Реклама / Ads
10| 3936 |20.12.2014 НОВИНИ

Миков: Разделихме се с илюзията, че Плевнелиев е обединител

.
Михаил Миков
„Промените в пенсионната реформа не дават прозрачност и стабилност”- коментира лидерът на БСП Михаил Миков . „Не подкрепихме прехвърлянето от частните пенсионни фондове в НОИ, защото вкарани по този начин, промените не дават прозрачност и стабилност на средства- за какво и къде ще отидат”- обясни той.
 
Миков е на мнение, че предложението е било направено преди да е проведен големият разговор накъде върви пенсионната реформа и какви промени да се направят. Миков смята, че детайлите са много важни и попита как едни конкретни партиди се превръщат в общи средства в разходо-покривната система на НОИ. „Ако беше предложено решение, с което НОИ създава свой фонд, който на същите принципи участва в конкуренцията във втория стълб, това би било логично и проява на държавата като добър стопанин“, подчерта той.

Михаил  Миков обясни пред Дарик, че се налага възрастта за пенсиониране да се замрази и тази година. „Смятаме, че възрастта и стажът са достигнали някакъв оптимум за понасяне при това състояние на икономиката, заетостта и доходите на българските граждани“, обясни председателят на БСП. Миков каза, че би подкрепил  Бойко Борисов, ако той внесе прогресивно данъчно облагане и закони, които са по-справедливи за българските граждани.


Михаил Миков смята, че „Южен поток“ е приключил за България. Той е на мнение, че трябва да се влезе в диалог по междудържавното споразумение с Русия и да се изясни какво се случва. „Другото е продължаване на усилията с ясното съзнание, че те няма да дадат резултат“, допълни той. Според него е необходимо да се изясни строи ли се, не се ли строи и да се отговаря за последствията.
По повод позицията на БСП за сваляне на санкциите срещу Русия от ЕС, председателят на партията обясни, че Европа губи много от тези санкции, а България още повече. „Имаме позиция, приета на НС и този въпрос трябва да се разглежда в контекста на международното право“, каза той.

За да има политическа стабилност, трябва да има почтеност в отношенията към избирателите , а не власт на всяка цена
„През изминалата година се разделихме с илюзията, че президентът може да бъде обединител на нацията. Той игра по определен начин срещу предишното правителство, а сега виждаме, че не е толкова принципен, когато става въпрос за конституционни права “, уточни Миков. Той смята, че е развенчана и илюзията, че изборите дават политическа стабилност, защото въпреки многобройните партии, представени в НС,  над 50% от гражданите не са отишли да гласуват. „За да има политическа стабилност, трябва да има почтеност в отношенията към избирателите , а не власт на всяка цена. Трябва да има и по-нормални отношения между политическите партии и политиката да е явна, защото скритите отношения карат гражданите да не вярват в нея“, обясни той.

Михаил Миков открои факта, че през 2014г е положено началото на един процес в БСП, който ще бъде по-дълъг – на отвоюване на правото на автентична левица, която представлява интересите на по-голяма част на българските граждани. „Целта през 2015г е да се увеличат доходите  на онези 14 социални групи, които бяха замразени. А на онези 272 000 души, работещи на минимална работна заплата, на които им беше отнето възстановяването на 10%, да им се върне единият хляб на ден в тяхното семейство, който предишното правителство им беше дало“, пожела председателят на БСП.

На въпрос какъв е предметът на 2014г, Миков отговори - кафеварка. „Не случайно ви подарих и чаша за кафе с надпис БСП“, изтъкна той. Лидерът на левицата обясни, че това е закачливият прочит на въпроса.  „Основният предмет трябва да бъде социалната държава, България като европейска социална държава“, заключи Михаил Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4163 |18.12.2014 Миков: Плевнелиев да не участва в ощетяването на бедна България . 11| 4232 |05.12.2014 Миков: Барозу натискаше Орешарски за "Южен поток" . 19| 4148 |03.12.2014 Миков: "Южен поток" - диверсификация по нашенски . 5| 4293 |03.12.2014 Миков: Да се изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads