Реклама / Ads
Frognews
4| 4192 |27.04.2016

Миков: Председател на БСП е най-тежкият ми пост

.
Михаил Миков
Председател на БСП е най-тежкият пост, който съм заемал, тъй като сме в период, в който партията се трансформира, изчиства облика си и се изгражда организационно, за да бъде силната партия на България. БСП е имала периоди на спадове и на подем, но винаги е продължавала напред. Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на левицата Михаил Миков.
 „Трябва да се предприемат шокови мерки за справянето с демографската катастрофа”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на БНТ. Той подчерта като важни мерки, които е важно да бъдат приети и да бъдат част от  устойчива политика – шоковото насочване на средства от държавния бюджет към младите семейства, въвеждането на диференцирана ставка за ДДС за всички стоки за отглеждане на деца; комплекс от мерки за подпомагане на младите семейства и родителите. „От бюджета все няма пари за майките за деца с увреждания, за възрастните хора, а има 800 млн. лв. за превъоръжаване”, заяви Миков. Той подчерта, че в сферата на отбраната са похарчени милиарди левове през последните 25 години, за да констатираме сега, че този сектор е зле. „300 души от армията са на границата, около 500-600 войници не стигат, защото заплатите им са ниски. Каквато и техника да се купи, ако не се реши проблемът с човешката сила, това са само поредните обществени поръчки и комисионни за посредници”, подчерта соцлидерът. Той обясни, че в цял свят има неравенство, но в България то е убийствено за обществото и това го прави още по-диференцирано и несолидарно, а хората, които живеят под определените прагове, заслужават друго данъчно облагане, което да им остави разполагаем доход. „Провежданата от правителството политика ще продължи да генерира неравенство  и да разкъсва обществото социално и икономически”, заяви той.
          
Миков подчерта, че демографската катастрофа ще продължи да се задълбочава, като темпото и геометричната прогресия очертават много мрачна перспектива в страната ни. Той подчерта, че неслучайно по инициатива на БСП са били приети краткосрочни мерки за справяне с демографската криза, които да променят тенденцията, но правителството не направи нищо. „Президентът Плевнелиев, пак по наша инициатива, обеща да свика КСНС за демографията до края на месец май, но това означава автоматически правителството да локира средства, да планира законодателни промени със специално внимание по този проблем”, допълни лидерът на левицата.
Партиите и политиците с политиките и поведението си трябва да  накарат хората да отидат да гласуват, а не да ги задължават
          
Михаил Миков каза също, че БСП е против задължителното гласуване, защото това е право на гражданите и недоверието в политиката, в политиците, в институциите не може да се преодолее чрез формални законодателни решения. „Партиите и политиците трябва с политиките си и със собственото си поведение да  направят така, че хората да отидат да гласуват, а не да ги задължават. Това, което се предлага сега, е противоконституционно”, категоричен бе той.
Посещението ни в Русия бе знак за поддържането на отношенията с политически партии там
           
Миков подчерта, че посещението му в Русия е било знак за поддържането на отношенията с политически партии там. „В рамките на посещението си имах възможност да проведа срещи в Държавната дума, в Палатата на федерациите и във външното министерство, за да обсъдим важни проблеми за България и за отношенията между двете ни страни”, обясни той.  По думите му нашата държава трябва да има балансирана политика във външните си отношения и това е част от връщането на нейния суверенитет. Той подчерта, че макар и членове на ЕС и НАТО, може да водим взаимоизгодни отношения и с нашите съседи, които не са членове на тези съюзи, както и с такива на изток – Китай, Индия и други държави, с които България е имала добри взаимоотношения преди години. „С Русия имаме традиция, тя е и един добър пазар – 8,5 млн. руски туристи няма да отидат в Египет  или на друго място”, заяви соцлидерът.
          
Миков подчерта, че сега България е несуверенна и нестабилна. Той бе категоричен, че трябва да защитаваме националните си интереси, което към момента не съумяваме да правим добре. По думите му типичен пример е споразумението на ЕС с Турция - в него Гърция е във фокуса, а България, която пази 1300 км външна граница, го прави за сметка на българския данъкоплатец, без да успее да извоюва европейска солидарност. „Сляпото прилагане на разпоредби и нереагиране в Брюксел, когато се изготвят решенията, е вредно за България”, заяви Миков. Като друг пример той посочи и това, че през 2010 г. до влизането ни в Шенген е оставало „една мазилка разстояние”, а сега - през 2016 г. като че ли все по-повече се отдалечаваме от него.

Никой от кандидатите не оспорва курса, който следва БСП повече от година и половина
           
Миков подчерта, че вътрешнопартийните въпроси трябва да се разискват вътре в БСП. По думите му на изкушението да се ползват медиите преди Конгреса, като във всеки друг вид избори, голяма част от кандидатите за лидерския пост са се поддали повече, отколкото е необходимо. Според него това е опит да се замести дискусията вътре в партията, в органите, които взимат решенията. „Важно е да тече дебатът за политиките и за курса на партията. Прави впечатление, че никой от кандидатите не оспорва курса, който следва БСП повече от година и половина. Той беше утвърден и ще продължи, това е най-важното”, категоричен бе лидерът на БСП.
          
Миков подчерта, че е направено много и за организационното укрепване на партията. Той припомни, че през месец февруари миналата година са приети редица организационни и политически мерки за укрепване на партията, които според него са изпълнени на около 50-60%. „Трябва да положим много усилия за цялостното изпълнение на тези мерки, за да може БСП и в организационно отношение да бъде силна”, каза още той. Миков подчерта обаче, че смисълът на политиката не е само организационен, важно е какви политики за бъдещето на страната ще бъдат предложени на хората.
Миков припомни, че в своята 125-годишна история левицата е имала спадове и подем, но винаги е продължавала напред, защото идеята е по-силна, която изразява интересите на по-голямата част от българските граждани. Според него левите идеи са важни, защото светът и Европа се променят, защото неолибералният модел е изчерпан, а държавата е пострадала, именно защото преходът е преминал в неговите условия. "Този преход и трусовете, които той предизвика, засегнаха живота на обикновения българин. 47% от хората в страната живеят в риск от бедност. Виждаме какво се случва в сферите на здравеопазването, образованието, какво е равнището на работната заплата у нас. Според данни БВП, произвеждан от българина, е 2,4 пъти по-нисък от средноевропейския, а работната заплата е 4,8 пъти по-ниска от средноевропейската", заключи Михаил Миков.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Миков: Лявата идея в България е по-важна от властта 1| 3646 |26.04.2016 . Мустафа Карадайъ e новият председател на ДПС 0| 4904 |24.04.2016 . Миков: Партньори сме със „Справедлива Русия”, споделяме ценности 0| 4087 |24.04.2016 . Избират Карадайъ за председател на ДПС 0| 3801 |24.04.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ