Реклама / Ads
Frognews
8| 3824 |16.10.2015

Миков: „Прозрачност без граници” мълчи по сигналите за натиск върху БСП

.
Михаил Миков
Председателят на БСП Михаил Миков поиска от „Прозрачност без граници” официално становище по многобройните сигнали за оказван натиск върху кандидатите за кметове и общински съветници, подкрепени от БСП, които циркулират от седмици в медийното пространство. Десетки са случаите на незаконни действия в хода на предизборната кампания, които остават без институционална реакция, отбелязва лидерът на социалистите в писмо до асоциацията.

Кореспонденцията на Миков до изпълнителния й директор Калин Славов е в отговор на призив за присъединяване към нейна инициатива  за наблюдение на прозрачността и почтеността на изборния процес. Апелът на „Прозрачност без граници” е насочен към кандидатите, от които се иска да подпишат Обществен договор за почтено и открито управление на местната власт.

 

„За да претендира за доверието на хората едно управление, то трябва да е легитимно. За да е легитимно, то трябва на първо място да е конституирано по честен начин и без съмнения за злоупотреби и непозволени методи. Това е най-важно. Няма как, дори Вашият договор да се подпише с нотариална заверка на подписите, той да постигне целите си, ако кандидатите са станали кметове и съветници по нечестен начин”, коментира председателят на БСП. Миков отбелязва, че преди партията да отправи такава препоръка, е важно да научи какво е официалното становище на „Прозрачност без граници” по сигналите за натиск върху нейни или подкрепени от нея кандидати. Лидерът на социалистите посочва някои от тях в писмото си, копие от което е изпратено до останалите парламентарно представени политически сили и до медиите.

 

Един от най-фрапиращите случаи е свързан с разпространения аудиозапис с женски глас, за който се твърди, че е на кандидат-кметицата на ГЕРБ за гр. Перник, Вяра Церовска. В него открито се говори за купуване на гласове и се споменава фразата „просто си платих вота”. Новината взриви социалните мрежи, но остава незабелязана от почти всички медии у нас. Други сигнали са свързани с вандалски посегателства върху личните автомобили на кандидатите на БСП, внезапни данъчни проверки, показно привикване в полицията и връчване на призовки по стари съдебни дела, използване на държавни институции за пропаганда в услуга на определени партии.

„Вече имах повод да Ви запитам, но до момента не ми е известно да съм получил от Вас отговор – как Вие виждате и приемате противозаконното решение на ЦИК за въвеждане на единен номер на бюлетината, което съдът по необходимост отмени, но което остави сянка на съмнение за честността на целия изборен процес?”, добавя още Миков.

 

Всички тези факти, а има и още десетки случаи на незаконни действия, повдигат много въпроси, посочва председателят на БСП. По думите му, особено притеснително е не само, че всичко това се случва в страна-членка на ЕС през 2015 г., а и това, че организации като „Прозрачност без граници”, които претендират да представляват обществената съвест по много въпроси, мълчат. „Мълчат и повечето медии – въпрос, по който също ще е важно да се чуе мнението на Асоциация „Прозрачност без граници”, подчертава Михаил Миков. 

 

„На фона на обезпокоителните сигнали за злоупотреби и натиск чрез държавните институции, на фона на мълчанието на неправителствени организации и медии се създава впечатлението за вече сключен обществен договор, който обаче е различен от този, за който приканвате Вие. Този обществен договор е с неуточнени страни, но с достатъчно ясно артикулиран предмет – спечелването на изборите от определена политическа сила с цената на всякакви средства и методи – позволени и непозволени”, пише председателят на БСП и призовава за яснота – дали „Прозрачност без граници” се разграничава от тези средства и методи, дали ги осъжда и дали има воля да съдейства за идентифициране на техните автори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Миков: За ВВС ще има бъдеще с национално отговорна политика, а не с политически мотивирани решения 3| 3604 |16.10.2015 . Миков: Кольо Милев и листата на БСП са точните хора в Сливен 2| 4545 |15.10.2015 . Миков: Думите на Борисов за проектите и партньорствата са срам за България 4| 3410 |14.10.2015 . Миков: БСП е категорично против данък „градина” 1| 3941 |14.10.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ