Реклама / Ads
3| 6082 |09.01.2019 НОВИНИ

Р. Миланов пред Фрог: Разочарован съм, концепцията за специализация на прокуратурата се промени

.
Румен Миланов Източник: БГНЕС
Концепцията много се промени и ще ви призная, че това, което виждам, много ме разочарова. Навремето идеята беше да има една специализация на хората, които разследват престъпления, извършени от организираните престъпни структури. Сега обект на спецпрокуратурата е по-скоро груповата престъпност. Измести се центъра на тежестта и реално въпросните институции не изпълняват функциите, които бяха заложени в самото начало.
 

Това каза бившият шеф на ГДБОП ген. Румен Миланов пред Фрог нюз. Той допълва: Сгреших, защото не очаквах, че спецпрокуратурата и съда  ще променят насоката на работа. Всичко вече минава  под знака на организираната престъпна група. Те съставляват 70 % от криминогенната обстановка. Малко са индивидуалните изпълнители. Вижданията ми са, че това залага и други цели на спецпрокуратурата.

 

Относно скандалите в КПКОНПИ той допълва: Дзержински казва: Топло сърце, хладен ум, чисти ръце. Това означава справедлив подход и равнопоставеност пред всички. В случая говорим за  инструмент на управляващите. А управляващите са променлива величина-днес са едни, утре други. Няма да забравя една мисъл на Венцислав Очков, съдия във Върховния съд. Когато подготвяхме Закона за движение по пътищата, неговата реплика беше: Запомнете, законът се пише така, че да ви помага, когато не сте на власт. Може да звуча мрачно,  вероятно е заради вижданията ми. На друг може да му се струвам архаичен.

 

Водя се от идеята за справедливостта и доброто. Важно е  управляващите, независимо от коя партията са, да се съобразяват с принципите на правото, с принципите на икономиката и с принципите, на които се подчинява развитието на обществото ни. Да погледнем към закона за КПКОНПИ. Там има три основни хипотези, които противоречат на основните принципи на правото. Първото е обратната тежест на доказателствата. Второто-отнемане на имущество без да има решение на съда за престъпна дейност. И трето-законът действа със задна дата. 

 

Считам, че вместо да се правят тези отклонения от основните правни принципи, държавата следва да насочи усилията си с нов технически и интелектуален инструментариум срещу този един от 99, който е престъпник. Една мисъл преди време се въртеше в  публичното пространство: По-хубаво 10 престъпници на свобода, отколкото един невинен в затвора. Обществото трябва да проявява нетърпимост към неправдата.

 

За престъпните структури, къде са отишли парите им и стигат ли те до политиката, четете в рубриката „Интервю“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6740 |09.01.2019 Георги Георгиев за Фрог: Данъчни отново погнаха съпругата на Лозан Панов . 1| 4618 |09.01.2019 Въвежда се нов подход за определяне на заплатите на администрацията . 1| 4180 |09.01.2019 Световната банка предупреждава за спад на глобалната икономика . 0| 3882 |09.01.2019 Шофьор, прегазил велосипедист в Приморско, се изправя пред съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads