Реклама / Ads
17| 4343 |27.01.2015 НОВИНИ

Миков: Широколистната коалиция няма да даде път на България

.
Михаил Миков
„Програмата на правителството не е изненадваща- такава широколистна коалиция едва ли би могла да даде път на страната. Насипаните многобройни послания очевидно имат пиарски смисъл, а не план за действие”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков по време на пресконференция в централата на партията. Миков добави, че се очертава утвърждаване на дясна и объркана политика, която не води страната на никъде.
 
„Ще разглеждаме отделните мерки, които не са подредени според важността и трудно могат да се очертаят приоритети. По-скоро е избран принципа „на всекиго по нещо”, като  няма начертан сериозен план за действие”, каза още лидерът на левицата.

Михаил Миков коментира, че поредният доклад по механизма за верификация и партньорство също не е особено изненадващ. Миков припомни, че днешните управляващи са блокирали функционирането на Народното събрание и Министерския съвет през годината, в  която БСП е участвала в управлението, така че не е било  направено много за реформите за съдебната власт. Той добави, че БСП споделя оценката в доклада по отношение на приетата наскоро стратегия за съдебната реформа. „Този ВСС беше избран по времето, когато ГЕРБ управляваше и, когато днес се поставят въпросите, трябва да си припомним, че не е достатъчно само формално да се създаде процедура, на която уж публично, но в крайна сметка с политически гласове, се избора парламентарната квота във ВСС”, припомни председателят на БСП. Той бе категоричен, че тази оценка за работата на ВСС трябва да се адресира към момента на неговото формиране. Миков обясни, че оценките по отношение на държавното обвинение са добри, и това е нещо, което не може да не прави впечатление в редовния доклад. Председателят на БСП каза, че има още един важен проблем свързан с отсъствието на приемственост в управлението на страната и обясни, че това се отнася в пасажа от доклада, свързан с промените в МВР и постоянните промени, които водят до дестабилизация.
    
    
„Що се отнася до главния съдебен инспектор и невъзможността на НС да го избере. В предишния парламент процедурата беше започната, две кандидатури бяха обсъждани и стигнаха до пленарна зала, когато ГЕРБ водени от деструктивните си настроения, заявиха, че няма да подкрепят избора, макар че по същество нямаха нищо против нито една от тези кандидатури”, припомни Михаил Миков. Той изрази своето недоумение, как в тази обстановка ще се търси съгласие по въпрос, за който е необходимо мнозинство, след като по други въпроси, какъвто е този за Сметната палата мнозинството усеща своята самодостатъчност. Миков бе категоричен, че трябва да е ясно, че не може в политиката да изваждаш едни въпроси, по които ти е необходимо по-голямо съгласие и покрай тях да решаваш други, по които имаш достатъчно мнозинство. „Ние като опозиция ще бъдем последователни в отстояване принципите на правовата държава и приемственост във властите във всички сфери”, даяви лидерът на социалистите.
        
„Днес констатираме многократно увеличение за средствата за здравеопазване, над 1000% от 1999 г. до сега. Намалява броят на потенциалните пациенти с около 2 млн. и все по-лошо функционира здравеопазването”, каза още Миков . Той смята, че е  очевидно, че въпросът не е изцяло финансов.  Обясни , че тепърва  ще се прави много сериозен анализ за това, което се случи за 20 години в сферата на здравеопазването. Миков заяви, че това е патента на неолибералния модел, който разглежда здравеопазването не като обществено право, защитено от конституцията, а като стока. „За всички трябва да е ясно, че когато имаме такова увеличение на средствата, намаляване на пациентите, постоянни реформи- перспективата пред този сектор не е особено сериозна”, коментира председателят на БСП.    
    
По темата за цените на електроенергията, Миков заяви: „Хубаво е , че  управляващите връщат спомена от предишното им управление и виждаме една паническа реакция, чрез медиите да се решава проблем, който е свързан с фактурите и увеличената цена на ел. енергията”. Той каза още, че е обсъдена и кампанията, чрез която мнозинството се опитва да се подготви за местните избори- т.нар. саниране. „Хората питат, за какво саниране става въпрос конструктивно или топлоизолация, защото панелните блокове имат своя живот и една сериозна програма би трябвало да включва и конструктивното саниратне”, обясни председателят на БСП. Втория въпрос по думите му е, по какъв начин е определено, кой ще се възползва от него и как то ще доведе до по-ниски разходи за ел. енергия. „Този процес най-вероятно ще се извърши без да е много ясно, каква икономия на електричество ще се постигне. Защото тогава ще възникне ситуация, в която намаленото потребление на ток от гражданите- ще доведе до ново увеличение на цените на електроенергията”,заяви още Миков.  
    

„Победата на СИРИЗА  в Гърция е в резултат на тази политика, която последователно се налагаше като тържество на неолибералния модел при дясното управление на Европа“, каза Миков. Според него това е политика, която е претърпяла крах и накарала гръцките граждани да поискат друг ляв път на развитие. „Мисля, че дори в това дясно управление на ЕС има индикация на промяна- и то наложена от групата на социалистите и демократите“, допълни той. Председателят на БСП е на мнение, че вече се четат по друг начин проблемите на бедния юг в Европа. „Без преосмисляне на крайния неолиберализъм, перспективите пред съюза не са особено светли“, поясни той. Миков е категоричен, че сигналите показват, че започва такъв прочит. „Не е случайно изявлението на Мартин Шулц, че вместо да говорим за Ципрас, по-добре да говорим с Ципрас“, коментира лидерът на левицата. По неговите думи това е силен знак към лява социална Европа за смяна на посоката. „Мисля, че той ще бъде много сериозно чут в Брюксел“, подчерта Миков.

„Изводът, който си правим за нас, че пътят, по който върви през последните месеци БСП, е верен“, категоричен е Михаил Миков. Според него тези изводи трябва да си направи българското правителство, когато отхвърля предложенията на БСП за едно по-справедливо данъчно законодателство и замразява социални плащания, обричайки хора на безперспективност. „Когато Калфин предлага не да избират гражданите кои години да се зачитат при определянето на пенсия, а механично да се взимат три последователни години- по какво се различават от правителството на Костов такъв тип мерки“, попита председателят на БСП.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 10241 |23.01.2015 М. Миков: Правителството тласка страната към икономическата безпътицата . 3| 4420 |21.01.2015 Миков: Обсъждането на съдебната стратегия е публична опаковка . 24| 7124 |17.01.2015 Миков: България няма бъдеще, ако не инвестира в човешкия капитал . 12| 4404 |05.01.2015 Ю. Павлов: Коалицията с АБВ не е тюрлюгювеч, а буламач

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads