Реклама / Ads
30| 6359 |15.03.2020 НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Очаквам замразяване в цените на горивата

.
Милен Керемедчиев
Логично е у нас да не се очаква цените на горивата да паднат както в други страни, тъй като ние купуваме петрол от Русия. Нека не очакваме в пъти спад. Намалението ще е по-скоро процентно.
 

Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. За „120 минути“ той заяви, че заради COVID-19 петролното потребление на Китай и Южна Корея, които са най-големите купувачи от Саудитска Арабия, е паднало с 20%, а решението на Русия да не намалява добива с 500 хил. барела на ден е отприщило петролната война.

 

„Потърпевша от това ще е Русия, чиято производствена мощност е 41-42 долара за барел. В Саудитска Арабия то е 6-7 долара за барел. Разликата е толкова голяма. Ще пострадат и шистовите компании на САЩ“, допълни той.

 

Керемедчиев смята, че в Съединените щати могат да обединят усилия големите петролни компании да изкупят малките. Освен това е на мнение, че ниските цени на петрола помагат в битката за Белия дом.

 

„Очаквам тенденцията за ниските цени на петрола да продължи поне до края на годината – т.е до президентските избори в САЩ“, подчерта бившият зам.-министър. Според него спекулата винаги намира вратички да пробие. Той не очаква да има значителен спад на цените, а по-скоро замръзяване.

 

„Тепърва ще видим какъв ще е крайният ефект от строгите мерки заради коронавируса върху фирмите. Обявените от финансовия министър Владислав Горанов 60%, които държавата ще поема за фирмите, засегнати от COVID-19, са адекватни. За сравнение цената в Дания е 75%. Предстои и да видим как ще действат механизмите“, обясни той.

 

По думите му в момента съществуват две крайности – страни като България, Дания и Германия и страна като Италия, която замразява комуналните плащания и въвежда данъчни облекчения и ваканции.

 

Бившият зам.-министър обясни, че развитието на мерките у нас ще зависи от разпространението на заразата. Керемедчиев очаква банките да обявят, че удължават сроковете за плащане на вноски по кредити. Според него това е нормална мярка, тъй като кредитополучателите са основното перо, от което банката печели. По думите му към момента е необходимо да има по-голям буфер в бюджета и обясни, че еврозоната ще е под сериозен натиск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4783 |07.03.2020 Ген.-майор Мутафчийски: Очакваме резултатите от 4 повторни проби за коронавирус . 8| 4465 |06.03.2020 Мед. сестра Мая Илиева: Изпратихме споразумение до Жени Начева, очакваме реакция . 27| 18661 |02.03.2020 Г. Георгиев пред Фрог: Свалят материали от страницата на ”БОЕЦ” за ”Къщата в Барселона”, очаквам физическа разправа . 11| 6475 |25.02.2020 На Каракачанов му писнало: Безумие, очакваме и спецсили на танкове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads