Реклама / Ads

0| 5269 |17.07.2015

Миков: С тази пенсионна реформа по-малко хора ще стигат до пенсия

.
Михаил Миков
„На изборите хората ще оценят сменената политика на БСП“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков. Според него, партията ще има ръст на гласовете и се стреми да достигне 600 хил гласа. „Надявам се, че ще имам подкрепата, защото алтернативата на управлението е неувеличаване на пенсионната възраст, обществените средства за образование – в обществения сектор, а не в частните училища, достъпно здравеопазване, облекчения на малките предприятия“, допълни той.

Председателят на БСП подчерта, че левицата няма да подкрепи промяната на Конституцията така, както е внесена. „Реформа няма, има идея да се овладее ВСС. Крие рискове тази идея, ако се приеме“, категоричен е Миков. Той поясни, че съдията съди, прокурорът обвинява, а ВСС взима административни решения, важни, за да се развива самостоятелно системата и да не се бърка изпълнителната власт. „Фокусират се върху него, за да заемат места и да вкарат политиката на сегашното мнозинство в решенията на ВСС“, коментира той. 

Миков е на мнение, че разделянето на две камари е грешка и не бива да се изолират едните от другите, да се изключва и обществеността като присъствие. Той каза, че натискът е огромен, но не очаква да мине в зала, ако партиите държат на думата си. Председателят на БСП продължи, че има проблеми, които не се решават от предложения проект.  „Според проекта всеки съд може да сезира КС. И докато чакаш да се произнесе КС, делото чака“, обясни той.

 

По повод избора на Димитър Радев за управител на БНБ Миков заяви: „Сигурно има професионални качества, но от тук нататък е въпрос на характер“. Той е на мнение, че доверието в БНБ е, както във всички институции у нас – опасно ниско.

 

 „Как се защитават правата на работещите, като им се вдига възрастта на 65? Хората, които имат проблем с осигурителния стаж, ще се пенсионират на 67 години. Премахва се разликата между мъже и жени“, коментира Миков пенсионната реформа. Според него, по-малко хорат ще стигат до пенсия заради средната продължителност на живота, нивото на доходите, състоянието на здравеопазването. Председателят на БСП акцентира върху предложение на БСП за ранно пенсиониране - 2 години преди навършване на възрастта, човек да може да избере да получава по-ниска пенсия, когато е неконкурентен на пазара на труда и е рано за пенсиониране. Друго предложение на БСП е да се вдигне таванът, върху който се облагат доходите, от 8 на 10 минимални работни заплати. „При положение, че управителят на БНБ получава 45 000 лв, но се осигурява на 8 минимални работни заплати. Какво ще усети той, ако станат 10 например?“, попита той. Според него, ако се приложи това в бюджета, ще влязат около 900 млн. лв. и дава други възможности на НОИ.

 

Миков засегна и темата за неравенствата, които се създават от ниските доходи и данъци. Той обясни, че БСП иска прогресивен данък и припомни за калкулатора на интернет страницата на партията, който дава реална представа на хората. „Когато имаше икономически растеж, се даваше усещането за стабилност. Сега при кризата след 2010г показва, че такава данъчна политика е погрешна. Тя не дава развитие“, уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Миков: Подигравка! 0,03 ст. за литър мляко е държавната помощ 0| 4411 |17.07.2015 . Р. Кънев: Няма връзка между подкрепа за съдебната реформа срещу гласуване на пенсионната 0| 4395 |14.07.2015 . Калфин: Пенсионната реформа не е политическа сделка 0| 3837 |14.07.2015 . Миков: Нереализирането на социалната държава накара много българи да заминат отвъд Драгоман 0| 4155 |13.07.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ