Реклама / Ads
1| 4517 |30.10.2019 НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Има сериозно активиране на руските мрежи на Балканите

.
Милен Керемедчиев Източник: БГНЕС
„Ако има и други дипломати – в повечето случаи никога един представител на някоя структура за разузнаване не работи сам, нищо чудно този скандал да се разрасне“. Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев – бивш зам.-министър на външните работи, в коментар за поредния шпионски скандал у нас.
 

„Очакваме изявления на руското външно министерство. Тук са заложени нашите отношения между България и Русия. Оттук нататък посещенията на външния ни министър, на министъра на енергетиката, заложените инфраструктурни проекти не трябва да бъдат част от политическото напрежение между двете държави“,  каза още той.

 

По думите му Русия може да отговори по няколко начина - твърда декларация и изказване, изгонване на реципрочен брой дипломати или привикване на посланика на Руската федерация обратно в Москва за консултации – това би било най-тежката мярка.

 

Според него за да предприеме България тази мярка, това са усилия и на партньорски служби:

 

„Ефектът е силен. Сигурно ще има реципрочна мярка. Но да не смятаме, че това е кой знае колко страшно. Това е силна мярка, която показва и позиция. На всички въпросителни относно пропускането на руски военнотранспортни самолети през България към Сърбия трябва да бъдат отговорени. Изгонването на дипломата е едно от тях“.

 

За последните 2 години има сериозно активиране на руските мрежи на Балканите, подчерта Милен Керемедчиев. На Балканите започва да става много напечено, категоричен е той и обясни:

 

„Това е във връзка с опитите да се задържи руското влияние на Балканите, най-вече през Сърбия. В момента се използва и общото разочарование от недаването на дата за стартиране на преговори за членство в ЕС на Северна Македония. Като добавим и активното участие на руската страна във военни операции, които се извършват в Сърбия, от гледна точка на учения и подаряване на техника – показва, че всъщност Русия активизира своето ядро в сърцето на Балканите – Сърбия, и през него се опитва да инфилтрира свои агенти в съседни държави. България реагира в този случай. Надявам се това да е един доста силен сигнал, защото по дипломатически мерки това е една от най-сериозните“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4145 |17.10.2019 Милен Керемедчиев: България и Унгария се изказват предпазливо за санкции срещу Турция . 10| 7468 |25.09.2019 Слави пуска телевизията след изборите, Милен Цветков с предаване . 0| 4376 |19.09.2019 Проф. Кантарджиев: Епидемията от морбили сериозно затихва . 1| 4695 |03.09.2019 Калоян Паргов: Желая успех на Мая Манолова, предизвикателството е сериозно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads