Реклама / Ads
0| 5653 |02.04.2016 НОВИНИ

Миков: Ставаме държава от латиноамерикански тип

.
Михаил Миков
„В България се развива авторитарно управление – когато някой закон не се хареса, премиерът му налага вето, а това силно се разминава с Конституцията. Това уронва престижа на Народното събрание, но най-опасно е за парламентарната република и демокрацията. В същото време се прокарват десни решения в полза на определени играчи“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в студиото на телевизия „Европа“. Според него, тази разнолика мешаница, заради властта, не може да очертае ясна перспектива пред страната и да даде стабилност.
 

„Излизането на ДСБ от властта прави коалицията още по-разклатена. Или си опозиция, отстояваш интересите и политиката, заради която си там, или споделяш всички отговорности за провежданата политика от правителството. Не пред медиите да критикуваш, а в залата да подкрепяш“, коментира той.

 

По повод темата здравеопазване Миков подчерта, че Москов е предложил пациентът, освен лекар и екип, да може да си избира сестра и санитар. „Търсят се начини да се бръкне още по-дълбоко в джоба на хората“, поясни той. Председателят на БСП припомни, че в последните дни протестират лекари, защото купчините с нормативи стават все по-дебели. „Бумагите, които те пишат, административните процедури и пръстовите отпечатъци – в един момент ги превръщат в администратори, а не в лекари, чиито време да отива, за да лекуват гражданите. Това прави здравеопазването още по-недостъпно за хората“, категоричен е той.


„На Конгреса искаме да очертаем ясно профила на БСП като лява партия, която си поставя за задача да се бори срещу огромните неравенства в България“, каза още Миков. Според него, най-несправедливото заплащане на труда и данъчно облагане е в България. „Превръщаме се в държава от латиноамерикански тип“, допълни той. По неговите думи в документите, които ще бъдат изготвени в рамките на Конгреса, ще бъдат дадени ясни отговори как можем да се преборим с това. „За нас е важно да отбележим и 125 години от създаването на партията и да кажем, че преди нас, след нас и въпреки всичко – партията ще я има“, категоричен е председателят на левицата.

Михаил Миков е на мнение, че на тези президентски избори няма да бъде никак лесно на ГЕРБ, заради фрагментация. „Те нямат шанс да се спечелят на първи тур“, посочи той. Миков обясни, че няма нищо против обединена кандидатура вляво, но в това обединение трябва да участват наистина леви формации. „Най-големият съюзник на една партия са хората, но политиките са базата, на която се търси съюзник“, коментира Михаил Миков.


„В романтичните времена на демокрацията нещата бяха много по-истински политически. Днес нещата са в много по-висока степен корпоративни, защото разпределението и преразпределението в тези 25 години създаде играчите, които през определени политици и партии се опитват да влияят върху политиката, на решенията, законодателството и обществените поръчки“, каза още председателят на БСП. Според него, можем само да съжаляваме, че българският капитализъм се структурира по този начин, че едрите играчи, корпорациите и олигарсите са се включили активно в политиката и са изградили бизнеса си чрез политиката. „Това е една от причините нещата днес да изглеждат така. Трябва изчиствайки да се опитаме да върнем доверието на хората“, допълни Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6179 |02.04.2016 Т. Дончева: Мутрите разпределят държавата и обществените поръчки . 0| 5165 |01.04.2016 Миков: Демократичната, социалната и правовата държава не се случиха заради неолибералния модел . 0| 4602 |01.04.2016 Миков: Честит 1 април, на който се отчитат 2 мандата на правителството . 0| 4450 |31.03.2016 „Октоподите” осъдиха държавата за 114 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads