията не гарантират по-бърз и по-справедлив процес

.
„С предлаганите промени в Конституцията не се дават никакви гаранции, че българският гражданин ще получи един по-справедлив и по-бърз процес. Нещо повече – внесеният проект за промени в Конституцията дава гаранции, че ще се забави процесът”. Това заяви пред БНР председателят на БСП Михаил Миков.
 

Той даде пример с предложението всеки състав на съда да може да сезира КС. „В България има 113 -115 районни съдилища, в които има много състави и когато всеки състав започне да сезира КС, представете си колко време тогава ще отиде за правораздаването и какво би станало, ако по различни казуси се създаде противоречива пратика, която замества Конституционния съд, който не е касационен”, обясни лидерът на социалистите. Относно предложението на ДПС, съобщено от Радан Кънев, да бъде питан КС дали може да се разделя ВСС на две квоти Миков отговори, че тази дискусия върви от няколко месеца, но за Кънев може би е нова. Според него това питане няма да замести въпросите по същество – дават ли тези предложения гаранция на гражданите, че ще имаме по-бърз, по-справедлив, по-достъпен процес или става въпрос за някакво пренареждане на картите.

 

Председателят на БСП припомни, че преди месец са били удължени сроковете за предварителното разследване, което не е движение в тази посока, която гражданите очакват. По думите му трябва да се дадат достатъчно гаранции в отношенията между прокуратура, съд; за отношенията за разпределяне на делата, за достъпността на правосъдието, свързана с крайните имуществени разлики и неравенства в българското общество. „Това са големите проблеми, които си заслужава да бъдат обсъдени и има достатъчно законови, бюджетни, данъчни механизми, с които те да се постигнат и чак тогава да пристъпим към необходимите промени, ако ни пречи Конституцията. Най-лесното е да променяш законите, по-трудното е да ги прилагаш”, каза още лидерът на левицата.

 

На въпрос къде са сбъркали вносителите на тези промени, Миков отговори, че през тези месеци е трябвало да има промени в законите, да има отговорна дискусия, която да анализира състоянието на досъдебното производство, на съдебната фаза, състоянието на обвинението и на базата на това да се предложат промени в законите. „БСП няма да подкрепи проекта за промяна на Конституцията”, категоричен бе той.

 

Михаил Миков определи промените, направени от управляващите в другите сфери като втвърдяване на заложени още в края на деветдесетте и началото на новия век десни, неолиберални решения в социалното осигуряване, в здравеопазването, в образованието. Той подчерта, че срещу всяка от тях са прозвучели алтернативи от парламентарната трибуна като предложения на левицата.

 

БСП е единствената партия, която разглежда изборите и политически, а не като проста аритметика

           

Михаил Миков заяви, че БСП е единствената партия, която разглежда предстоящите местни избори и политически, а не като проста аритметика и сделки зад гърба на избирателя. По думите му затова и партията е приела на конгреса си левите стандарти и модел на лява платформа, за да може всеки, кандидатстващ пред хората, да очертае с подписа си и с предизборната си кампания това, което БСП разбира като лява политика на местно равнище. Миков даде пример с двете Софии – лъскавият център и периферията, където няма културна инфраструктура, а там живеят 200 – 300 хиляди души. Той продължи, че там читалищата се намират в жилищни блокове и за 25 години, с милиардните бюджети управата на столицата не е намерила възможност да построи културен дом или спортна зала. „Дясната политика, която раздаваше градинките за строителство, е изчерпана”, категоричен бе Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4830 |18.07.2015 Цветанов: Промените в Конституцията ще влязат в НС идната седмица . 0| 4698 |18.07.2015 Миков: На изборите БСП се стреми да достигне 600 000 гласа . 0| 5786 |17.07.2015 Миков: С тази пенсионна реформа по-малко хора ще стигат до пенсия . 0| 4862 |17.07.2015 Гуверньорът: Ще има промени в БНБ, но не и съкращения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads