Реклама / Ads
5| 4055 |15.03.2015 НОВИНИ

Миков: Трябва да има дискусия сред младите за смисъла на политиката

.
Михаил Миков
Политическият форум във Видин „Перспективите пред левицата в Европа и България – предизвикателства, рискове и възможности“ проведе БСП.
 

Той  е иницииран от Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Центъра за социално взаимодействие и Фондация „Солидарно общество“, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

 

Дискусията бе открита от председателят на БСП Михаил Миков. Той постави акцент върху различни вътрешно и външнополитически теми, важни за България и за перспективите пред българската и европейската левица. Председателят на соцпартията изтъкна, че форумът има за цел да предизвика една истинска дискусия между младите в БСП за смисъла от политиката, за това накъде върви партията. "Една такава дискусия ще бъде поредният принос за определяне на посоката на БСП в голямото семейство на европейската левица", категоричен бе Миков.

 

Той допълни, че Българската социалистическа партия, като най-старата партия у нас, защитавала най-истински интересите на българските граждани, ще обсъжда въпроса за това- накъде върви, без никакви комплекси.

 

„Безработицата и доходите са сред най-често посочваните проблеми от привържениците на левицата в Европа” - отбеляза в своето изказване евродепутатът Илиана Йотова. По думите й друг въпрос, който поставят левите избиратели, е този за корупцията на политическия елит, прахосващ огромни средства, които биха могли да се изразходват за здравеопазване, образование, развитие.

 

По време на семинара Йотова подчерта, че една от основните грешки, които допуска левицата в европейските държави в последните години, която традиционните й избиратели не прощават, е желанието на големите леви партии да участват в коалиционни управления с десни политически сили.

 

„В желанието си да се съхранят във властта, левите партии отстъпиха пред дясната политика, наричайки това политика на центъра. Оказа се обаче, че левият избирател не прощава такова поведение“, категорична бе Йотова.

 

Друг проблем според нея е страхът от изразяване на мнения, страх от заемане на конкретни позиции. Тя отбеляза, че такива пропуски са довели до разцеплението на левицата в страни като Испания и Великобритания. Йотова очерта важни промени, които могат да помогнат за преодоляване на проблемите - необходимостта от подобряване на комуникацията с гражданите и промяна на начина, по който се формират посланията на левицата.

 

Евродепутатът Георги Пирински смята, че голямото предизвикателство пред БСП е да покаже, че е партия, способна да говори за желанията на хората, но не по начина, по който досега беше управлявана политическата система.

 

"Много от понятията, които използваме, се плъзгат по съзнанието на хората, без да се задържат там, защото са се изчерпали от съдържание“, допълни още той. „Смисълът е да направим така, че идеите да се превърнат в материална сила, за да завладеят масите“, подчерта Георги Пирински.

 

В своя анализ по време на форума Пирински обърна внимание, че България се намира в една много трудна ситуация, като изтъкна още три ключови предизвикателства, свързани с нея. На първо място той посочи геополитическата обстановка, свързана със събитията в Украйна.

„Много мощно се натрапва тезата, че Русия е извършила агресия, че е завзела Крим, че не е уважила избора на Украйна и след като има такива заплахи от руска страна, трябва да се върви към засилено присъствие на НАТО“, отбеляза Георги Пирински.

 

Според него обаче натискът на европейско равнище от страна на десни политици, Русия да се представи като агресор, среща все по-сериозен отпор. Системата на европейския ред за сигурност е разрушена в момента, смята Пирински.

 

„До 2007 – 2008 г. съществуваше разбиране за възможността за сътрудничество между Европа и Русия, но постепенно в Русия се натрупа едно усещане, че целта е тя да се постави в положение, в което да бъде контролирана“, коментира евродепутатът. По думите му безработицата и бедността са друго водещо предизвикателство, на което трябва да отговори левицата в България и в Европа. „Днес много млади хора не могат да си намерят първо работно място в Европа“, констатира той.

 

Пирински изтъкна, че това е част от една обществена среда, в която хората отхвърлиха статуквото на неолибералния модел, среда, довела СИРИЗА на власт в Гърция и „Подемос“ в Испания на челни позиции. Третото важно предизвикателство, на което трябва да се обърне внимание, според Георги Пирински, е свързано с информационните технологии, с информационното общество.

 

Семинарът ще завърши с обсъждане на темите, свързани с предизвикателствата на местната власт, както и особеностите в политическата комуникация. Обобщение на проведената дискусия ще представи Илиана Йотова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4450 |14.03.2015 Миков: Да чуем младите хора за мястото на БСП в семейство на Европейската левица . 2| 4480 |13.03.2015 Миков: Трябва да се предприемат мерки, за да не се увеличава незаконният внос и дистрибуция на горива . 16| 5025 |13.03.2015 Ген. Атанасов: Трябва да пресечем ДПС в купуването на гласове . 45| 4698 |12.03.2015 Борисов: За да се избегне разграбването на КТБ, трябват законодателни промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads