Реклама / Ads
0| 4696 |22.04.2016 НОВИНИ

Миков в Русия: Отношенията да са не само чувства, а и практически

.
Председателят на НС на БСП обсъди българо-руските отношения с руски депутати и представители на държавните институции. Михаил Миков се срещна с първия заместник-председател на Държавната Дума на Русия Иван Мелников, с Алексей Мешков от партия „Единна Русия” - заместник-министър на външните работи на Руската федерация, депутата от „Справедлива Русия” Анатолий Шеин и със зам.-председателя на Комитета по наука и високи технологии в Думата – Владимир Кононов.
 

„Срещам се с политици от всички партии, както и с представители на държавни институции, защото това е полезно за България и за развитието на отношенията между нашите две страни”, каза Миков.

 

Разговорите предшестваха утрешното участие на лидера на БСП в започващия конгрес на социалдемократическата партия „Справедлива Русия”, по време на който ще бъде подписано споразумение за сътрудничество. В българската делегация участват още говорителят на левицата Атанас Мерджанов и Борис Иванов, началник на кабинета на председателя на БСП.

 

Сред обсъжданите теми бяха развитието на отношенията между България и Русия, възможностите за сътрудничество между местните власти и за осъществяване на бизнес-контакти, позицията на БСП срещу наложените икономически санкции и забраната на пътувания на парламентаристи, провалените енергийни проекти, обстановката в Сирия, бежанската вълна.

 

Срещата със зам.-външния министър Алексей Мешков продължи повече от час в залата за срещи на Сергей Лавров в руското Министерство на външните работи. Дипломатът изрази сериозно разочарование от антируското говорене на някои български политици, което на свой ред създава настроения срещу България. Той подчерта, че проблем с доверието към българския народ няма, но той бе категоричен, че това противопоставяне не е по руски сценарий.

 

„Благодаря, че Вие дойдохте, но е жалко, че нямаме активно българско присъствие, а съвместната работа е необходима, защото няма нищо, което да ни различава като интереси”, каза още зам.-министърът.

 

„Отношенията трябва да се развиват не само като чувства, а и практически”, посочи председателят на БСП Михаил Миков. Според него, в момента българският строителен бранш има възможност да се върне на руския пазар, защото заради сложните отношения между Русия и Турция, напоследък турските строители се оттеглят.

 

Зам.-председателят на Държавната Дума Иван Мелников също сподели разочарованието от антируските изказвания на някои български политици.

„Отношението на българския народ към Русия не може да бъде променено от времето и политическата ситуация”, посочи лидерът на БСП и цитира социологически проучвания, според който над 80% от българите смятат Русия за приятел.

На срещата стана ясно, че се очаква сериозен ръст на руски туристи в България през започващия туристически сезон. „Това ще е добър шанс за българския туристически бранш и ние, като опозиция, ще положим усилия и ще упражним натиск, защото са необходими определени административни мерки от страна на правителството за улесняване посещенията на руските граждани в България”, ангажира се Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4643 |19.04.2016 Миков:Европа търси засилване на инвестициите, България ги намалява . 0| 7840 |19.04.2016 Миков: Премиерът води кризисен ПР . 0| 4379 |14.04.2016 Миков: Съдебната власт е една голяма безотчетна каша . 0| 4078 |14.04.2016 Миков: Темата на днешния КСНС не засяга широк кръг от обществените интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads