Реклама / Ads
23| 5074 |03.06.2015 НОВИНИ

Миков: Търсим широка подкрепа за ляво местно самоуправление

.
Михаил Миков
„Ще търсим максимално широка подкрепа от партии, извън онези от управляващото мнозинство – най-вече ГЕРБ и „Реформаторите”, като сърцевина на дясната политика в България – с които да реализираме друго местно самоуправление, почиващо точно на левите стандарти, приети от конгреса ни”.
 
Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Шумен, където се срещна с 8 областни лидери на левицата от Североизточна България. Той добави, че се търси подкрепа на първо място от партиите от Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

„Разбира се рамката за коалиционни разговори предвижда и други партии, сред които и АБВ. Няма никакво ограничение да се водят такива и при съгласие между местните организации, да се постигне и форма за съвместно участие на изборите – и за кмет, и за листа”, поясни Миков. Според него БСП е в добра кондиция и общинските съвети на партията са свършили много работа. „Смятам, че на тези избори, въпреки че са местни, кампанията трябва да бъде политическа и да избере този кмет, който предлага друга, лява политика на местно равнище. Това в много по-висока степен отразява интересите на повечето хора, живеещи в съответната общност. „Въобще, България има нужда от лява политика”, категоричен бе Миков.

        

Миков заяви, че кандидатът за кмет на БСП за Шумен  ще бъде известен на 11 юли и изрази мнение, че сегашният кмет – Красимир Костов е един от успешните леви кметове в България. Той добави, че решението кой да бъде номиниран за кмет на община Шумен от БСП ще бъде взето в рамките на конференцията на левицата. Пред БНР лидерът на социалистите коментира, че не се притеснява от това, че кандидатът на ГЕРБ за Шумен вече е известен. „Разликата между нас и ГЕРБ е, че ГЕРБ посочва от центъра, докато ние сме предоставили възможността на конференциите по места да подкрепят или издигнат кандидатура”, отбеляза Михаил Миков. По думите му на места е постигнато съгласие с АБВ, а на други няма такова и ще има индивидуално участие.

 

Според Миков предстоящите местни избори ще бъдат трудни, защото за първи път ще се приложи преференциално гласуване с много нисък праг на преференция, което може да доведе до сериозни изненади в подреждането на листите, респективно в представителството в общинските съвети. „Този избор ще се затрудни от един референдум, защото веднъж трябва да гласуваш за кмет, за общински съветници, веднъж за кмет на населено място и към това да прибавиш отговор на още три въпроса”, обясни председателят на БСП. По думите му това ще доведе до сериозни затруднения – както за самите избиратели, така и при отчитане на резултатите впоследствие.

 

По темата за задължителното гласуване лидерът на левицата съобщи, че тепърва този въпрос ще се обсъжда в парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, но припомни, че от ляво вече са заявили положително отношение в предишния парламент. „Не виждам основания да променяме тази позиция”, добави Миков.

 

Относно идеята да бъде разрешена пропагандата по време на избори на майчин език, евентуално с превод на български, лидерът на БСП подчерта, че парламентарната група на левицата е категорична по този въпрос – не приема внесения от Георги Кадиев законопроект и има решение, с което апелира той да го оттегли.

 

Пред Националното радио Миков коментира и критиките на членове на БСП, както и на напуснали, като заяви, че има периодически неудовлетворени от мястото си в партията хора, които излизат да критикуват, а медиите много често дават трибуна точно на тях. „Това е добре организиран способ за разбиване на левицата. Редно е, когато човек си тръгне, да каже довиждане – в живота е така, но очевидно в политиката не е”, каза Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4695 |02.06.2015 Миков: Атаката не е срещу мен, а срещу БСП . 60| 4789 |01.06.2015 Миков: Прехраната и просветата на децата са гаранти за демографско възраждане . 8| 4763 |29.05.2015 Миков: Жена може да е кандидат-кметът ни в Бургас . 6| 4325 |29.05.2015 Миков: Лявата посока е необходима не само за БСП, а за обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads