Реклама / Ads
2| 4926 |24.12.2019 НОВИНИ

Милиони хора ще бъдат сами на Коледа

.
Източник: БГНЕС
Милиони хора, които живеят в Европейския съюз, ще посрещнат Коледа сами. Трите основни фактора, които определят усещането за самота са здравословни проблеми, живота без партньор и бедност.
 

Според изследване на Европейската комисия, около 7% от населението на ЕС живее в самота. Милиони европейци няма с кого да разговарят за лични теми, пише Евронюз.

 

Преброяването не е лесно, поради различните разбирания на хората за самотата и липсата на подробни изследвания в отделните страни членки. Данните сочат, че от самотата не са засегнати само най-възрастните хора, въпреки че почти всички кампании за борба със самотата са насочени предимно към тях. Изследване в Германия сочи, че най-силно усещане за самота изпитват младите мъже, а процента сред младите жени също се увеличава.


Най-много самотни хора в Европа има в Италия, Франция, Люксембург, Португалия и Холандия, сочи едно от систематизираните изследвания на самотата. В Италия 13,2% от хората казват, че няма от кого да поискат помощ, ако им се наложи, а 11,9 % казват, че няма с кого да споделят или обсъдят лични въпроси. Най-високи показатели за липса на възможност за споделяне отбелязва Франция, където 12,3% от хората няма с кого да поговорят за себе си.


Най-ниски са показателите на самотата в Словакия, Чехия и Испания. Там самотните хора не са повече от 2-3 %, като в Словакия едва 2,1% казват, че няма кого да помолят за помощ и 2,2% се оплакват, че няма с кого да споделят.

 

България се намира в средата на класацията на Евростат. У нас хората, които казват че няма от кого да потърсят помощ са 4,7 %. Същият е показателят и за хората, които няма с кого да споделят или обсъдят лични въпроси.


"Важен фактор е и характера на човека и способността му да осъществява връзка с другите. Много свързващи звена като църквата, училището, центъра на града и други, изчезнаха от живота на съвременния човек", коментира изследването холандската депутатка Джудит Меркис, цитирана от Дарик.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6724 |23.12.2019 Журналистът Илхан Андай: ДПС притеснени от анти-ДПС блока с хора от БСП и ГЕРБ . 18| 8420 |22.12.2019 Слави Трифонов: Политиката ни е тъпо шоу, което се прави от аматьори, некадърници и хора с абсолютна липса на морал . 1| 4657 |19.12.2019 Калоян Паргов настоя протестиращи пред СО собственици на имоти да бъдат приети от ресорния заместник-кмет . 6| 5876 |19.12.2019 Хора от „Ндрангета” са задържани в България, следите водят към заловения боклук /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads